Tuesday, October 26, 2010

::ALHAMDULILLAH::

Alhamdulillah.....
Hari ni mama berkesempatan menulis di blog yg hampir 4 bulan mama 'tinggalkan' lantaran kekangan masa dan keadaan yg tidak mengizinkan....
banyak yang berlaku sepanjang 4 bulan ini....kalau ikutkan banyak yang nak storikan...tp gambar2 ini dah cukup menunjukkan perjalanan kehidupan kami semakin bermakna...Along telah bersama mama semenjak Ramadhan yang lalu....ALHAMDULILLAH, kehadiran ramadhan tahun ini memberikan hadiah yg terbesar untuk mama...Terima kasih untuk mak, 'pemberian' ini amat bermakna untuk murni...murni tahu mak pasti akan sangat2 merindui dan teringatkan along....



Kami juga telah dimurahkan rezeki olehNYA...sekarang bersama papa, along, baby n mama...kami telah mendiami rumah sendiri....mama sangat teruja di sini...penat lelah sdikit sebanyak terbayar melihat hasilnya....ALHAMDULILLAH Ya Tuhanku....untuk lebih banyak gambar, sila layari blog mama...


Raya Aidilfitri baru2 ini juga telah disambut dengan meriah di rumah mak tok... kebetulan pulak adik mama telah melangsungkan pertunangan pada hari raya ke 4... Justeru tahun ini, kami beraya agak lama di terengganu...seronok!! Alhamdulillah kerana papa setuju untuk tukar turn dgn mama...tp sambutan Aidiladha nanti, untuk 2 tahun berturut2 kami akan dsambut di Alor setar sahaja... kebetulan, bahagian baby masih berbaki 1 so, kami rancang untuk ambil bahagian ramai2 di sini...semoga semuanya berjalan lancar....


Alhamdulillah, pada 1 Sept baru2 nih juga along telah berginjak ke 4 tahun dan pada 24 Sept papa juga dipanjangkan usia memasuki 33 tahun....memandangkan semua tarikh2 tersebut jatuh pada bulan puasa/raya, tiada sambutan khusus dilakukan...sekadar ucapan dan ciuman....itu lebih bermakna bg yang tahu menghargai, bukan? InsyaAllah, bila ada kesempatan nanti kita akan bercuti bersama2....selalunya hujung tahun mmg akan ada family vacation cuma tahun nih mama belum cadangkan mana2 tempat untuk papa....mungkin Bukit Tinggi...! Ehem....xsabar nak sampai ke sana....



Mama rasa bilangan ahli keluarga mama agak kecil...heheheh....pa, tahun depan kita tambah org baru nak tak? tengok gambar bawah tu, alangkah eloknya kalau ada baby girl kat tengah2 antara along n baby....heheheeh InsyaAllah, kita sama2 usahakan yer....mama teringin nak mengandung lagi la papa....rindu ada 'something' inside me....moment tu sgt indah...oppss...papa xtau n xrasa....tp one thing, sgt mengujakan....walau memenatkan....




Alhamdulillah, hari nih mama demam...means TUHAN masih sayangkan mama.... Terima Kasih TUHAN atas kurniaanMu kepadaku....Sentiasa Kau dekatkan aku untuk terus bersamaMu....Amin



Tuesday, June 22, 2010

Aku Merinduimu......


Puas aku cuba utk menyeka airmata agar tidak terus-terusan mengalir....namun aku gagal....semakin ditahan, semakin sesak dada ini....semakin nafas ini menjadi tak tahuan....menjadi ianya hilang punca....Ini bukan kali pertama berlaku pada aku... Semenjak 4 tahun yg lalu ianya telah menjadi rencah kepada sebuah kehidupanku...kehidupan seorang mama....
Along, mama benar2 merinduimu....




Mama sedaya upaya utk bersama-samamu walau dalam ape jua keadaan...setiap masa! Mana ada seorang ibu sanggup dipisahkan dari anaknya....Tapi sayang, mama terpaksa akur dengan tuntutan keadaan....mama pasti sedikit masa nanti ketika dikau mula memahami situasi ini, dikau akan mengerti...ini bukan yg diingini mama...bukan ini yg mama impikan...





