Sunday, December 13, 2009

12/12, 4th Anniversary.......

Ikatan Cinta Pertama 12/12



Kisah cinta mama dan papa boleh dikatakan berliku2 mcm filem hindi....banyak la titik2 intervalnya.....dari suka, tukar duka, dari bercinta, tukar putus dah putus sambung balik, dah sambung gaduh pulak sampai la ke satu tahap papa berjaya juga mengadap kadi dan mengangkat martabat mama dari seorang wanita ke satu tahap lagi apabila bergelar seorang isteri......Pada saat pertama kali bergelar seorang isteri uuuummmmhhhh seronok!!! Dapat pulak lelaki yang mmg diidam-idamkan so mcm dunia ana yang punya la...hahahaah....
Klu nak cerita suma sekali mmg jenuh mama nak mengarang cuma doa mama agar anak2 mama tidak melalui momen2 pahit yang pernah terjadi dalam hidup kami....walau bagaimanapun penghujungnya kami akhirnya bersama....betul kata orang, asam garam, pahit manis yang pernah dilalui ini mengajar kami utk saling menghargai...bukan senang untuk memiliki apa yang kita teringin sangat untuk memiliki......Selepas 4 tahun dengan dikurniakan 2 orang hero yang segak dan kacak, mama bahagia, bersyukur dan senang dengan Kurniaan Tuhan kepada mama....Tapi masih banyak lagi yang perlu mama capai dan miliki...InsyaAllah berkat doa semua, mama akan berusaha keras untuk memilikinya...suatu hari nanti......


Dalam tempoh 4 tahun ini juga, mama masih lagi dalam proses mengenali hati budi papa..bahkan masih juga cuba untuk mengenali semua ahli keluarga papa....ia adalah proses yang berpanjangan....walau sukar sekalipun kena juga berusaha....untuk kebaikkan semua pihak.
Papa dan mama telah lama kenal sebelum kami diijab-kabulkan, hampir 10 tahun kot, kiranya lepas habis SPM papa la lelaki pertama yang mama 'kenali'...masa tu tahun 1997/98...Kami kenal kat Kolej...kemudian berpanjangan sehingga mama habis 1st degree kat UUM, break jap...pusing kanan, pusing kiri jumpa balik, pi mai pi mai sambung balik sehingga la sebuah penamat diambil pada 12/12 tu....
Tapi......sekarang hati mama dicuri lagi...bahkan jua telah di bawa pergi....maafkan ayang bang, ayang tidak berniat menduakan abang tapi cinta datang tanpa di undang...tanpa paksaan...abang pun mcm tak kisah ayang bercinta lagi...abang tidak pernah melarang apa lagi memarahi ayang atas perbuatan ayang tu...ayang pun dah perkenalkan abang lelaki tersebut..abang gelak jer....macam suka jer!!!! Abang pun kalu ikutkan bukan lelaki idaman ayang pun, ayang nak yang hitam manis, yang tinggi lampai, yang berkumis, yang mcm2 la....dan sekarang ayang dah pun jumpa lelaki tersebut....malah kadang2 apabila abang tertengok dia, abang panggil ayang, tunjuk kat ayang....dan dia? Dia selalu pandang ayang, senyum kat ayang, senyuman dia sangat manis abang....pernah dia kata dia mencintai ayang...Oh! Remy, aku juga mencintaimu....


Alah...itu semua dongengan ayang la bang, sekalipun Remy Ishak datang melutut kat ayang, ayang tetap akan terus bersama abang...mmg la dia memenuhi citarasa ayang tapi, cinta dan hati ayang nih telah terpahat nama abang.... abanglah RuMi ayang...ayangkan JuLi abang.....kihkihkih....

Semoga Rahmat TUHAN akan terus bersama kami semua...semoga TUHAN mengekalkan ikatan ini sehingga ke hujung nyawa mama....dan semoga TUHAN akan terus melimpahkan rezeki dan mengurniakan kesihatan yang baik kepada mama dan papa agar anak2 kami
(Irsyad n Irfan) mendapat hanya yang terbaik untuk kesempurnaan hidup kalian.
Untuk suamiku....tataplah aku melalui hatimu dan pasti kau kan ketemu suatu tempat yang terindah di situ. ketahuilah jua olehmu, tiada yang lain sebelummu...apatah lagi selepasmu (huhuhuhu jiwang karak la pulak....abang jangan pulak muntah kalau terbaca ending nih tau....!)
Love You So Much........

 

Saturday, December 5, 2009

Stress kerja mengiringi Aidiladha.......







