Sunday, October 18, 2009

Irfan nazmi @ Baby




Irfan Nazmi

(Bijaksana dan Berdisiplin)




Baby adalah umpama 'duit raya' dari Tuhan untuk mama...apa taknya seminggu selepas raya mama merasai kelainan pada badan mama...simptom morning sickness yang mama lalui semasa mengandungkan along mula dirasai...pada mulanya mama agak terkejut memikirkan along yang baru setahun...rasa tak keruan juga hati mama ni...tapi pada masa yang sama, mama bersyukur coz mama dan papa baru jer berbincang untuk menambah ahli keluarga tup tup, dah mengandungkan baby...
murah sungguh rezeki papa dan mama...



Allah Maha Besar....sepanjang mengandungkan baby adalah suatu masa yang amat panjang yang terpaksa mama tempuhi...morning sickness yang mama alami teramatlah teruk...mama diwad sebanyak 4x dengan 10 botol air terpaksa dimasukkan dlm badan mama...ya Allah....janganlan KAU kurangkan sedikit pun keimanan dan kesabaranku dalam menempuhi dugaanMU ini...



Dan papa...? papa dah tak terkejut bila mama kal inform kena ward...malah kadang2 papa tak heran pun....(mama keja kat hospital so katanya mmg mudah sgt nak kena tahan...kebajikan staf adalah keutamaan...) sedih juga rasanya...nasib baik la dalam keadaan mama yg tak larat nih along dijaga oleh tok, so takder la along diabaikan oleh mama yang kerja ulang alik masuk ward nih....Thanks mak....



Pejam celik pejam celik mama sudah memasuki bulan ke 9, Dr jangkakan due mama 18 Jun, tapi mama nih siang malam doa agar baby kuar pada 0606...nakkan nombor cantik la katakan...pada 01/06 mama dimasukkan ke wad, kononnya ada kontraksi tapi nampaknya baby saja nak acah2 mama...dua hari ditahan mama discharged...detik berlalu dan terus berlalu...malah 0606 pun dah beberapa hari meninggalkan mama...frust la juga tapi nak buat mcmn dah belum tiba masanya...so, mama tunggu jer la saatnya nanti....



Tanggal 12/06 (khamis) mama ada appmt dgn pakar O&G seperti biasa (untung kerja hospital, treatment suma dgn pakar heheheh....) Dr yang dah biasa dgn mama pun tahu mama dah terlepas tarikh 0606 tu so dia kata kalu nak hari nih dia boleh buatkan mama bersalin... uummmm mcmn tu?....lepas scan tu dia inform mama yang dia nampak ada kontraksi...mama senyum jer la, yer la baby kan dan kenakan mama dulu...Dr tanya mama nak bersalin or tak hari nih...mulanya mama refuse tapi mikirkan nanti pun nak kena lahirkan juga so selepas agak lama mama termenung  akhirnya mama bersetuju...lepas Dr buat VE, mama dimaklumkan bukaan dan 2cm...mama senyum lagi...tak sakit pun....so, mama ke pejabat utk habiskan mana2 kerja yang tersedia menanti kat atas meja mama tu....



Hampir 12.30pm mama ke toilet utk ssshhhhhuuuuu...alamak ada darah.. dan mama rasa takut...mama inform rakan2 sepejabat...dekat kul 1pm mama akhirnya berjalan ke labour room....still tak sakit cuma mama agak risau...selepas di admit, pemeriksaan Ve dan CTG dilakukan untuk memastikan mama benar2 ingin bersalin dan baby benar2 ingin 'melihat' mama....memandangkan hospital tmpt mama kerja bukan yang friendly papa so mama alone tanpa papa di sisi...pada masa ni, mama benar2 perlu kuat utk baby dan utk mama sendiri....oh! alangkah baiknya sekiranya papa di sisi mama sekarang nih....