Mama mendambakan kehadiranmu...pelukanmu...ciumanmu...panggilan manjamu... keletahmu....semuanya tentang kamu setiap masa...setiap ketika....mama mahu dikau menjadi yg terakhir dipandangan mata mama dan yang pertama setiap kali mama membuka mata ini....Indah melihat dikau tersenyum pada saat pandangan pertama setiap pagi...Hapir setiap pagi mama mengimpikan ini....
Jangan dipersoalkan mama, kenapa perlu along... sedangkan mama telah dan masih mempunyai baby...along adalah along dan baby adalah baby...kalian adalah dua jiwa yang berbeza....namun, persamaanya ialah kalian adalah jiwa mama....mama inginkan kedua2nya untuk melengkapi jiwa dan hidup mama....

Along, mama mempunyai keyakinan yg sangat tinggi yg suatu hari nanti dikau akan bersama mama...keluarga ini akan lengkap pabila dikau kembali menjadi sebahagian drpnya....

 
Sayu hati mama setiap kali baby meminta mama untuk melukis gambar mama, papa, baby dan along pada draw board tu...malah baby tidak pernah melupakanmu....apa sahaja soalan yg ditanya tidak pernah sekali dia tidak menyebutmu...mama tahu dia juga sangat merinduimu...

KAMI AMAT MENYAYANGIMU...
KAMI SANGAT MERINDUIMU....


Wednesday, June 16, 2010

::::TEKANAN@STRESS:::

Aku dalam tekanankah? Eeemmm....lama aku berfikir...merenung.... menyedari terdapat simpton sakit belakang, pening, gelisah, cepat marah....YA, aku mmg tertekan!!!! Permulaan minggu yang dipenuhi dengan exam untuk tujuan kenaikan pangkat nih benar2 menguji....Bukan sedikit beban yang ditanggung semasa menjawab exam tersebut...lebih membebankan lagi apabila tipisnya keyakinan dan bekunya otak menghambat diri dan waktu yang berputar terlampau cepat dipersalahkan!! Wajarkah? Entah...ya la kot...aku cuba untuk mencari punca semua untuk semua kekalutan ini...paling tidak, aku ada sebab dan jawapan untuk setiap yg berlaku.....cuba utk tidak rasa terperangkap sebenarnya..... 

 Image result for stress pictures


Aku mengaku, penilaian itu penting sebagai kayu ukur kepada kemampuan kita...yang menyebabkan tekanan itu wujud apabila persediaan mental dan fizikal tidak bahkan kurang dilakukan....Aaarrrggghhh....memikirkan soalan dan tentunya jawapan yang telah ku jawab dalam kertas jawapan tadi banyak mengundang kecewa di hati...Exam kali nih agak sukar, mungkin! Aku tidak mahu berfikir untuk kembali megulangi proses yang sama tahun hadapan....Tidak!!! Lulus atau gagal, aku tidak akan mengulanginya lagi...
Di saat tekanan membelenggu diri aku cuba untuk menghiburkan perasaan sendiri...seingat aku, hampir 4bulan lepas (pada ketika kandunganku tidak menjadi...) aku mengalih perhatian dengan menghadiahkan diri sendiri dengan buy a latest edition of bonia watch...it not too expensive...kira affordable la...mampu milik....(time tu niat nak window shopping di Pacific jer).....dan lagi 1, aku juga buat rambut!! ahaks....dah jd mcm rambut amoi or nyonya nak sambut CNY...Setidak-tidaknya aku kembalikan keceriaan yg tiba2 pudar tu.....Buat pertama kali, aku merasakan akulah mama (dlm ertikata adanya persamaan dan perkongsian gen dengan anak2ku...)....kepada along & baby kerana mereka berdua berambut kerinting....gembiranya aku......

 Image result for stress pictures


Setiap daripada kita (manusia) pastinya mempunyai cara tersendiri untuk mengatasi tekanan...paling bagus apabila kita cuba menyelesaikannya... ada juga mengambil pendekatan untuk cuba menggelakkannya...Aku? Pada aku tekanan adalah suatu yg menyedihkan....yang terpaksa ditanggung...ada ketika aku cuba untuk selesaikan dengan mencari punca dan sebabnya....tetapi, for sure dalam banyak kedaan aku try to aviod dengan membuat sesuatu sebagai usaha untuk menghiburkan diri senndiri.... Dalam kedaan banyak komitmen seperti sekarang, membaca novel (satu hobi yg terpaksa dipinggirkan....) dan menonton DVD or going for cinema...bukan suatu yg efektif....justeru kegembiraan yg boleh didapati dengan tempoh masa yg cepat adalah SHOPPING!!!! Suatu terapi yg sungguh mujarab!!!! I really do like it....
  Image result for women go shops pictures

