Wednesday, September 30, 2009

Memoir Di Hari Raya (Versi Terengganu) Last Part



Mama kalu boleh nak habiskan story raya mama mlm nih....mcmn pun kena habiskan juga klu tak cerita mama tak complete...mesti tak syok utk diikuti...so, raya ke 3 xtvt kita adalah sama2 menyesakkan jln raya...tension gak tapi dah raya punya pasal kena la redah lautan kenderaan tu...mmg rasa nyesal ikut tapi pulut dh jadi ketupat...apo laie nok dikato??? huhuhu
 
Jangan tak tahu mlm tu kita suma sampai balik umah maktok kul 12.00 am lebih....lapor punya pasal, mama masak nasi 3 pot.... goreng ayam, goreng ikan, buh budu, ada ulam sikit perghhhh mlm2 lapor lak tu...licin dan jam masa tu kul 1.30am!!!!! Pas tu mama n kak pura kemas la brg2 masing2...esok dah nak balik dah...papa lepas mkn jer terus tido...mama hampir jam 3.30am baru habis kemas suma n joint anak2 mama tido....zzzzzzzzzzzzzz

Kul 7.00am dah bangun, bersiap suma dan hampir jam 8.15am kita bertolak. Actually kami gerak sama2 ke haluan yg berbeza...papa, mama, along n baby ke AS n abg kamal, kak pura, aiman n amsyar ke Taiping...kita berpecah kat Hentian Tepah...ondaway tu tak usah cerita la...dgn anak2 nih, perjalanan yg singkat pun boleh jadi panjang....kesabaran yang paling utama....apa taknya, along tak mahu duk belakang, alih2 dua2 kat depan...dia sanggup tido kat bawah n letak kepala kat seat mama....adusss....mmg mencabar... sampai satu tahap, adik tido atas abang.....n dua2 atas riba mama....Ya Allah....

Hampir petang(rabu-raya ke4)kita sampai umah tok di AS...sambutan raya di sini biasa je...hari2 ada la papa bawa kita ke rumah kawan2 papa...sabtu petang kita suma balik Penang...leganya dapat pijak lantai rumah sendiri...nyaman....

Dan sekarang, mama n papa dah mula kerja...so, along n baby dah mulakan rutin biasa...baik baby atau along masing2 hepi bila mama tinggal kat tempat yang biasa anak2 mama tinggal....paling mama tunggu2 adalah setiap petang...pada setiap kali mama pergi ke rumah nanny untuk ambil baby...mama suka sangat lihat gelagat baby apabila melihat kereta mama...mesti baby akan melompat2 dan terjerit2... alahai comelnya...inilah momen terbaik mama setiap hari...setiap hari mama pasti tidak sabar untuk menunggu sehingga ke petang...ya, just because of this!!

Dan along...along sampai rumah pasti akan tunjukkan kerja yg telah dibuat hari ini di taska...hari nih dia dapat bintang pada kertas lukisannya...bukan main seronok cakap kat mama yg along dapat bintang...well done my son....semoga kalian akan selamanya menjadi bintang kehidupan mama dan papa....

Suatu ketika nanti mama pasti akan coretkan perjalanan seorang wanita untuk menjadi seorang mama kepada Irsyad Nasri dan Irfan Nazmi...InsyaAllah...

Sunday, September 27, 2009

Memoir Di Hari Raya (Versi Terengganu) Part II


Aktiviti kita pd hari raya yang ke 2 adalah... jengjengjeng... ke Lata tembakah (air terjun)... kiranya hari nih Raya De Lata la...sape kata kita jer yang g sana hari tu? MasyaAllah, ramainya manusia yang sama plan mcm kita...tmpt yg biasa kita lepak tu pun dah ada orang yang booked so tunggu depa balik baru kita dpt port tu...n asib baik tak hujan...tapi, langit gelap jer...harap2 jgn la hujan dulu , amin...