Sebenarnya papa tak bersetuju dengan keinginan mama utk bersalin di hospital kerajaan, tapi mama berdegil untuk bersalin disebuah hospital yang friendly baby dengan harapan mama akan berpeluang untuk menyusukan baby lebih lama dari tempoh penyusuan along...mama mmg benar2 berharap nak susukan baby sekurang2 untuk tempoh 1-2 tahun..ye la kat private depa mmg bagi botol...malah ibu dan anak dipisahkan...si ibu akan mendapat rehat dan langsung tak diganggu dengan tangisan si anak...lain senarionya bila bersalin di hospital friendly baby coz ibu dan anak ditempatkan bersama bagi memudahkan proses penyusuan nanti...dalam apa jua keadaan ibu mesti meyusukan si anak....no compromise dgn puting tiruan!!!!



Berbalik dgn story baby....hampir jam 4.30pm ketuban mama dipecahkan...sejam kemudian mama mulai rasakan kontraksi....sakit yang pada mulanya sedikit semakin lama semakin mencengkam diri...ya Allah, mama benar2 teringatkan papa....dan akhirnya tanpa sempat disambut oleh pakar, mama telah selamat melahirkan baby... Ya Allah, terima kasih kerana memudahkan proses kelahiran ini juga terima kasih di atas kurniaanMu pada tanggal 12/06 jam 0606 petang!!!!! Oh.....akhirnya dapat juga 0606 tu...walaupun ianya detik dan bukan tarikh.....!!!! ok la tu....


Seperti semua ibu2 yang lain, pada saat pertama kali menyentuh dan menciummu....tiada yang selembut dan seharummu...Dengan wajah mulusmu, kulit putihmu, pekat hitam rambutmu, mancung hidungmu semuanya kelihatan amat sempurna di mata mama...sungguh indah pemandangan itu. Malah dengan raut wajahmu yang comel dan lembut itu, ramai yang beranggapan yang baby adalah 'girl'...mama memang kepingin seorang baby girl actually but no  a big deal....kelahiran dan kehadiran baby membawa 1001 kegembiraan disamping melimpahruahkan rezeki untuk papa....sesungguhnya baby benar2 'harta' yang diamanahkan oleh TUHAN terhadap papa/mama...


Pada detik mama mengabadikan memoir ini, baby sudah pun berusia 1 tahun, 4 bulan 6 hari...tiada yang lain yang mama harapkan, justeru baby juga masih terlalu kecil untuk berdepan dengan dunia sebenar di luar sana....Melihat baby yang tenang dan lena tidur dibuaian bersebelahan mama, doa mama semoga dikau dijauhi dari segala kejahatan syaitan terlaknat, semoga dikau menjadi insan yang soleh dan terpilih untuk berada di bawah payung rahmatNYA, yang sentiasa dilindungiNYA, juga semoga dikau menjadi insan yang bijaksana kerana dikaulah harapan dan sandaran mama/papa sehingga ke dunia selepasnya nanti....



Perlu dikau ketahui wahai anakku, sesungguhnya dikaulah 'angel' yang nanti akan menyelamatkan mama dan papa....Semoga harapan mama ini akan difahami olehmu anakku, pabila dikau dewasa kelak....mama akan menunggu saat itu....tanpa doa yang putus2 untukmu wahai anakku....Kalau pun usia mama tidak sepanjang harapan mama, catatan ini pasti memberi ilham untukmu dalam mengenali mama...Justeru, bersekali memahami harapan yang mama sandarkan untukmu....
 
 
 

Oktober Yang Memenatkan....



Oktober 2009 menguji ketahanan dan kekuatan jiwa mama....
Bermula dari awal bulan, mama terpaksa menghabiskan hujung minggu untuk menyertai kursus di Pulau Jerjak...jangan tak tahu there's no longer place for a bad guy...instead dah jadi tempat pelancongan yang menarik...tapi sayang hari tu mama tak bawa kamera coz papa dah kasi tinggal kat ofis dia..uuummmmmhhhh...






