Saturday, December 5, 2009

Stress kerja mengiringi Aidiladha.......







Wah....lama banget mama tidak menulis di blog mama nih.....bukan sengaja mama meninggalkan coretan cerita ceritit mama nih tapi kerja yang sentiasa menghambat mama membataskan mama untuk meluangkan masa dan menulis di sini. So, banyak cerita yang mama ingat nak kongsi terutamanya pasal Stress kerja yang terpaksa mama hadapi dan harungi sepanjang nov-dis nih...tambahan lagi mama 'kehilangan' dua klik mama....En. Rahman yang dah dinaikkan pangkat (tahniah yer Dato' Rahman...keep a good job!) dan Pn. norizah yang telah bercuti panjang untuk menunaikan Haji (semoga mendapat haji yang mabrur....amin).
Sekarang di office hanya mama yang ada (untuk admin side) so, banyak kerja2 yang terpaksa mama cover...dan lagi tragis dalam masa sebulan nih mama langsung tak boleh cuti...huhuhu teruknya.....kabusyan mama seolah2 mama perlu mempunyai 6 kaki dan 6 tangan....dgn 2 kaki dan 2 tangan nih, mama kadang2 hilang punca....kadang2 ingat apa yang nak buat, dan banyak kadang yang mama lupa apa yang mama teringat nak buat tadi....betapa banyaknya perkara yang ada dalam kepala mama.....uuuummmmhhhhh...
Tapi one thing yang bagusnya, ini sedikit sebanyak menguji mama...menguji untuk mama terus aktif dan bersedia dalam banyak keadaan....membuatkan mama perlu sentiasa menambah pengetahuan sekaligus menambah pengalaman mama dalam mengendalikan sesuatu keadaan...So, mama nak kreditkan rasa penghargaan mama pada semua staf2 mama yang memberikan komitmen dan kerjasama yang tak berbelah bagi kepada mama....terima kasih semua.....
Aidiladha baru2 nih disambut di Kedah....plan pertamanya nak buat aqiqah utk baby...malangnya last2 papa tak berjaya dapatkan bahagian tersebut...so semua yang berhajat nak uat aqiqah (Mak Njang plan nak buat utk Fateeh) dan niat mak n ayah nak buat qurban pun nampaknya terpaksa ditunda ke tahun hadapan. sudahnya raya pertama dpenuhi dengan aktiviti mengunjungi rumah saudara-mara jer...ok la....mama nih raya pun duk teringat kerja so dengan tak jadi plan2 tu sedikit sebanyak melegakan mama....alhamdulillah...klu tak mama mesti tak berapa nak ada mood nak beraya dan menyediakan masakan/hidangan tu..
Paling best raya ke2 kami semua beraya dengan berjalan makan angin ke muzium Padi dan mandi-manda ke Bukit Wang...tengok la gelagat anak2 mama beraya sambil bergaya dengan kacamata hitam....Along & Baby yang macho....gambar tu diambil ondaway ke muzium. gambar atas dan bawah sekali adalah kenangan keluarga di sana....gambar bawah tu mmg along n baby takdak coz depa dua2 org tu sibuk dgn hal lari2 dalam muzium tu...sampai pegang nak bergambar pun terjerit2 tak mau....haru sungguh.....dalam gambar tu ada mama, papa, pakngah, makngah, pak su, mak, mak njang, fateeh, firdaus dan pak cik...
Semalam mama terpaksa stop corat-coret coz nak p uptown dgn papa...nak cari tudung yang mak long pesan, dah p sana rupanya tak ramai yg niaga coz mlm tu ada football match...sapa lawan sapa mama pun tak tahu...alih2kami balik jer....dapat la juga sepasang baju sukan MU utk along....
Minggu nih mama terpaksa tinggalkan baby kat to lagi....sebabnya mama akan attend course selama  4 hari....along? mc biasa la akan stay dgn papa...Papa nih bukan nak jaga dua2...payah katanya, tambah2 lagi time pagi, mesti kelam-kabut n takleh handle so for the save place tinggal baby kat tok...along nih senang diurus klu mama takder...tak banyak perangai (kata papa la...) suh tido, tido la dia....tapi time ada mama...mak aih bukan main banyak lagi corellnya...pening kepala mama nih!!!!!
Dan hari nih along dah bertanyakan baby...dulu adala mama tinggalkan baby sekali kat tok.... along bukan boleh kalu takder baby...tanya baby tak henti2...paling best suh mama balik amik baby umah tok..kalu baby ada bukan main lagi dia buat baby tapi time takder tanya pun tak henti....rindu kot!!!! dan, baby kat umah tok pun sama....kata tok, dia kalu lepas mama kal jer mesti masuk bilik n pandang dinding n uuuuwwwwwaaaaaaaa menangis bagai nak rak...kiranya tak makan pujuk la...sudahnya stop dgn sendiri....mcm tu la selalu...so, bila kena tinggal dgn tok jer mama susah hati...tak kal pun susah, kal lagi susah....baby oh! baby....
So, dgn attend corse for 4 days nih dapatla mama escape for a short while from kerja, from stress, from mcm2 la...ok la, tapi mama tahu kerja pastikan ikut mama sampai ke sana tapi mama akan usahakan agar petang khamis mama dah buleh balik coz friday the pengarah was not at the office so i've to be there....nanti la mama inform urusetia...tengokla mcmn nanti....apepun, family....anak2....kerja...kawan.....adalah perkara yang kebiasaan dalam kehidupan. Tanpa semua nih pasti 24jam menjadi suatu tempoh yang teramat panjang....
 
MAMA SAYANG SEMUA......




No comments:

Post a Comment