Wah....lama banget mama tidak menulis di blog mama nih.....bukan sengaja mama meninggalkan coretan cerita ceritit mama nih tapi kerja yang sentiasa menghambat mama membataskan mama untuk meluangkan masa dan menulis di sini. So, banyak cerita yang mama ingat nak kongsi terutamanya pasal Stress kerja yang terpaksa mama hadapi dan harungi sepanjang nov-dis nih...tambahan lagi mama 'kehilangan' dua klik mama....En. Rahman yang dah dinaikkan pangkat (tahniah yer Dato' Rahman...keep a good job!) dan Pn. norizah yang telah bercuti panjang untuk menunaikan Haji (semoga mendapat haji yang mabrur....amin).
Sekarang di office hanya mama yang ada (untuk admin side) so, banyak kerja2 yang terpaksa mama cover...dan lagi tragis dalam masa sebulan nih mama langsung tak boleh cuti...huhuhu teruknya.....kabusyan mama seolah2 mama perlu mempunyai 6 kaki dan 6 tangan....dgn 2 kaki dan 2 tangan nih, mama kadang2 hilang punca....kadang2 ingat apa yang nak buat, dan banyak kadang yang mama lupa apa yang mama teringat nak buat tadi....betapa banyaknya perkara yang ada dalam kepala mama.....uuuummmmhhhhh...
Tapi one thing yang bagusnya, ini sedikit sebanyak menguji mama...menguji untuk mama terus aktif dan bersedia dalam banyak keadaan....membuatkan mama perlu sentiasa menambah pengetahuan sekaligus menambah pengalaman mama dalam mengendalikan sesuatu keadaan...So, mama nak kreditkan rasa penghargaan mama pada semua staf2 mama yang memberikan komitmen dan kerjasama yang tak berbelah bagi kepada mama....terima kasih semua.....
Aidiladha baru2 nih disambut di Kedah....plan pertamanya nak buat aqiqah utk baby...malangnya last2 papa tak berjaya dapatkan bahagian tersebut...so semua yang berhajat nak uat aqiqah (Mak Njang plan nak buat utk Fateeh) dan niat mak n ayah nak buat qurban pun nampaknya terpaksa ditunda ke tahun hadapan. sudahnya raya pertama dpenuhi dengan aktiviti mengunjungi rumah saudara-mara jer...ok la....mama nih raya pun duk teringat kerja so dengan tak jadi plan2 tu sedikit sebanyak melegakan mama....alhamdulillah...klu tak mama mesti tak berapa nak ada mood nak beraya dan menyediakan masakan/hidangan tu..
Paling best raya ke2 kami semua beraya dengan berjalan makan angin ke muzium Padi dan mandi-manda ke Bukit Wang...tengok la gelagat anak2 mama beraya sambil bergaya dengan kacamata hitam....Along & Baby yang macho....gambar tu diambil ondaway ke muzium. gambar atas dan bawah sekali adalah kenangan keluarga di sana....gambar bawah tu mmg along n baby takdak coz depa dua2 org tu sibuk dgn hal lari2 dalam muzium tu...sampai pegang nak bergambar pun terjerit2 tak mau....haru sungguh.....dalam gambar tu ada mama, papa, pakngah, makngah, pak su, mak, mak njang, fateeh, firdaus dan pak cik...
Semalam mama terpaksa stop corat-coret coz nak p uptown dgn papa...nak cari tudung yang mak long pesan, dah p sana rupanya tak ramai yg niaga coz mlm tu ada football match...sapa lawan sapa mama pun tak tahu...alih2kami balik jer....dapat la juga sepasang baju sukan MU utk along....
Minggu nih mama terpaksa tinggalkan baby kat to lagi....sebabnya mama akan attend course selama  4 hari....along? mc biasa la akan stay dgn papa...Papa nih bukan nak jaga dua2...payah katanya, tambah2 lagi time pagi, mesti kelam-kabut n takleh handle so for the save place tinggal baby kat tok...along nih senang diurus klu mama takder...tak banyak perangai (kata papa la...) suh tido, tido la dia....tapi time ada mama...mak aih bukan main banyak lagi corellnya...pening kepala mama nih!!!!!
Dan hari nih along dah bertanyakan baby...dulu adala mama tinggalkan baby sekali kat tok.... along bukan boleh kalu takder baby...tanya baby tak henti2...paling best suh mama balik amik baby umah tok..kalu baby ada bukan main lagi dia buat baby tapi time takder tanya pun tak henti....rindu kot!!!! dan, baby kat umah tok pun sama....kata tok, dia kalu lepas mama kal jer mesti masuk bilik n pandang dinding n uuuuwwwwwaaaaaaaa menangis bagai nak rak...kiranya tak makan pujuk la...sudahnya stop dgn sendiri....mcm tu la selalu...so, bila kena tinggal dgn tok jer mama susah hati...tak kal pun susah, kal lagi susah....baby oh! baby....
So, dgn attend corse for 4 days nih dapatla mama escape for a short while from kerja, from stress, from mcm2 la...ok la, tapi mama tahu kerja pastikan ikut mama sampai ke sana tapi mama akan usahakan agar petang khamis mama dah buleh balik coz friday the pengarah was not at the office so i've to be there....nanti la mama inform urusetia...tengokla mcmn nanti....apepun, family....anak2....kerja...kawan.....adalah perkara yang kebiasaan dalam kehidupan. Tanpa semua nih pasti 24jam menjadi suatu tempoh yang teramat panjang....
 
MAMA SAYANG SEMUA......




Friday, November 6, 2009

I'm Coming KK.....