Sementara syawal masih berbaki, mama tak lepaskan peluang memenuhi undangan jabatan terbuka di ofis mama...malah jabatan pentadbiran juga tak lepaskan peluang untuk membuat hari terbuka jabatan...meriah sungguh....tapi sebelum tu.... Sambutan Hari Raya peringkat hospital juga telah diadakan...malah kami sempat mengayakan Baju Korporat Jabatan sekaligus mempromosikan pakaian berkenaan. Tengok, cantikkan....? (lihat gambar bawah....baju kaler hijau, mama no 4 dari kiri yang lain2 kak pah, kak imah, kak ina, kak su, sist rahmah, anis dan Lee actually ramai lagi yang pakai....sist ku, pn izah tapi tak tahu la depa kat mana time gambar nih diambil...so takdak la dlm gambar,,,sori ek!)






Minggu seterusnya pula mama kursus lagi...juga di pulau tapi Pulau langkawi...i love to come to langkawi coz mama adalah kaki shopping!!!!!!!!!!!!!!! (lihat gambar atas, itulah dia ahli kumpulan mama....)Rasanya kali terakhir mama ke sini adalah 3 tahun yang lepas...yang syoknya kursus kali nih banyak dihadiri oleh geng2...wahhhh rasa macam mai bercuti disamping mendapat pelajaran....saja mama nak war2kan yang kumpulan mama...mendapat Naib johan keseluruhan...seronokknya....dapat hadiah kain batik dan sudu!!!...itulah dia namanya langkawi....apa lagi hadiahnya melainkan barang2 tu... but, anyway mama suka hadiah tu...walau penat tapi mama enjoy.....itu yang penting!!






Minggu ke 3 pula memang mama bercadang nak duk relax and santai jer kat umah...penat mama tak habis lagi nih, apa tidaknya hari rabu baru2 nih mama ke Hospital Serdang ada mesyuarat kat sana...gerak seawal 4.00am sampai balik umah semula jam 8.30pm...memang penat!!!! Tapi rupanya plan untuk pergi ke rumah pak ngah (panggilan along/baby untuk adik papa....) tu on...so, pagi2 sabtu papa pecut balik mak, ayah n adik2 suma ke umah pakngah...lebih kurang kul 12.30pm papa sampai balik lepas bersiap2 kita ramai2 pergi sana...wahhhh ramai juga nih...family belah makngah pun ada...orait! Hampir jam 3pm kita balik umah coz nak siap2 apa yg patut...papa ajak family makngah mai rumah so mama cadang nak goreng mee sanggul basah...ok la tu, menu minum petang..



Malam tu semua tido rumah kita...tok, wan, pakcik, paksu...penuh la rumah sewa kita yang cinonet nih...apapun mama suka depa datang...bukan selalu pun mak/ayah datang...alang2 dah datang tido sini mesti wajib la..kalu tak bila lagi...Keesokkannya makan tengahari mama hanya buat ayam masak kicap, yang lain2 suma papa beli....papa tu mesti ada KARI...mama nih tak pandai masak kari...macam mana nak pandai, bau pun dah buat mama PENING...iskhhhh tak tahu la sampai bila...teringin juga mama nak masakkan kari untuk papa...InsyaAllah ya abang...suatu hari nanti ayang akan hidangkan menu kari atas meja makan kita....i'm promise u..






Hampir jam 5.30pm sekali lagi papa shut balik ke AS untuk hantar mak/ayah n adik2...
Along dan paktam pun ikut sama..tinggal la mama n baby...penat main dgn mama akhirnya baby tertido...thanks God inilah masa yang mama tunggu2...apa lagi buka silat la mama mopkan lantai dapur d hall depan...puas hati rumah dah selesa kembali...maklumla hujung minggu nih penuh dgn aktiviti masak2 so lantai pun macam berminyak jer...mama nih alergic dgn lantai yang berminyak2 nih...mcm ada yang tak kena jadinya....tapi sekarang, kalau nak tido kat dapo pun kira takdak masalah la...hihihihi.....