Untuk tekanan yg ku hadapi kali ini.....cuba untuk tidak terus-terusan bershopping...tambahan pula pertengahan bulan mcm nih kena fikir untuk ke 100x jika hasrat untuk bershopping tu tetiba muncul.....So, aku dapat idea untuk mewarnakan jari jemariku dengan inai mekah yg telah dihadiah oleh seorang sahabat sedikit masa lalu.....ahaks....rasanya sekilas pandang terasa manis!!! dan.....oh tidak, aku juga telah menukar beli barang kemas!!! Ini bukan shopping yang giler2...just, tetiba terasa mcm set gelang n cincin kat jari tu telah jemu dipakai...so, tukar jer la!!! lagi pulak harga yg ditawarkan juga murah dan dijamin takkan dapat kat kedai emas lain...sure!! Aarrrgghhhh...kenapa tiada satu pendekatan yang standard utk mengatasi tekanan...knp mesti berbelanja???? Knp mesti shopping???? Cuma yg pasti, sekarang aku happy......happy sgt2....



Monday, June 14, 2010

Sempurna.......



Sebegitu cepatnya masa berlalu...begitulah juga cepatnya anak2 mama membesar...sedar tak sedar tanggal 12 Jun, anak kecil kesayangan IRFAN NAZMI sudah pun menjangkau 2 tahun!! oh Tuhan....Alhamdulillah, anak ini telah bertambah usianya....semakin pintar dan dikurniaan kesihatan yang baik. Apa lagi yang seorang ibu perlukan untuk anaknya...?? Pada mama, cukup sekiranya anak mama dikurniakan kesihatan dan dipanjangkan usia kerana mama tidak pernah berfikir utk kehilangan kalian. Nauzubillah....Sayang mama pada anak2 mama biarlah kehujung nyawa mama.... bukan nyawa kalian....Tidak!





Mama masih mengingati setiap saat ketika awal kehamilan sehingga ke saat kelahiran baby...Ternyata sungguh cepat putaran waktu...anak yg telapak kaki hanya sebesar dua jari kini sudah pandai mengangkat kaki untuk menyepak bola (malah kadang-kala bergurau untuk menyepak mama)!!!! yang ketika itu kemerah-merahan warnanya...kini semakin bertukar wajah...semakin cerah...putih...gebu....Subhanallah, Kejadian TUHAN untuk yang satu ini sungguh menakjubkan....


Menjaga baby juga bukan perkara sukar berbanding along....cuma baby kerap dijangkiti 'something' di bahagian dalam telinga...malah kadang-kala setia 2-3 bulan ianya pasti berulang...kerap juga telinga baby di 'suction'....kesian anak mama ini...Mengalir air mata setiap kali membawa baby untuk rawatan untuk penyakit yang selalu berulang ini...tapi, alhamdulillah, semenjak 4 bulan kebelakangan ini jangkitan tersebut tidak lagi datang...doa mama semoga biarlah ini berterusan... lebih bagus sekiranya ianya tak berlaku terus...Mungkin disebabkan oleh pertambahan umur baby yang secara tak langsung mematangkan lagi struktur dalaman tersebut...lega mama, pakar ENT bukan lagi 'rakan' kita....





Sehari sebelum tanggal kelahiran baby, mama telah mengadakan majlis meraikan baby... sungguh meriah dan terima kasih pada semua yang hadir....pada cik Idah yang telah bersusah payah menyediakan hampir kebanyakkan hidangan...sedap semuanya.....baby pun mendapat banyak hadiah...sampaikan dia tak tahu nak capai yg mana satu...suma nak bolot...suma nak buh celah kangkang hahahahha....suma baby unyo....comelnya keletah anak mama nih...






Masih mama terasa tendangan kaki baby semasa dlm rahim mama....terutama saat mama menyanyi-nyanyi kecil lagu sempurna....mama suka sgt lagu tu sepanjang kehamilan baby...semestinya baby juga menyukainya...Justeru coretan ini mama hadiahkan lagu tersebut untuk tatapan baby pabila dikau semakin memahami kelak. Untuk anak mama... dikau memang sempurna....sangat indah untuk menatap wajahmu walau dunia hampir berhenti berputar....semoga dikau menjadi anak yang soleh, yang baik budi pekertinya, yang dijauhi oleh segala pandangan kejahatan, yang berjaya dunia akhirat, yang elok parasnya.....Dikau kan selamanya di hati mama....menjadi darah mama...menjadi jantung mama....dan, menjadi nyawa mama...





SEMPURNA – GITA GUTAWA

Kau Begitu Sempurna
Dimataku Kau Begitu Indah
Kau Membuat Diriku
Akan Selalu Memujamu...........