Penerbangan seawal jam 10.15 pagi menyebabkan mama dan kengkawang sedikit kelam -kabut malah plan juga kena lebih detail to avoid any keadaan yang tak diingini berlaku. Maklumlah dihujung minggu mungkin agak sukar bagi yang bujang2 tu nak bngun pagi, bersiap2 lantas memulakan perjalanan. Tapi. Alhamdulillah semua ready on time so semua on the track!! Wahhh suma bersemangat nak going holiday to KK.....
Trip kami kali nih disertai oleh 14....suma close friends la...tu yang boleh 'dilepaskan' oleh pasangan masing2 tu...Ada Kak Ina, Kak pah, Kak Sue, Kj Ku, KJ Rahmah, Anis, Lee, Azni (wife En. Rahman) yang lelakinya pulak ada Mukmin, En. Rahman, Vijay, En. ali, En. Syed (suami KJ Rahmah) dan sudah pastinya mama...uuummmhhhh terima kasih abang.....actually bukan mama tak ajak papa, tapi papa taknak ikut, lagi pulak papa lebih suka ikut trip yg menghala le sebelah timur....area favorite papa la tu...so, along n baby dijaga oleh papa lagi dihujung minggu tu....kesian anak2 mama....
Flight dari PP ke KK mengambil masa almost 3 hours...lamanya....puas sembang, kami tidor la apa lagi....sesampainya kami di KK aktiviti shopping terus dimulakan...yer la trip nih hanya 3 hari, so esok kami plan utk one full day kami akan ke tempat2 yg menarik kat sekitar KK nih...hari ke 3 pulak flight awal pafi so mmg takdan nak pusing2 dah...Ya Allah, pening mata mama melihat mcm2 kristal kat bumi sabah nih....gile n rambang mata dibuatnya...memandangkan timing hujung bukan dan tak dpt gaji kami berbelanja ala2 jer la...ikutkan suma berkenan tapi tahan je...nak buat mcm mana...beli apa yg patut jer la...tapi for sure, seorang beli 2 gelang dan 2 keronsang utk diri masing2!!!!!! Boleh percaya ke nih???? hihihihi
Keadaan di Sabah sedikit dengan tanah semenanjung, bayangkan seawal jam 5ptg sudah agak gelap. jam 6/7 malam sudah gelap seperti jam 10/11 mlm di semenanjung...sementara siangnya pulak menjadi cepat...jam 6pg sudah terang benderang...malah, penduduk setempat kuar seawal 3pagi untuk ke pasar!!!!! huhuhu...Kami juga berkesematan ke Pasar Gaia dan Pasar Filipina....murah2 sumanya...tapi, pengalaman makan seafood tak ler murah sangat, yg nih indah khabar dr rupa....makan biasa jer tapi tu dia....sampai RM250++ terkejut la juga...lagi pulak rasanya tak seberapa....takper pengalaman ditempat orang....
Di hari ke2 mmg seawal jam 9pg kita telah memulakan aktiviti....banyak tempat2 yang menarik kita lawati seperti Menara Tun Mustafa, tempat bersejarah Monsopiad, juga ke Karambunai, ke Shopping komplek One Borneo dan lain2 lagi....keindahan pantai di karambunai membuatka mama berhjat utk kembali ke sini lagi...bersama papa, baby dan along!!!!! memang sangat cannnntik....perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yang lain memang mengambil masa so, tak banyak dan tak lama yang dapat kita luangkan masa, just untuk sampai, tengok2 dan we move to next place..ok la sekurang2nya kita dah sampai...kan? tapi, penat.....mama tak tahan kat sini panas sangat....mmg badan pun cepat penat.....makan pulak pada mama kurang mesra ditekak mama nih...tak tahu la, was-was ajer....kat hotel pun makan tak mesra....
Penerbangan pulang ke PP lagi awal...jam 5pg dah kuar dari hotel coz flight kul 7pg...lebih kurang kul 10 kami dah tiba di PP...meninggalkan semua kenangan dan keindahan KK...seronok dan enjoy di sana, boleh la nak p lagi.... Tak banyak yang mama beli, baju untuk along n baby, kain hiasan utk papa, bekas aquarium yg comel dan murah utk along...mama ingat nak cari kura2 tapi puas pusing2 tak jumpa2 alih2 mama beli ikan kapi 10 ekor...konon nak suprisekan along bila dia balik dari taska petang nih ada akuarium tu utk dia...mesti dia seronok!!!! tak sabar mama nak tunggu petang nanti....
Mama pun dah rindu sangat kat along n baby....seawal jam 3 mama dah p amik along...dan baby...dapat peluk dan cium puas2 semua lelaki2 dalam hidup mama nih baru lega jiwa raga...hihihihi....
i

Sunday, October 18, 2009

Irfan nazmi @ Baby




Irfan Nazmi

(Bijaksana dan Berdisiplin)




Baby adalah umpama 'duit raya' dari Tuhan untuk mama...apa taknya seminggu selepas raya mama merasai kelainan pada badan mama...simptom morning sickness yang mama lalui semasa mengandungkan along mula dirasai...pada mulanya mama agak terkejut memikirkan along yang baru setahun...rasa tak keruan juga hati mama ni...tapi pada masa yang sama, mama bersyukur coz mama dan papa baru jer berbincang untuk menambah ahli keluarga tup tup, dah mengandungkan baby...
murah sungguh rezeki papa dan mama...



Allah Maha Besar....sepanjang mengandungkan baby adalah suatu masa yang amat panjang yang terpaksa mama tempuhi...morning sickness yang mama alami teramatlah teruk...mama diwad sebanyak 4x dengan 10 botol air terpaksa dimasukkan dlm badan mama...ya Allah....janganlan KAU kurangkan sedikit pun keimanan dan kesabaranku dalam menempuhi dugaanMU ini...



Dan papa...? papa dah tak terkejut bila mama kal inform kena ward...malah kadang2 papa tak heran pun....(mama keja kat hospital so katanya mmg mudah sgt nak kena tahan...kebajikan staf adalah keutamaan...) sedih juga rasanya...nasib baik la dalam keadaan mama yg tak larat nih along dijaga oleh tok, so takder la along diabaikan oleh mama yang kerja ulang alik masuk ward nih....Thanks mak....



Pejam celik pejam celik mama sudah memasuki bulan ke 9, Dr jangkakan due mama 18 Jun, tapi mama nih siang malam doa agar baby kuar pada 0606...nakkan nombor cantik la katakan...pada 01/06 mama dimasukkan ke wad, kononnya ada kontraksi tapi nampaknya baby saja nak acah2 mama...dua hari ditahan mama discharged...detik berlalu dan terus berlalu...malah 0606 pun dah beberapa hari meninggalkan mama...frust la juga tapi nak buat mcmn dah belum tiba masanya...so, mama tunggu jer la saatnya nanti....



Tanggal 12/06 (khamis) mama ada appmt dgn pakar O&G seperti biasa (untung kerja hospital, treatment suma dgn pakar heheheh....) Dr yang dah biasa dgn mama pun tahu mama dah terlepas tarikh 0606 tu so dia kata kalu nak hari nih dia boleh buatkan mama bersalin... uummmm mcmn tu?....lepas scan tu dia inform mama yang dia nampak ada kontraksi...mama senyum jer la, yer la baby kan dan kenakan mama dulu...Dr tanya mama nak bersalin or tak hari nih...mulanya mama refuse tapi mikirkan nanti pun nak kena lahirkan juga so selepas agak lama mama termenung  akhirnya mama bersetuju...lepas Dr buat VE, mama dimaklumkan bukaan dan 2cm...mama senyum lagi...tak sakit pun....so, mama ke pejabat utk habiskan mana2 kerja yang tersedia menanti kat atas meja mama tu....