Next week mama akan naik 'belon' pergi ke KK...tapi buat masa skrg n ih takder aper la lagi yg mama nak cerita...ke sana pun belum lagi...tunggu dulu nanti balik dari sana nanti pasti mama akan coretkan sesuatu di sini untuk dikongsi dengan kengkawan yg sering bersama dan setia dengan mama...so. tunggu.....and see ya....


 

Sunday, October 4, 2009

Irsyad Nasri@Along

Irsyad Nasri
(Petunjuk kepada sebuah pertolongan)
Mama masih ingat pada saat pertama kali mama risau kerana hampir 10 hari terlewat datang bulan...pada ketika itu papa dan mama baru sebulan bergelar suami/isteri...
 
mama: mcmn ni kak....nie dah 10 hari lewat period
kak pura: alah...apa nak risau, jom kita g farmasi beli pregnancy kit test...settle!
mama: uuummm...ok la nanti petang nih kita g beli...tak larat la nak pening fikir tak tahu punca....mana tahu kot2 ada benda lain....mana boleh u jer yg nak beranak tahun nih...i pun nak juga hihihihi...
(gatai la mama nih...)
kak pura: yer la chik...petang nih kita g beli
Di awal perkahwinan dulu mama di Putrajaya dan papa di P.Pinang...tiap2 minggu mama balik menyembah duli...penat tu penat tapi saat menatap wajah papa semua kepenatan tu hilang...baru kahwin la katakan...rindu jer.....tak mahu berpisah kalau boleh, tapi nak buat macam mana tuntutan kerja menghalang niat untuk berkepit 24jam!!


Petang tu mama dan kak pura (kakak ipar merangkap isteri abang kamal) pergi la ke farmasi, jgn tak tahu mcm2 jenama yg kami cari..important thing, nak yg paling sikit keputusannya adalah salah...kiranya 99.9% correct la hahahah....

Balik je ke rumah...jengjengjeng...satu line...dua line!!! Apa???? mama dah mengandung....biar betul!!!! tak tahu apa perasaan mama masa tu...takut ada...heppi ada..terkejut ada...tak sangka pun ade...suma ada la...bercampur baur!!! Cepat2 mama kal papa....

 
mama: Assalamualaikum abg..
papa: waalaikummussalam...
mama: abang teka apa yang berlaku kat ayang hari nih...
papa: Apa dia? mana la abang tahu, bukan abang nampak ayang buat ape kat sana...
mama; teka la abg...
papa; tak tahu...cakap jer la...
mama: agak-agak apa dia....
papa: uuuummmm...tak boleh nak agak la ayg...
mama; mama mengandung!!!!
papa: betul ke? so, ada baby la dalam perut mama tu?
mama: hahaha ak ah....
papa: Ya Allah....syukur
Mulai hari tu semua yang mama baca, mama dengar mengenai orang mengandung nih mama lalui..mengandungkan along mama terpaksa ulang alik ke Hospital putrajaya seorang diri (papa kat penang, mama masih belum dapat tukar ke sana) alahan yang mama alami agak teruk, makan aper pun mesti muntah...kadang sampai 5x sehari mama muntah...mama menangis hari2...keadaan mama masa tu sangat lemah...lagi sedih bila ingatkan papa tiada disisi mama pada saat macam ni....berat badan mama turun hampir 7kg pada trimester pertama...mama takut sangat coz Dr kata pada trimester pertama nih la banyak khasiat yang perlu dibekalkan pada si anak...Ya Allah, kurniakan kepadaku anak yang sihat....anak yang cergas badannya dan cerdas akalnya....
Masuk trimester ke2 mama semakin ok, bertambah syukur kerana pada bulan ke 6 permohonan tukar yang mama pohon telah diluluskan....so....mama ditempatkan di JPN cawangan Bandar Perda, teramatla dekatnya dgn office papa..kiranya boleh nampak bumbung la...hihihihi berbaloi tunggu lama!! Dan pengalaman mengandung dengan adanya seorang suami disisi terasa lain sangat...paling penting setiap gerakan dan tendangan along dalam perut mama masa tu dapat mama kongsikan dengan papa...saat2 indah ini sentiasa mama ingati dan rindui....baik mama mahupun papa, kami masing2 sangat teruja menunggu 'kedatangan' along dalam hidup kami berdua..
 