Di setiap Langkahku
Ku kan Selalu Memikirkan Dirimu
Tak Bisa Kubayangkan Hidupku......
Tanpa Cintamu............

Janganlah Kau Tinggalkan Diriku
Takkan Mampu Menghadapi Semua
Hanya Bersamamu Ku Akan Bisa........
Kau Adalah Darahku.............
Kau Adalah Jantungku............
Kau Adalah Hidupku..........
Lengkapi Diriku............

Oh Sayangku, Kau Begitu
Sempurna...... Sempurna.......
Kau Genggam Tanganku
Saat Diriku Lemah Dan Terjatuh
Kau Bisikkan Kata Dan Hapus Semua Sesalku............


Friday, May 21, 2010

Sebuah Kehidupan....



Lama mama terpaksa tinggalkan blog yang penuh dengan catatan dan kenangan nih.... banyak juga perkara yang berlaku setelah hampir 4 bulan mama tinggalkannya.... Cepatnya masa berlalu....banyak kegembiraan, keceriaan tidak ketinggalan juga kedukaan dan air mata dalam tempoh yang seketika cuma itu yang telah dilalui oleh mama......


Permulaan tahun 2010 penuh dengan bunga2 bahagia untuk mama....along sudah mula bersekolah dan baby semakin membesar dengan sihat dan semakin bijak....Malah memasuki bulan february kegembiraan mama dan papa semakin bergandaa apabila kami bakal menerima orang baru lagi...mungkin di musim perayaan Aidilfitri nanti...
Aarrggghhhh....tak terkira girangnya hati mama....mama memang kepingin lagi seorang anak...besar harapan mama untuk kali ini mama dikurniakan seorang bayi perempuan....


Melalui proses kehamilan bukan sesuatu yang senang buat mama...seperti kebiasaan hospital akan menjadi rumah kedua mama....sehinggakan masa untuk anak2 mama sudah tiada. Akhirnya mama dan papa sepakat untuk 'meminjamkan' along pada tok...Mama minta maaf sayang, mama tiada pilihan. Agak sukar untuk papa menguruskan kalian pada saat mama terpaksa admitted at ward...Mama faham keadaan papa....Sejak itu, along tinggalkan alam persekolahan dan mama berterusan keletihan menanggung alahan yang teruk.....


4 Mac 2010 adalah hari yang amat mendukacitakan mama....2 hari sebelum mama inform papa yang mama mengalami discharge...pada saat kami berjumpa doktor tiada lagi nyawa pada janin di dalam kandungan mama....kata doktor, janin mama telah berhenti membesar...tiada lagi denyut jantung...hanya menunggu masa untuk 'keluar'..... Oh! Tuhan, dugaan apa yang KAU datangkan untuk kami....mama kuatkan hati...mama tahan air mata agar tidak menitis di hadapan doktor tersebut...Oh tidakkkkkkk......mama tewas juga akhirnya....Hampir 2 minggu dalam kesedihan barulah mama menerima takdir dan suratan ini....Bukan tercipta untuk mama....mama redha sayang.....




Berganti sedih datangnya gembira....saat menghabiskan cuti hujung minggu di Sumatera Utara dapat juga sedikit sebanyak menceriakan hati mama...seronok n berada selama 5 hari 4 malam di sana...bertambah seronok kerana ia disertai oleh ramai close freinds so....perjalanan yang panjang menjadi pendek dan enjoy.....banyak tempat2 menarik yang telah kami kunjungi...malah nama tempat2 tersebut pun sudah dilupai oleh mama...






Thanks untuk semua rakan2 mama yang banyak memberi semangat dan dorongan untuk mama...tanpa kalian mungkin agak sukar mengharungi dugaan sendirian di perantauan ini...Mama dan papa boleh dikatakan merantau mencari mencari rezeki di sini tanpa ada saudara mara...Justeru hanya kawan2 tempat untuk diletakkan harapan andai datang dugaan dan halangan....Untuk kebaikkan itu hanya TUHAN yang dapat membalasnya....





Dan sekarang.....saat ini mama telah kembali ceria dan gembira seperti kebiasaan mama...banyak benda2 menarik yang akan mama kongsikan nanti seperti kemeriahan sambutan family day HSJ yang telah berlangsung sedikit masa yang lalu...InsyaALLAH akan mama ceritakan nanti pabila koleksi gambar2 telah berada di tangan mama... tunggu...........bye......Luv u alls...