Hampir 12.30pm mama ke toilet utk ssshhhhhuuuuu...alamak ada darah.. dan mama rasa takut...mama inform rakan2 sepejabat...dekat kul 1pm mama akhirnya berjalan ke labour room....still tak sakit cuma mama agak risau...selepas di admit, pemeriksaan Ve dan CTG dilakukan untuk memastikan mama benar2 ingin bersalin dan baby benar2 ingin 'melihat' mama....memandangkan hospital tmpt mama kerja bukan yang friendly papa so mama alone tanpa papa di sisi...pada masa ni, mama benar2 perlu kuat utk baby dan utk mama sendiri....oh! alangkah baiknya sekiranya papa di sisi mama sekarang nih....



Sebenarnya papa tak bersetuju dengan keinginan mama utk bersalin di hospital kerajaan, tapi mama berdegil untuk bersalin disebuah hospital yang friendly baby dengan harapan mama akan berpeluang untuk menyusukan baby lebih lama dari tempoh penyusuan along...mama mmg benar2 berharap nak susukan baby sekurang2 untuk tempoh 1-2 tahun..ye la kat private depa mmg bagi botol...malah ibu dan anak dipisahkan...si ibu akan mendapat rehat dan langsung tak diganggu dengan tangisan si anak...lain senarionya bila bersalin di hospital friendly baby coz ibu dan anak ditempatkan bersama bagi memudahkan proses penyusuan nanti...dalam apa jua keadaan ibu mesti meyusukan si anak....no compromise dgn puting tiruan!!!!



Berbalik dgn story baby....hampir jam 4.30pm ketuban mama dipecahkan...sejam kemudian mama mulai rasakan kontraksi....sakit yang pada mulanya sedikit semakin lama semakin mencengkam diri...ya Allah, mama benar2 teringatkan papa....dan akhirnya tanpa sempat disambut oleh pakar, mama telah selamat melahirkan baby... Ya Allah, terima kasih kerana memudahkan proses kelahiran ini juga terima kasih di atas kurniaanMu pada tanggal 12/06 jam 0606 petang!!!!! Oh.....akhirnya dapat juga 0606 tu...walaupun ianya detik dan bukan tarikh.....!!!! ok la tu....


Seperti semua ibu2 yang lain, pada saat pertama kali menyentuh dan menciummu....tiada yang selembut dan seharummu...Dengan wajah mulusmu, kulit putihmu, pekat hitam rambutmu, mancung hidungmu semuanya kelihatan amat sempurna di mata mama...sungguh indah pemandangan itu. Malah dengan raut wajahmu yang comel dan lembut itu, ramai yang beranggapan yang baby adalah 'girl'...mama memang kepingin seorang baby girl actually but no  a big deal....kelahiran dan kehadiran baby membawa 1001 kegembiraan disamping melimpahruahkan rezeki untuk papa....sesungguhnya baby benar2 'harta' yang diamanahkan oleh TUHAN terhadap papa/mama...


Pada detik mama mengabadikan memoir ini, baby sudah pun berusia 1 tahun, 4 bulan 6 hari...tiada yang lain yang mama harapkan, justeru baby juga masih terlalu kecil untuk berdepan dengan dunia sebenar di luar sana....Melihat baby yang tenang dan lena tidur dibuaian bersebelahan mama, doa mama semoga dikau dijauhi dari segala kejahatan syaitan terlaknat, semoga dikau menjadi insan yang soleh dan terpilih untuk berada di bawah payung rahmatNYA, yang sentiasa dilindungiNYA, juga semoga dikau menjadi insan yang bijaksana kerana dikaulah harapan dan sandaran mama/papa sehingga ke dunia selepasnya nanti....



Perlu dikau ketahui wahai anakku, sesungguhnya dikaulah 'angel' yang nanti akan menyelamatkan mama dan papa....Semoga harapan mama ini akan difahami olehmu anakku, pabila dikau dewasa kelak....mama akan menunggu saat itu....tanpa doa yang putus2 untukmu wahai anakku....Kalau pun usia mama tidak sepanjang harapan mama, catatan ini pasti memberi ilham untukmu dalam mengenali mama...Justeru, bersekali memahami harapan yang mama sandarkan untukmu....
 
 
 

Oktober Yang Memenatkan....



Oktober 2009 menguji ketahanan dan kekuatan jiwa mama....
Bermula dari awal bulan, mama terpaksa menghabiskan hujung minggu untuk menyertai kursus di Pulau Jerjak...jangan tak tahu there's no longer place for a bad guy...instead dah jadi tempat pelancongan yang menarik...tapi sayang hari tu mama tak bawa kamera coz papa dah kasi tinggal kat ofis dia..uuummmmmhhhh...






Sementara syawal masih berbaki, mama tak lepaskan peluang memenuhi undangan jabatan terbuka di ofis mama...malah jabatan pentadbiran juga tak lepaskan peluang untuk membuat hari terbuka jabatan...meriah sungguh....tapi sebelum tu.... Sambutan Hari Raya peringkat hospital juga telah diadakan...malah kami sempat mengayakan Baju Korporat Jabatan sekaligus mempromosikan pakaian berkenaan. Tengok, cantikkan....? (lihat gambar bawah....baju kaler hijau, mama no 4 dari kiri yang lain2 kak pah, kak imah, kak ina, kak su, sist rahmah, anis dan Lee actually ramai lagi yang pakai....sist ku, pn izah tapi tak tahu la depa kat mana time gambar nih diambil...so takdak la dlm gambar,,,sori ek!)