Mengikut Dr, mama bakal melahirkan along pada 12 sept...tapi mama berharap sangat agar along kuar pada 31 Ogos, so nanti along akan jadi anak merdeka!!! So, pada 31 Ogos 2006 penuhla aktiviti yang mama dan papa rancang maklumla cuti la katakan.... dengan harapan nanti mama akan penat dan sakit seterusnya bersalin hahahaha kalaulah semudah itu....tapi tanda2 tu langsung tak terasa...terasa kepenatan berjalan siangnya tak memadai...Tapi lebih kurang jam 9.30mlm ketika mama tengah baring2 tengok TV tetiba mama sakit belakang yang amat sangat sampai nak berdiri pun tak boleh....kiranya, sampai menangis la. Papa kata mungkin mama tak boleh baring kat lantai dan memimpin mama ke dalam bilik...lega dapat baring atas katil tapi still mama rasai kesakitan belakang tersebut...tapi akhirnya mama tertidur jua....
Keesokkannya mama ada akal untuk tidak ke pejabat....malas pun ader...tak larat pun ader....sudahnya papa ke ofis juga selepas janji akan pulang untuk bawa mama ke klinik lebih kurang jam 10 nanti...Di klinik mama di periksa oleh Dr, VE menunjukkan bukaan mama dah 2cm...so, kena warded! mama mulanya refuse cz tak makan lagi hotdog yang papa janji nk buat kat mama...dengan pelbagai penjelasan oleh Dr maka mama pun redha la ditahan di ward...time tu lebih kurang kul 2.30pm, kul 4.00pm ketuban mama dipecahkan dan mama mulai terasa sakit....sakit yang semakin lama semakin kerap membuatkan mama hilang pertimbangan, namun ayat Nabi Nuh as tidak dilupakan...papa kat sebelah pun tak keruan....baca ayat2 Al-Quran dan hembus ke perut mama...
 
Dengan izin Allah tepat jam 6.30pm pada 1 Sept 2006 kedengaran la tangisan pertama along ke bumi Allah yang penuh cabaran dan dugaan ini....sebuah ciuman singgah di pipi mama tanda terima kasih papa kepada mama...
 
Pada saat pertama kali memegang dan mencium pipi mulus along, mama menangis kegembiraan..tak sangka mama telah menjadi seorang ibu...comelnya anak mama....tidak pernah mama melihat seorang bayi secomelmu nak...sangat comel di mata mama....Ya Allah, jauhilah anakku dari pandangan kejahatan dari dunia hingga ke akhirat....
 
Mengandungkan along bukan perkara yang mudah bagi mama...malah melahirkan along juga menuntut kekuatan dan kesabaran yang bukan sedikit....Dan hari ini, pada ketika catatan ini mama coretkan along sudah pun berusia 3 tahun, 1 bulan, 4 hari....
Along hari ini semakin membesar, semakin cergas, semakin pintar....malah along juga sudah pun mempunyai seorang adik...Irfan Nazmi @ baby....
 
Along....
mana mungkin mama bernafas seandainya along tiada di sisi mama....
kalau papa adalah nyawa mama....
Along adalah jantung mama....
dan baby adalah hati mama...
Tanpa kalian mama akan 'mati'....
 
Semoga Tuhan akan berkati kita semua dengan rahmatNya.
Terima kasih Ya Allah atas kurniaanMu yang tidak terhingga nilainya ini....