 
Dengan bekal sandwich, kek/ biskut, air sunquick, keropok dan mcm2 lagi...suma anak2 buah mama hepi dan berjaya habiskan...(suma kuat makan...tambah2 lagi si aiman dan idad...jaga2...nanti jadi kuman n kutu achik tak tahu...) along pun sama naik..makan tak berenti...
Along punyala suka dpt berenang, sampai2 jer terus papa bawa masuk dlm air dan mama pegang baby...mulanya baby terjerit2 bila mama masukkan kakinya dlm air tapi last2 dia yang paling lambat naik ke atas...kecut suma tangan/kaki...siap bogel lagi tu...hahahah baby oh baby!! nampaknya anak2 mama suka tempat2 mcm nih, nanti balik umah mak tok kita datang lagi yer....Apapun sampai saat ini pun asal nampak jer air yang banyak tak kira la sungai ke, paya ka, ban ka, aper2 la yg mempunyai kuantiti air yg banyak, along mesti ajak mama berenang....
Sebelah paginya sebelum kita mai sini, papa, mama,along n abby telah ke rumah kawan mama iaitu yong...(kawan bussineswoman mama nih tetap vouge di aidilfitri.... jgn mara yer yong...kopi alang knp tak bw balik??? marah nih....). Sebelum kita ke umah yong kita terdahulu telah ke rumah cekda...dia dlm pantang baru 18 hari time mama p tgk....dapat baby boy, comel...Da, jaga amanah TUHAN tu elok2... banyak2 bersabar dalam mendidik anak2....dialan racun...dialah juga penawar....
 
Hampi kul 1.00pm PokKie tepon minta balik cz dah nak bersiap utk ke Lata..apapun dekat kul 3.00pm baru suma bertolak...lama juga kita mandi-manda kat sana...hampi jam 5.30pm baru suma berkemas untuk pulang....dan di wajah semua terpancar kegembiraan dan kepuasan... semua seronok....tunggu untuk part yang seterusnya..... selamat malam semua....



Friday, September 25, 2009

Happy Birthday Papa.....


Allah selamatkan kamu....

Allah selamatkan kamu...

Allah selamatkan Nazim Bin Ahmad

Allah selamatkan kamu....


Untuk Papa....

Semoga dipanjangkan usia...
Semoga dimurahlan rezeki....

Semoga selamanya menjadi suami/papa yang terbaik....

Untuk mama....

Juga untuk Along & baby ....

We all love You so much ...

Thursday, September 24, 2009

Memoir Di Hari Raya (Versi Terengganu) Part 1



Hari raya makin berlalu hari demi hari...justeru sedikit coretan mama ingin kongsikan agar memori indah ini akan terus dikenang dan diingati oleh semua yang mengenali mama...

Pagi itu (sabtu) hampir jam 4.45am kita semua bertolak balik ke Terengganu (tahun nih turn umah mama)...ingatkan along n baby akan terus tido namun dua2 berjaga sampai ke baling barulah baby tido...lepas tu along pulak tido...lega mama. Mama n papa just bersahur dgn sandwich yang mama buat jam 2.30am...boleh tahan la plus dgn air teh susu...kira orait la!! hampir jam 10.00am kita sampai umah mak tok...yeayeayea dah sampai...so 1st thing yg kita buat adalah mandi....lega rasanya dapat mandi...mama mcm nak tido tapi keseronokkan berada ditempat sendiri membuatkan rasa letih itu hilang dengan sendirinya.....rindu la kat semua yang berada di sini...

Time kita sampai yang ada kat umah hanya cekngah, pokteq n utih...depa duk berkemas rumah...sapu mana yang patut, buang mana yang perlu...langsir tukar ganti.....ok la, yang lain2 (yg sepatutnya dah sampai tapi masih tak sampai2) adalah pokdeq (Mohamed Rizal, bekerja di Sibu, APMM), Kakya (Rohaya, bekerja di Batu Pahat, Guru), Pok Kie (Marzuki, KL, ATM), Abang Kamal (Kamal Asma, Taiping, berniaga)...mak punyala bising tambah2 lagi pasal pokdeq...dah 2 hari balik tapi masih tak sampai2...konon nak balik dgn Pok Kie sampai batalkan flight dari KLIA - KT....sudahnya kereta pok kie rosak tak baik2 pun...!!! KES HARU SUNGGUH......