Minggu seterusnya pula mama kursus lagi...juga di pulau tapi Pulau langkawi...i love to come to langkawi coz mama adalah kaki shopping!!!!!!!!!!!!!!! (lihat gambar atas, itulah dia ahli kumpulan mama....)Rasanya kali terakhir mama ke sini adalah 3 tahun yang lepas...yang syoknya kursus kali nih banyak dihadiri oleh geng2...wahhhh rasa macam mai bercuti disamping mendapat pelajaran....saja mama nak war2kan yang kumpulan mama...mendapat Naib johan keseluruhan...seronokknya....dapat hadiah kain batik dan sudu!!!...itulah dia namanya langkawi....apa lagi hadiahnya melainkan barang2 tu... but, anyway mama suka hadiah tu...walau penat tapi mama enjoy.....itu yang penting!!






Minggu ke 3 pula memang mama bercadang nak duk relax and santai jer kat umah...penat mama tak habis lagi nih, apa tidaknya hari rabu baru2 nih mama ke Hospital Serdang ada mesyuarat kat sana...gerak seawal 4.00am sampai balik umah semula jam 8.30pm...memang penat!!!! Tapi rupanya plan untuk pergi ke rumah pak ngah (panggilan along/baby untuk adik papa....) tu on...so, pagi2 sabtu papa pecut balik mak, ayah n adik2 suma ke umah pakngah...lebih kurang kul 12.30pm papa sampai balik lepas bersiap2 kita ramai2 pergi sana...wahhhh ramai juga nih...family belah makngah pun ada...orait! Hampir jam 3pm kita balik umah coz nak siap2 apa yg patut...papa ajak family makngah mai rumah so mama cadang nak goreng mee sanggul basah...ok la tu, menu minum petang..



Malam tu semua tido rumah kita...tok, wan, pakcik, paksu...penuh la rumah sewa kita yang cinonet nih...apapun mama suka depa datang...bukan selalu pun mak/ayah datang...alang2 dah datang tido sini mesti wajib la..kalu tak bila lagi...Keesokkannya makan tengahari mama hanya buat ayam masak kicap, yang lain2 suma papa beli....papa tu mesti ada KARI...mama nih tak pandai masak kari...macam mana nak pandai, bau pun dah buat mama PENING...iskhhhh tak tahu la sampai bila...teringin juga mama nak masakkan kari untuk papa...InsyaAllah ya abang...suatu hari nanti ayang akan hidangkan menu kari atas meja makan kita....i'm promise u..






Hampir jam 5.30pm sekali lagi papa shut balik ke AS untuk hantar mak/ayah n adik2...
Along dan paktam pun ikut sama..tinggal la mama n baby...penat main dgn mama akhirnya baby tertido...thanks God inilah masa yang mama tunggu2...apa lagi buka silat la mama mopkan lantai dapur d hall depan...puas hati rumah dah selesa kembali...maklumla hujung minggu nih penuh dgn aktiviti masak2 so lantai pun macam berminyak jer...mama nih alergic dgn lantai yang berminyak2 nih...mcm ada yang tak kena jadinya....tapi sekarang, kalau nak tido kat dapo pun kira takdak masalah la...hihihihi.....




Next week mama akan naik 'belon' pergi ke KK...tapi buat masa skrg n ih takder aper la lagi yg mama nak cerita...ke sana pun belum lagi...tunggu dulu nanti balik dari sana nanti pasti mama akan coretkan sesuatu di sini untuk dikongsi dengan kengkawan yg sering bersama dan setia dengan mama...so. tunggu.....and see ya....


 

Sunday, October 4, 2009

Irsyad Nasri@Along

Irsyad Nasri
(Petunjuk kepada sebuah pertolongan)
Mama masih ingat pada saat pertama kali mama risau kerana hampir 10 hari terlewat datang bulan...pada ketika itu papa dan mama baru sebulan bergelar suami/isteri...
 
mama: mcmn ni kak....nie dah 10 hari lewat period
kak pura: alah...apa nak risau, jom kita g farmasi beli pregnancy kit test...settle!
mama: uuummm...ok la nanti petang nih kita g beli...tak larat la nak pening fikir tak tahu punca....mana tahu kot2 ada benda lain....mana boleh u jer yg nak beranak tahun nih...i pun nak juga hihihihi...
(gatai la mama nih...)
kak pura: yer la chik...petang nih kita g beli
Di awal perkahwinan dulu mama di Putrajaya dan papa di P.Pinang...tiap2 minggu mama balik menyembah duli...penat tu penat tapi saat menatap wajah papa semua kepenatan tu hilang...baru kahwin la katakan...rindu jer.....tak mahu berpisah kalau boleh, tapi nak buat macam mana tuntutan kerja menghalang niat untuk berkepit 24jam!!


Petang tu mama dan kak pura (kakak ipar merangkap isteri abang kamal) pergi la ke farmasi, jgn tak tahu mcm2 jenama yg kami cari..important thing, nak yg paling sikit keputusannya adalah salah...kiranya 99.9% correct la hahahah....

Balik je ke rumah...jengjengjeng...satu line...dua line!!! Apa???? mama dah mengandung....biar betul!!!! tak tahu apa perasaan mama masa tu...takut ada...heppi ada..terkejut ada...tak sangka pun ade...suma ada la...bercampur baur!!! Cepat2 mama kal papa....

