Saturday, January 16, 2010

2010: Along vs Sekolah ::: Baby vs McD

Kedatangan 2010 bermakna anak-anak mama telah bertambah usia...
Along telah menjangkau 4 tahun dan baby telah memasuki 2 tahun!!! Begitu cepatnya masa berlalu... Dan bermakna juga tanggungjawab mama dan papa semakin bertambah...ya, cabaran dan dugaan juga semakin bertambah seusai dengan pertambahan angka tersebut....
Bila fikir balik, tenung dalam2...benda2 nih buat mama sedikit ketaq laa...mampu ke mama mengalas tanggungjawab seorang ibu dengan baik nanti...berjayakah mama membentuk anak2 mama menjadi insan yang berguna kelak....???? Oooohhhh....

Along telah memasuki alam persekolahan...mula belajar hal2 berkaitan akademik.. So far nampak ok la...yer la orang baru belajar nak pegang pencil, baru belajar nak color2...so mama tak harapkan along akan tulis dan color elok2...cukup setakat ada tulis apa yang sepatutnya dia tulis....walau comot tapi comel.....hahahaha....

Dari sehari ke sehari mama masih belum sempat snap gambar along dan uniform sekolah tu...smart sgt dgn uniform tu....tapi hari2 mama kena basuh coz time pendaftaran hari tu hanya ada sepasang jer baju size M...so, sampai sekarang masih belum ada new stock....along berminat nak ke sekolah tu cuma time nak mandi jer prob sikit...tak menangis tak mandi la, kena menangis dulu baru nak mandi...kadang2 subuh2 bening tu rumah mama dah hingaq...uuummm dugaan sungguh!!!!!


Mama dah mula hantar baby ke Taska, kiranya seminggu lepas full mama train kat sana la... dia nampak hepi sangat ke sana, bahkan pada hari ke2 pun dah jalan sendiri n lari masuk ke taska....tinggal mama kat belakang lagi!!! Mama senang hati dai kat sana, apa2 senang mama nak lari tengok, paling penting senang nak rujuk Dr if anything happen (nauzubillah, saja la beringat...). Papa lak rajin cerita kat along yang baby dah pi taska so sekarang nih hampir setiap hari dia minta nak pi taska...tak mahu pi sekolah....pulak dah!!

Mama bukan tak mahu sekali-sekala bawa dia jumpa kawan2 dia balik kat taska tu....tapi, takut nanti tak mahu pi sekolah terus...hari2 nanti nak g taska...karang mama lak yang haru.. so for the safe place, jgn bawa langsung pi sana....harap2 mama kuat hati setiap kali menolak permintaan along tu....


Lagi pulak bukan aper takut nanti jadi macam kes McD...almost everyday kena beli nudget McD kat both of them...huhuhuhu...6 ketul pun 6.30 tau...kalu dah setiap hari dah berapa mama habis...kalau sebulan lak mcmn? bukan berkira tapi tak padan...bukan makan semua pun, paling tak 2 ketul mesti tak habis.....

Ceritanya, 24h drive through tu baru jer buka...lokasinya pulak mmg dilaluan mama....so suatu petang tu mama beli la coz dah lama sangat menolak permintaan along yang tertanya2 McD tu apa (kebiasaan mama bawa anak2 ke KFC...) alih2....terkena la mama bila hampir setiap hari kena singgah...kiranya pi amik sekolah waktu petang along dah siap2 cakap nanti kita beli McDonald yer mama..along nak nudget!!....Uuuummmm mana ada mama kat dunia nih yang sanggup kecewakan anak2 kan? so, faham2 la sendiri....

Tapi yang lagi bestnya bila baby yang baru 1t7b pun dah pandai sebut...first time dengar permintaan baby terkedu gak mama..apa idaknya, time mama g amik baby kat taska tu, masuk jer keter terus baby kata ek-o-nal (mcdonald) oh....hampir tak terkata la dibuatnya....

So, kadang2 mama kena la uat plan petang jer papa yang amik along...so that mama terus balik dengan baby tanpa melalui jalan kebiasaan tu...guna jalan jauh sikit la...jangan tak tahu...tengok huruf M pun dah tahu itu mark for McDonald....hai...pintar sungguh kalian berdua nih....Along balik dengan papa dia tak demand mcm2....demand pun sure tak dapat klu dgn papa...ok la, klu dua2 duk layan nanti naik lemak pulak jadinya nanti.....

Untuk anak2 mama, kalian adalah impian dan harapan mama....Nyawa pun mama sanggup gadaikan kalau kalian adalah galang gantinya.....