Mak? mak mana? uuummmmm...mak mana lagi, kat kedai la...sekarang abah pun dah hadi Asst. mngr kat situ so sng la nak ulang alik hahaha...asst mngr tu...besor benor pangkatnye....kata mak bukan tak mahu tunggu anak2 balik tapi musim perayaan yang hanya setahun sekali nih ajerlah rezeki untuk para2 peniaga mencurah2.. berlipat2 kali ganda...seronok katanya!!
Sehingga petang semua dah sampai kecuali pok kie (sampai pagi raya jam 5.00am) dan Abg kamal yang dijangka tiba lewat hari raya pertama....) Untuk mlm last berbuka kita ramai2 berbuka di umah baru Kak Lah...uuummmm dah luas dan muat untuk kita semua berkumpul.....mlm tu lepas berbuka suma anak2 buah termasuk la anak2 mama bergumbira menyaksikan bunga2 api yang dibakar (membazir sungguh....bakar duit tu!!).
Ok la kalau nak cerita semua kisah sehari sebelum raya alamatnya tak tido la mama mlm nih...along pun dah bunyi nih...memanggil2 mama...ok esok mama sambung lagi dengan part II....

 Tunggu......

Wednesday, September 16, 2009

Berbuka puasa Di Hotel Equatorial


Ive wanted to tell my mom last night papa article, along and near the breaking mama EQ ... but with the kesuntukan, kesibukkan mama tertangguh all .... Mom also stole nkih night dah-hour period, although almost 12.30am ... sleepy mama nih huhuhu. ... but also sikit2 nak streak ....

Along got excited look beautiful waterfall near the pool .... tu nak buka baju ready to take a swim mom hahahah .... He later canceled the fasting dear mama ... he's finally satisfied pujuk ok ... more excited when the koi look large and many are near the pond, too busy .... tu budak2 peers or perhaps more than he sikit age of fish tengok2 .... tu budak2kan, flash manager so fellow, run there, run here sama2 wonderful world .... they ...

Mama ate not play anymore, iyo dah hampir2 pay RM80 lor + + a head wants nothing to eat ... wooooo ... He lost an expensive door, 2 heads with Dad almost RM160 + +, kalu leh beli kat stock UAT Baazar month .... tu papa conggak2 He was also but for the promise dah nak shopping kat hotel mama before breaking out fast so he Redha nih jer la .... hihihi thanks pa ...

Mama do not take the baby ... stay with a nanny ... aper notes, baby nih more sense, where annti mama, where the food .... for the goodness of all the more beautiful baby stay with nany jer ... Jer angry jgn unfortunately ... next year when u grow up ... dah dah smart then take it away will bring u anywhere mama ......

Last but not least, all the dishes are delicious and berbaloi-Baloi said cut-price ... Celcom caklap only manager who berbaloi-Baloi ... oun Baloi berbaloi EQ-tau ... hehehe .... see you the other alaong dear, love and affection baby daddy ... uuummmmmaaaahhhhhh ...

Tuesday, September 8, 2009

putik buah cempedak.....


Ya ALLAH, besarnya dugaanMU.....namun ku yakin ini adalah peluang dan tangga yang dikurniakan untukku agar aku bisa berjaya suatu ketika nanti....Aku pasti akan terus tabah dan cekal untuk semua ini...
(doa bagi insan yang telah kehilangan content asal blog...huhuhu)

Sunday, September 6, 2009

Jom goreng buah cempedak!!


mesti kawan2 mama terkejut...cerita mama dah jadi lain...mama pun tak tahu, dalam2 duk kuar translate tu tetiba mama punya blog dah jadi cacamerba... ada malay dan english!!! tension giler rasanya...kenapa leh jadi mcm ni? tension la mcm nih....takkan nak kena taip balik suma kot...abis kalu yang story pendek ok la, kena yang story panjang mcmn???? sape nak jawab tu????....

Friday, September 4, 2009

buah cempedak diluar pagar....

Banyak yang masih perlu dipelajari.....hidup takkan berhenti dari mencari dan menimba ilmu...mungkin ke laing lahad baru akan terhenti pencarian ini.... iskhhhh...bagi orang baru sepertiku....nak buat blog pun payahla....nih dah masuk kali ke5....dan setiap kali itulah jua blog ku akan berubah tema dan nama....hihihi....harap2 ini yang terakhir dan aku akan berjaya seperti kawan-kawanku yang lain.....bukan apa, mengikuti jejak dan info terkini sahabat amat mengembirakan....sekurang-kurangnya, dapat meredakan tension....
Orait la tu!!

Permulaan untuk sebuah perjalanan...

Dunia ini indah padaku...apa yang telah dikurniakanNYA pada semuanya cukup indah dan sempurna.....namun masih lagi ku mengejar harapan dan impian lain yang masih berbaki....semoga TUHANku akan sentiasa bersamaku....semoga insan-insan kesayanganku akan terus menjadi tonggak kekuatanku....
Selamanya.....