 
mama: Assalamualaikum abg..
papa: waalaikummussalam...
mama: abang teka apa yang berlaku kat ayang hari nih...
papa: Apa dia? mana la abang tahu, bukan abang nampak ayang buat ape kat sana...
mama; teka la abg...
papa; tak tahu...cakap jer la...
mama: agak-agak apa dia....
papa: uuuummmm...tak boleh nak agak la ayg...
mama; mama mengandung!!!!
papa: betul ke? so, ada baby la dalam perut mama tu?
mama: hahaha ak ah....
papa: Ya Allah....syukur
Mulai hari tu semua yang mama baca, mama dengar mengenai orang mengandung nih mama lalui..mengandungkan along mama terpaksa ulang alik ke Hospital putrajaya seorang diri (papa kat penang, mama masih belum dapat tukar ke sana) alahan yang mama alami agak teruk, makan aper pun mesti muntah...kadang sampai 5x sehari mama muntah...mama menangis hari2...keadaan mama masa tu sangat lemah...lagi sedih bila ingatkan papa tiada disisi mama pada saat macam ni....berat badan mama turun hampir 7kg pada trimester pertama...mama takut sangat coz Dr kata pada trimester pertama nih la banyak khasiat yang perlu dibekalkan pada si anak...Ya Allah, kurniakan kepadaku anak yang sihat....anak yang cergas badannya dan cerdas akalnya....
Masuk trimester ke2 mama semakin ok, bertambah syukur kerana pada bulan ke 6 permohonan tukar yang mama pohon telah diluluskan....so....mama ditempatkan di JPN cawangan Bandar Perda, teramatla dekatnya dgn office papa..kiranya boleh nampak bumbung la...hihihihi berbaloi tunggu lama!! Dan pengalaman mengandung dengan adanya seorang suami disisi terasa lain sangat...paling penting setiap gerakan dan tendangan along dalam perut mama masa tu dapat mama kongsikan dengan papa...saat2 indah ini sentiasa mama ingati dan rindui....baik mama mahupun papa, kami masing2 sangat teruja menunggu 'kedatangan' along dalam hidup kami berdua..
 
Mengikut Dr, mama bakal melahirkan along pada 12 sept...tapi mama berharap sangat agar along kuar pada 31 Ogos, so nanti along akan jadi anak merdeka!!! So, pada 31 Ogos 2006 penuhla aktiviti yang mama dan papa rancang maklumla cuti la katakan.... dengan harapan nanti mama akan penat dan sakit seterusnya bersalin hahahaha kalaulah semudah itu....tapi tanda2 tu langsung tak terasa...terasa kepenatan berjalan siangnya tak memadai...Tapi lebih kurang jam 9.30mlm ketika mama tengah baring2 tengok TV tetiba mama sakit belakang yang amat sangat sampai nak berdiri pun tak boleh....kiranya, sampai menangis la. Papa kata mungkin mama tak boleh baring kat lantai dan memimpin mama ke dalam bilik...lega dapat baring atas katil tapi still mama rasai kesakitan belakang tersebut...tapi akhirnya mama tertidur jua....
Keesokkannya mama ada akal untuk tidak ke pejabat....malas pun ader...tak larat pun ader....sudahnya papa ke ofis juga selepas janji akan pulang untuk bawa mama ke klinik lebih kurang jam 10 nanti...Di klinik mama di periksa oleh Dr, VE menunjukkan bukaan mama dah 2cm...so, kena warded! mama mulanya refuse cz tak makan lagi hotdog yang papa janji nk buat kat mama...dengan pelbagai penjelasan oleh Dr maka mama pun redha la ditahan di ward...time tu lebih kurang kul 2.30pm, kul 4.00pm ketuban mama dipecahkan dan mama mulai terasa sakit....sakit yang semakin lama semakin kerap membuatkan mama hilang pertimbangan, namun ayat Nabi Nuh as tidak dilupakan...papa kat sebelah pun tak keruan....baca ayat2 Al-Quran dan hembus ke perut mama...
 
Dengan izin Allah tepat jam 6.30pm pada 1 Sept 2006 kedengaran la tangisan pertama along ke bumi Allah yang penuh cabaran dan dugaan ini....sebuah ciuman singgah di pipi mama tanda terima kasih papa kepada mama...
 
Pada saat pertama kali memegang dan mencium pipi mulus along, mama menangis kegembiraan..tak sangka mama telah menjadi seorang ibu...comelnya anak mama....tidak pernah mama melihat seorang bayi secomelmu nak...sangat comel di mata mama....Ya Allah, jauhilah anakku dari pandangan kejahatan dari dunia hingga ke akhirat....
 
Mengandungkan along bukan perkara yang mudah bagi mama...malah melahirkan along juga menuntut kekuatan dan kesabaran yang bukan sedikit....Dan hari ini, pada ketika catatan ini mama coretkan along sudah pun berusia 3 tahun, 1 bulan, 4 hari....
Along hari ini semakin membesar, semakin cergas, semakin pintar....malah along juga sudah pun mempunyai seorang adik...Irfan Nazmi @ baby....
 
Along....
mana mungkin mama bernafas seandainya along tiada di sisi mama....
kalau papa adalah nyawa mama....
Along adalah jantung mama....
dan baby adalah hati mama...
Tanpa kalian mama akan 'mati'....
 
Semoga Tuhan akan berkati kita semua dengan rahmatNya.
Terima kasih Ya Allah atas kurniaanMu yang tidak terhingga nilainya ini....



 

Wednesday, September 30, 2009

Memoir Di Hari Raya (Versi Terengganu) Last Part



Mama kalu boleh nak habiskan story raya mama mlm nih....mcmn pun kena habiskan juga klu tak cerita mama tak complete...mesti tak syok utk diikuti...so, raya ke 3 xtvt kita adalah sama2 menyesakkan jln raya...tension gak tapi dah raya punya pasal kena la redah lautan kenderaan tu...mmg rasa nyesal ikut tapi pulut dh jadi ketupat...apo laie nok dikato??? huhuhu
 
Jangan tak tahu mlm tu kita suma sampai balik umah maktok kul 12.00 am lebih....lapor punya pasal, mama masak nasi 3 pot.... goreng ayam, goreng ikan, buh budu, ada ulam sikit perghhhh mlm2 lapor lak tu...licin dan jam masa tu kul 1.30am!!!!! Pas tu mama n kak pura kemas la brg2 masing2...esok dah nak balik dah...papa lepas mkn jer terus tido...mama hampir jam 3.30am baru habis kemas suma n joint anak2 mama tido....zzzzzzzzzzzzzz

Kul 7.00am dah bangun, bersiap suma dan hampir jam 8.15am kita bertolak. Actually kami gerak sama2 ke haluan yg berbeza...papa, mama, along n baby ke AS n abg kamal, kak pura, aiman n amsyar ke Taiping...kita berpecah kat Hentian Tepah...ondaway tu tak usah cerita la...dgn anak2 nih, perjalanan yg singkat pun boleh jadi panjang....kesabaran yang paling utama....apa taknya, along tak mahu duk belakang, alih2 dua2 kat depan...dia sanggup tido kat bawah n letak kepala kat seat mama....adusss....mmg mencabar... sampai satu tahap, adik tido atas abang.....n dua2 atas riba mama....Ya Allah....

