Sunday, October 4, 2009

Irsyad Nasri@Along

Irsyad Nasri
(Petunjuk kepada sebuah pertolongan)
Mama masih ingat pada saat pertama kali mama risau kerana hampir 10 hari terlewat datang bulan...pada ketika itu papa dan mama baru sebulan bergelar suami/isteri...
 
mama: mcmn ni kak....nie dah 10 hari lewat period
kak pura: alah...apa nak risau, jom kita g farmasi beli pregnancy kit test...settle!
mama: uuummm...ok la nanti petang nih kita g beli...tak larat la nak pening fikir tak tahu punca....mana tahu kot2 ada benda lain....mana boleh u jer yg nak beranak tahun nih...i pun nak juga hihihihi...
(gatai la mama nih...)
kak pura: yer la chik...petang nih kita g beli
Di awal perkahwinan dulu mama di Putrajaya dan papa di P.Pinang...tiap2 minggu mama balik menyembah duli...penat tu penat tapi saat menatap wajah papa semua kepenatan tu hilang...baru kahwin la katakan...rindu jer.....tak mahu berpisah kalau boleh, tapi nak buat macam mana tuntutan kerja menghalang niat untuk berkepit 24jam!!


Petang tu mama dan kak pura (kakak ipar merangkap isteri abang kamal) pergi la ke farmasi, jgn tak tahu mcm2 jenama yg kami cari..important thing, nak yg paling sikit keputusannya adalah salah...kiranya 99.9% correct la hahahah....

Balik je ke rumah...jengjengjeng...satu line...dua line!!! Apa???? mama dah mengandung....biar betul!!!! tak tahu apa perasaan mama masa tu...takut ada...heppi ada..terkejut ada...tak sangka pun ade...suma ada la...bercampur baur!!! Cepat2 mama kal papa....

 
mama: Assalamualaikum abg..
papa: waalaikummussalam...
mama: abang teka apa yang berlaku kat ayang hari nih...
papa: Apa dia? mana la abang tahu, bukan abang nampak ayang buat ape kat sana...
mama; teka la abg...
papa; tak tahu...cakap jer la...
mama: agak-agak apa dia....
papa: uuuummmm...tak boleh nak agak la ayg...
mama; mama mengandung!!!!
papa: betul ke? so, ada baby la dalam perut mama tu?
mama: hahaha ak ah....
papa: Ya Allah....syukur
Mulai hari tu semua yang mama baca, mama dengar mengenai orang mengandung nih mama lalui..mengandungkan along mama terpaksa ulang alik ke Hospital putrajaya seorang diri (papa kat penang, mama masih belum dapat tukar ke sana) alahan yang mama alami agak teruk, makan aper pun mesti muntah...kadang sampai 5x sehari mama muntah...mama menangis hari2...keadaan mama masa tu sangat lemah...lagi sedih bila ingatkan papa tiada disisi mama pada saat macam ni....berat badan mama turun hampir 7kg pada trimester pertama...mama takut sangat coz Dr kata pada trimester pertama nih la banyak khasiat yang perlu dibekalkan pada si anak...Ya Allah, kurniakan kepadaku anak yang sihat....anak yang cergas badannya dan cerdas akalnya....
Masuk trimester ke2 mama semakin ok, bertambah syukur kerana pada bulan ke 6 permohonan tukar yang mama pohon telah diluluskan....so....mama ditempatkan di JPN cawangan Bandar Perda, teramatla dekatnya dgn office papa..kiranya boleh nampak bumbung la...hihihihi berbaloi tunggu lama!! Dan pengalaman mengandung dengan adanya seorang suami disisi terasa lain sangat...paling penting setiap gerakan dan tendangan along dalam perut mama masa tu dapat mama kongsikan dengan papa...saat2 indah ini sentiasa mama ingati dan rindui....baik mama mahupun papa, kami masing2 sangat teruja menunggu 'kedatangan' along dalam hidup kami berdua..
 
Mengikut Dr, mama bakal melahirkan along pada 12 sept...tapi mama berharap sangat agar along kuar pada 31 Ogos, so nanti along akan jadi anak merdeka!!! So, pada 31 Ogos 2006 penuhla aktiviti yang mama dan papa rancang maklumla cuti la katakan.... dengan harapan nanti mama akan penat dan sakit seterusnya bersalin hahahaha kalaulah semudah itu....tapi tanda2 tu langsung tak terasa...terasa kepenatan berjalan siangnya tak memadai...Tapi lebih kurang jam 9.30mlm ketika mama tengah baring2 tengok TV tetiba mama sakit belakang yang amat sangat sampai nak berdiri pun tak boleh....kiranya, sampai menangis la. Papa kata mungkin mama tak boleh baring kat lantai dan memimpin mama ke dalam bilik...lega dapat baring atas katil tapi still mama rasai kesakitan belakang tersebut...tapi akhirnya mama tertidur jua....
Keesokkannya mama ada akal untuk tidak ke pejabat....malas pun ader...tak larat pun ader....sudahnya papa ke ofis juga selepas janji akan pulang untuk bawa mama ke klinik lebih kurang jam 10 nanti...Di klinik mama di periksa oleh Dr, VE menunjukkan bukaan mama dah 2cm...so, kena warded! mama mulanya refuse cz tak makan lagi hotdog yang papa janji nk buat kat mama...dengan pelbagai penjelasan oleh Dr maka mama pun redha la ditahan di ward...time tu lebih kurang kul 2.30pm, kul 4.00pm ketuban mama dipecahkan dan mama mulai terasa sakit....sakit yang semakin lama semakin kerap membuatkan mama hilang pertimbangan, namun ayat Nabi Nuh as tidak dilupakan...papa kat sebelah pun tak keruan....baca ayat2 Al-Quran dan hembus ke perut mama...
 
Dengan izin Allah tepat jam 6.30pm pada 1 Sept 2006 kedengaran la tangisan pertama along ke bumi Allah yang penuh cabaran dan dugaan ini....sebuah ciuman singgah di pipi mama tanda terima kasih papa kepada mama...
 
Pada saat pertama kali memegang dan mencium pipi mulus along, mama menangis kegembiraan..tak sangka mama telah menjadi seorang ibu...comelnya anak mama....tidak pernah mama melihat seorang bayi secomelmu nak...sangat comel di mata mama....Ya Allah, jauhilah anakku dari pandangan kejahatan dari dunia hingga ke akhirat....
 
Mengandungkan along bukan perkara yang mudah bagi mama...malah melahirkan along juga menuntut kekuatan dan kesabaran yang bukan sedikit....Dan hari ini, pada ketika catatan ini mama coretkan along sudah pun berusia 3 tahun, 1 bulan, 4 hari....
Along hari ini semakin membesar, semakin cergas, semakin pintar....malah along juga sudah pun mempunyai seorang adik...Irfan Nazmi @ baby....
 
Along....
mana mungkin mama bernafas seandainya along tiada di sisi mama....
kalau papa adalah nyawa mama....
Along adalah jantung mama....
dan baby adalah hati mama...
Tanpa kalian mama akan 'mati'....
 
Semoga Tuhan akan berkati kita semua dengan rahmatNya.
Terima kasih Ya Allah atas kurniaanMu yang tidak terhingga nilainya ini....



 

No comments:

Post a Comment