Thursday, September 24, 2009

Memoir Di Hari Raya (Versi Terengganu) Part 1



Hari raya makin berlalu hari demi hari...justeru sedikit coretan mama ingin kongsikan agar memori indah ini akan terus dikenang dan diingati oleh semua yang mengenali mama...

Pagi itu (sabtu) hampir jam 4.45am kita semua bertolak balik ke Terengganu (tahun nih turn umah mama)...ingatkan along n baby akan terus tido namun dua2 berjaga sampai ke baling barulah baby tido...lepas tu along pulak tido...lega mama. Mama n papa just bersahur dgn sandwich yang mama buat jam 2.30am...boleh tahan la plus dgn air teh susu...kira orait la!! hampir jam 10.00am kita sampai umah mak tok...yeayeayea dah sampai...so 1st thing yg kita buat adalah mandi....lega rasanya dapat mandi...mama mcm nak tido tapi keseronokkan berada ditempat sendiri membuatkan rasa letih itu hilang dengan sendirinya.....rindu la kat semua yang berada di sini...

Time kita sampai yang ada kat umah hanya cekngah, pokteq n utih...depa duk berkemas rumah...sapu mana yang patut, buang mana yang perlu...langsir tukar ganti.....ok la, yang lain2 (yg sepatutnya dah sampai tapi masih tak sampai2) adalah pokdeq (Mohamed Rizal, bekerja di Sibu, APMM), Kakya (Rohaya, bekerja di Batu Pahat, Guru), Pok Kie (Marzuki, KL, ATM), Abang Kamal (Kamal Asma, Taiping, berniaga)...mak punyala bising tambah2 lagi pasal pokdeq...dah 2 hari balik tapi masih tak sampai2...konon nak balik dgn Pok Kie sampai batalkan flight dari KLIA - KT....sudahnya kereta pok kie rosak tak baik2 pun...!!! KES HARU SUNGGUH......

Mak? mak mana? uuummmmm...mak mana lagi, kat kedai la...sekarang abah pun dah hadi Asst. mngr kat situ so sng la nak ulang alik hahaha...asst mngr tu...besor benor pangkatnye....kata mak bukan tak mahu tunggu anak2 balik tapi musim perayaan yang hanya setahun sekali nih ajerlah rezeki untuk para2 peniaga mencurah2.. berlipat2 kali ganda...seronok katanya!!
Sehingga petang semua dah sampai kecuali pok kie (sampai pagi raya jam 5.00am) dan Abg kamal yang dijangka tiba lewat hari raya pertama....) Untuk mlm last berbuka kita ramai2 berbuka di umah baru Kak Lah...uuummmm dah luas dan muat untuk kita semua berkumpul.....mlm tu lepas berbuka suma anak2 buah termasuk la anak2 mama bergumbira menyaksikan bunga2 api yang dibakar (membazir sungguh....bakar duit tu!!).
Ok la kalau nak cerita semua kisah sehari sebelum raya alamatnya tak tido la mama mlm nih...along pun dah bunyi nih...memanggil2 mama...ok esok mama sambung lagi dengan part II....

 Tunggu......

No comments:

Post a Comment