Hampir petang(rabu-raya ke4)kita sampai umah tok di AS...sambutan raya di sini biasa je...hari2 ada la papa bawa kita ke rumah kawan2 papa...sabtu petang kita suma balik Penang...leganya dapat pijak lantai rumah sendiri...nyaman....

Dan sekarang, mama n papa dah mula kerja...so, along n baby dah mulakan rutin biasa...baik baby atau along masing2 hepi bila mama tinggal kat tempat yang biasa anak2 mama tinggal....paling mama tunggu2 adalah setiap petang...pada setiap kali mama pergi ke rumah nanny untuk ambil baby...mama suka sangat lihat gelagat baby apabila melihat kereta mama...mesti baby akan melompat2 dan terjerit2... alahai comelnya...inilah momen terbaik mama setiap hari...setiap hari mama pasti tidak sabar untuk menunggu sehingga ke petang...ya, just because of this!!

Dan along...along sampai rumah pasti akan tunjukkan kerja yg telah dibuat hari ini di taska...hari nih dia dapat bintang pada kertas lukisannya...bukan main seronok cakap kat mama yg along dapat bintang...well done my son....semoga kalian akan selamanya menjadi bintang kehidupan mama dan papa....

Suatu ketika nanti mama pasti akan coretkan perjalanan seorang wanita untuk menjadi seorang mama kepada Irsyad Nasri dan Irfan Nazmi...InsyaAllah...

Sunday, September 27, 2009

Memoir Di Hari Raya (Versi Terengganu) Part II


Aktiviti kita pd hari raya yang ke 2 adalah... jengjengjeng... ke Lata tembakah (air terjun)... kiranya hari nih Raya De Lata la...sape kata kita jer yang g sana hari tu? MasyaAllah, ramainya manusia yang sama plan mcm kita...tmpt yg biasa kita lepak tu pun dah ada orang yang booked so tunggu depa balik baru kita dpt port tu...n asib baik tak hujan...tapi, langit gelap jer...harap2 jgn la hujan dulu , amin...

 
Dengan bekal sandwich, kek/ biskut, air sunquick, keropok dan mcm2 lagi...suma anak2 buah mama hepi dan berjaya habiskan...(suma kuat makan...tambah2 lagi si aiman dan idad...jaga2...nanti jadi kuman n kutu achik tak tahu...) along pun sama naik..makan tak berenti...
Along punyala suka dpt berenang, sampai2 jer terus papa bawa masuk dlm air dan mama pegang baby...mulanya baby terjerit2 bila mama masukkan kakinya dlm air tapi last2 dia yang paling lambat naik ke atas...kecut suma tangan/kaki...siap bogel lagi tu...hahahah baby oh baby!! nampaknya anak2 mama suka tempat2 mcm nih, nanti balik umah mak tok kita datang lagi yer....Apapun sampai saat ini pun asal nampak jer air yang banyak tak kira la sungai ke, paya ka, ban ka, aper2 la yg mempunyai kuantiti air yg banyak, along mesti ajak mama berenang....
Sebelah paginya sebelum kita mai sini, papa, mama,along n abby telah ke rumah kawan mama iaitu yong...(kawan bussineswoman mama nih tetap vouge di aidilfitri.... jgn mara yer yong...kopi alang knp tak bw balik??? marah nih....). Sebelum kita ke umah yong kita terdahulu telah ke rumah cekda...dia dlm pantang baru 18 hari time mama p tgk....dapat baby boy, comel...Da, jaga amanah TUHAN tu elok2... banyak2 bersabar dalam mendidik anak2....dialan racun...dialah juga penawar....
 
Hampi kul 1.00pm PokKie tepon minta balik cz dah nak bersiap utk ke Lata..apapun dekat kul 3.00pm baru suma bertolak...lama juga kita mandi-manda kat sana...hampi jam 5.30pm baru suma berkemas untuk pulang....dan di wajah semua terpancar kegembiraan dan kepuasan... semua seronok....tunggu untuk part yang seterusnya..... selamat malam semua....



Friday, September 25, 2009

Happy Birthday Papa.....


Allah selamatkan kamu....

Allah selamatkan kamu...

Allah selamatkan Nazim Bin Ahmad

Allah selamatkan kamu....


Untuk Papa....

Semoga dipanjangkan usia...
Semoga dimurahlan rezeki....

Semoga selamanya menjadi suami/papa yang terbaik....

Untuk mama....

Juga untuk Along & baby ....

We all love You so much ...

Thursday, September 24, 2009

Memoir Di Hari Raya (Versi Terengganu) Part 1



Hari raya makin berlalu hari demi hari...justeru sedikit coretan mama ingin kongsikan agar memori indah ini akan terus dikenang dan diingati oleh semua yang mengenali mama...

Pagi itu (sabtu) hampir jam 4.45am kita semua bertolak balik ke Terengganu (tahun nih turn umah mama)...ingatkan along n baby akan terus tido namun dua2 berjaga sampai ke baling barulah baby tido...lepas tu along pulak tido...lega mama. Mama n papa just bersahur dgn sandwich yang mama buat jam 2.30am...boleh tahan la plus dgn air teh susu...kira orait la!! hampir jam 10.00am kita sampai umah mak tok...yeayeayea dah sampai...so 1st thing yg kita buat adalah mandi....lega rasanya dapat mandi...mama mcm nak tido tapi keseronokkan berada ditempat sendiri membuatkan rasa letih itu hilang dengan sendirinya.....rindu la kat semua yang berada di sini...