Saturday, January 16, 2010

2010: Along vs Sekolah ::: Baby vs McD

Kedatangan 2010 bermakna anak-anak mama telah bertambah usia...
Along telah menjangkau 4 tahun dan baby telah memasuki 2 tahun!!! Begitu cepatnya masa berlalu... Dan bermakna juga tanggungjawab mama dan papa semakin bertambah...ya, cabaran dan dugaan juga semakin bertambah seusai dengan pertambahan angka tersebut....
Bila fikir balik, tenung dalam2...benda2 nih buat mama sedikit ketaq laa...mampu ke mama mengalas tanggungjawab seorang ibu dengan baik nanti...berjayakah mama membentuk anak2 mama menjadi insan yang berguna kelak....???? Oooohhhh....

Along telah memasuki alam persekolahan...mula belajar hal2 berkaitan akademik.. So far nampak ok la...yer la orang baru belajar nak pegang pencil, baru belajar nak color2...so mama tak harapkan along akan tulis dan color elok2...cukup setakat ada tulis apa yang sepatutnya dia tulis....walau comot tapi comel.....hahahaha....

Dari sehari ke sehari mama masih belum sempat snap gambar along dan uniform sekolah tu...smart sgt dgn uniform tu....tapi hari2 mama kena basuh coz time pendaftaran hari tu hanya ada sepasang jer baju size M...so, sampai sekarang masih belum ada new stock....along berminat nak ke sekolah tu cuma time nak mandi jer prob sikit...tak menangis tak mandi la, kena menangis dulu baru nak mandi...kadang2 subuh2 bening tu rumah mama dah hingaq...uuummm dugaan sungguh!!!!!


Mama dah mula hantar baby ke Taska, kiranya seminggu lepas full mama train kat sana la... dia nampak hepi sangat ke sana, bahkan pada hari ke2 pun dah jalan sendiri n lari masuk ke taska....tinggal mama kat belakang lagi!!! Mama senang hati dai kat sana, apa2 senang mama nak lari tengok, paling penting senang nak rujuk Dr if anything happen (nauzubillah, saja la beringat...). Papa lak rajin cerita kat along yang baby dah pi taska so sekarang nih hampir setiap hari dia minta nak pi taska...tak mahu pi sekolah....pulak dah!!

Mama bukan tak mahu sekali-sekala bawa dia jumpa kawan2 dia balik kat taska tu....tapi, takut nanti tak mahu pi sekolah terus...hari2 nanti nak g taska...karang mama lak yang haru.. so for the safe place, jgn bawa langsung pi sana....harap2 mama kuat hati setiap kali menolak permintaan along tu....


Lagi pulak bukan aper takut nanti jadi macam kes McD...almost everyday kena beli nudget McD kat both of them...huhuhuhu...6 ketul pun 6.30 tau...kalu dah setiap hari dah berapa mama habis...kalau sebulan lak mcmn? bukan berkira tapi tak padan...bukan makan semua pun, paling tak 2 ketul mesti tak habis.....

Ceritanya, 24h drive through tu baru jer buka...lokasinya pulak mmg dilaluan mama....so suatu petang tu mama beli la coz dah lama sangat menolak permintaan along yang tertanya2 McD tu apa (kebiasaan mama bawa anak2 ke KFC...) alih2....terkena la mama bila hampir setiap hari kena singgah...kiranya pi amik sekolah waktu petang along dah siap2 cakap nanti kita beli McDonald yer mama..along nak nudget!!....Uuuummmm mana ada mama kat dunia nih yang sanggup kecewakan anak2 kan? so, faham2 la sendiri....

Tapi yang lagi bestnya bila baby yang baru 1t7b pun dah pandai sebut...first time dengar permintaan baby terkedu gak mama..apa idaknya, time mama g amik baby kat taska tu, masuk jer keter terus baby kata ek-o-nal (mcdonald) oh....hampir tak terkata la dibuatnya....

So, kadang2 mama kena la uat plan petang jer papa yang amik along...so that mama terus balik dengan baby tanpa melalui jalan kebiasaan tu...guna jalan jauh sikit la...jangan tak tahu...tengok huruf M pun dah tahu itu mark for McDonald....hai...pintar sungguh kalian berdua nih....Along balik dengan papa dia tak demand mcm2....demand pun sure tak dapat klu dgn papa...ok la, klu dua2 duk layan nanti naik lemak pulak jadinya nanti.....

Untuk anak2 mama, kalian adalah impian dan harapan mama....Nyawa pun mama sanggup gadaikan kalau kalian adalah galang gantinya.....