Time kita sampai yang ada kat umah hanya cekngah, pokteq n utih...depa duk berkemas rumah...sapu mana yang patut, buang mana yang perlu...langsir tukar ganti.....ok la, yang lain2 (yg sepatutnya dah sampai tapi masih tak sampai2) adalah pokdeq (Mohamed Rizal, bekerja di Sibu, APMM), Kakya (Rohaya, bekerja di Batu Pahat, Guru), Pok Kie (Marzuki, KL, ATM), Abang Kamal (Kamal Asma, Taiping, berniaga)...mak punyala bising tambah2 lagi pasal pokdeq...dah 2 hari balik tapi masih tak sampai2...konon nak balik dgn Pok Kie sampai batalkan flight dari KLIA - KT....sudahnya kereta pok kie rosak tak baik2 pun...!!! KES HARU SUNGGUH......

Mak? mak mana? uuummmmm...mak mana lagi, kat kedai la...sekarang abah pun dah hadi Asst. mngr kat situ so sng la nak ulang alik hahaha...asst mngr tu...besor benor pangkatnye....kata mak bukan tak mahu tunggu anak2 balik tapi musim perayaan yang hanya setahun sekali nih ajerlah rezeki untuk para2 peniaga mencurah2.. berlipat2 kali ganda...seronok katanya!!
Sehingga petang semua dah sampai kecuali pok kie (sampai pagi raya jam 5.00am) dan Abg kamal yang dijangka tiba lewat hari raya pertama....) Untuk mlm last berbuka kita ramai2 berbuka di umah baru Kak Lah...uuummmm dah luas dan muat untuk kita semua berkumpul.....mlm tu lepas berbuka suma anak2 buah termasuk la anak2 mama bergumbira menyaksikan bunga2 api yang dibakar (membazir sungguh....bakar duit tu!!).
Ok la kalau nak cerita semua kisah sehari sebelum raya alamatnya tak tido la mama mlm nih...along pun dah bunyi nih...memanggil2 mama...ok esok mama sambung lagi dengan part II....

 Tunggu......

Wednesday, September 16, 2009

Berbuka puasa Di Hotel Equatorial


Ive wanted to tell my mom last night papa article, along and near the breaking mama EQ ... but with the kesuntukan, kesibukkan mama tertangguh all .... Mom also stole nkih night dah-hour period, although almost 12.30am ... sleepy mama nih huhuhu. ... but also sikit2 nak streak ....

Along got excited look beautiful waterfall near the pool .... tu nak buka baju ready to take a swim mom hahahah .... He later canceled the fasting dear mama ... he's finally satisfied pujuk ok ... more excited when the koi look large and many are near the pond, too busy .... tu budak2 peers or perhaps more than he sikit age of fish tengok2 .... tu budak2kan, flash manager so fellow, run there, run here sama2 wonderful world .... they ...

Mama ate not play anymore, iyo dah hampir2 pay RM80 lor + + a head wants nothing to eat ... wooooo ... He lost an expensive door, 2 heads with Dad almost RM160 + +, kalu leh beli kat stock UAT Baazar month .... tu papa conggak2 He was also but for the promise dah nak shopping kat hotel mama before breaking out fast so he Redha nih jer la .... hihihi thanks pa ...

Mama do not take the baby ... stay with a nanny ... aper notes, baby nih more sense, where annti mama, where the food .... for the goodness of all the more beautiful baby stay with nany jer ... Jer angry jgn unfortunately ... next year when u grow up ... dah dah smart then take it away will bring u anywhere mama ......

Last but not least, all the dishes are delicious and berbaloi-Baloi said cut-price ... Celcom caklap only manager who berbaloi-Baloi ... oun Baloi berbaloi EQ-tau ... hehehe .... see you the other alaong dear, love and affection baby daddy ... uuummmmmaaaahhhhhh ...

Tuesday, September 8, 2009

putik buah cempedak.....


Ya ALLAH, besarnya dugaanMU.....namun ku yakin ini adalah peluang dan tangga yang dikurniakan untukku agar aku bisa berjaya suatu ketika nanti....Aku pasti akan terus tabah dan cekal untuk semua ini...
(doa bagi insan yang telah kehilangan content asal blog...huhuhu)

Sunday, September 6, 2009

Jom goreng buah cempedak!!


mesti kawan2 mama terkejut...cerita mama dah jadi lain...mama pun tak tahu, dalam2 duk kuar translate tu tetiba mama punya blog dah jadi cacamerba... ada malay dan english!!! tension giler rasanya...kenapa leh jadi mcm ni? tension la mcm nih....takkan nak kena taip balik suma kot...abis kalu yang story pendek ok la, kena yang story panjang mcmn???? sape nak jawab tu????....

Friday, September 4, 2009

buah cempedak diluar pagar....

Banyak yang masih perlu dipelajari.....hidup takkan berhenti dari mencari dan menimba ilmu...mungkin ke laing lahad baru akan terhenti pencarian ini.... iskhhhh...bagi orang baru sepertiku....nak buat blog pun payahla....nih dah masuk kali ke5....dan setiap kali itulah jua blog ku akan berubah tema dan nama....hihihi....harap2 ini yang terakhir dan aku akan berjaya seperti kawan-kawanku yang lain.....bukan apa, mengikuti jejak dan info terkini sahabat amat mengembirakan....sekurang-kurangnya, dapat meredakan tension....
Orait la tu!!

Permulaan untuk sebuah perjalanan...

Dunia ini indah padaku...apa yang telah dikurniakanNYA pada semuanya cukup indah dan sempurna.....namun masih lagi ku mengejar harapan dan impian lain yang masih berbaki....semoga TUHANku akan sentiasa bersamaku....semoga insan-insan kesayanganku akan terus menjadi tonggak kekuatanku....
Selamanya.....