Tuesday, June 22, 2010

Aku Merinduimu......


Puas aku cuba utk menyeka airmata agar tidak terus-terusan mengalir....namun aku gagal....semakin ditahan, semakin sesak dada ini....semakin nafas ini menjadi tak tahuan....menjadi ianya hilang punca....Ini bukan kali pertama berlaku pada aku... Semenjak 4 tahun yg lalu ianya telah menjadi rencah kepada sebuah kehidupanku...kehidupan seorang mama....
Along, mama benar2 merinduimu....




Mama sedaya upaya utk bersama-samamu walau dalam ape jua keadaan...setiap masa! Mana ada seorang ibu sanggup dipisahkan dari anaknya....Tapi sayang, mama terpaksa akur dengan tuntutan keadaan....mama pasti sedikit masa nanti ketika dikau mula memahami situasi ini, dikau akan mengerti...ini bukan yg diingini mama...bukan ini yg mama impikan...





Mama mendambakan kehadiranmu...pelukanmu...ciumanmu...panggilan manjamu... keletahmu....semuanya tentang kamu setiap masa...setiap ketika....mama mahu dikau menjadi yg terakhir dipandangan mata mama dan yang pertama setiap kali mama membuka mata ini....Indah melihat dikau tersenyum pada saat pandangan pertama setiap pagi...Hapir setiap pagi mama mengimpikan ini....
Jangan dipersoalkan mama, kenapa perlu along... sedangkan mama telah dan masih mempunyai baby...along adalah along dan baby adalah baby...kalian adalah dua jiwa yang berbeza....namun, persamaanya ialah kalian adalah jiwa mama....mama inginkan kedua2nya untuk melengkapi jiwa dan hidup mama....

Along, mama mempunyai keyakinan yg sangat tinggi yg suatu hari nanti dikau akan bersama mama...keluarga ini akan lengkap pabila dikau kembali menjadi sebahagian drpnya....

 
Sayu hati mama setiap kali baby meminta mama untuk melukis gambar mama, papa, baby dan along pada draw board tu...malah baby tidak pernah melupakanmu....apa sahaja soalan yg ditanya tidak pernah sekali dia tidak menyebutmu...mama tahu dia juga sangat merinduimu...

KAMI AMAT MENYAYANGIMU...
KAMI SANGAT MERINDUIMU....


Wednesday, June 16, 2010

::::TEKANAN@STRESS:::

Aku dalam tekanankah? Eeemmm....lama aku berfikir...merenung.... menyedari terdapat simpton sakit belakang, pening, gelisah, cepat marah....YA, aku mmg tertekan!!!! Permulaan minggu yang dipenuhi dengan exam untuk tujuan kenaikan pangkat nih benar2 menguji....Bukan sedikit beban yang ditanggung semasa menjawab exam tersebut...lebih membebankan lagi apabila tipisnya keyakinan dan bekunya otak menghambat diri dan waktu yang berputar terlampau cepat dipersalahkan!! Wajarkah? Entah...ya la kot...aku cuba untuk mencari punca semua untuk semua kekalutan ini...paling tidak, aku ada sebab dan jawapan untuk setiap yg berlaku.....cuba utk tidak rasa terperangkap sebenarnya..... 

 Image result for stress pictures


Aku mengaku, penilaian itu penting sebagai kayu ukur kepada kemampuan kita...yang menyebabkan tekanan itu wujud apabila persediaan mental dan fizikal tidak bahkan kurang dilakukan....Aaarrrggghhh....memikirkan soalan dan tentunya jawapan yang telah ku jawab dalam kertas jawapan tadi banyak mengundang kecewa di hati...Exam kali nih agak sukar, mungkin! Aku tidak mahu berfikir untuk kembali megulangi proses yang sama tahun hadapan....Tidak!!! Lulus atau gagal, aku tidak akan mengulanginya lagi...
Di saat tekanan membelenggu diri aku cuba untuk menghiburkan perasaan sendiri...seingat aku, hampir 4bulan lepas (pada ketika kandunganku tidak menjadi...) aku mengalih perhatian dengan menghadiahkan diri sendiri dengan buy a latest edition of bonia watch...it not too expensive...kira affordable la...mampu milik....(time tu niat nak window shopping di Pacific jer).....dan lagi 1, aku juga buat rambut!! ahaks....dah jd mcm rambut amoi or nyonya nak sambut CNY...Setidak-tidaknya aku kembalikan keceriaan yg tiba2 pudar tu.....Buat pertama kali, aku merasakan akulah mama (dlm ertikata adanya persamaan dan perkongsian gen dengan anak2ku...)....kepada along & baby kerana mereka berdua berambut kerinting....gembiranya aku......

 Image result for stress pictures


Setiap daripada kita (manusia) pastinya mempunyai cara tersendiri untuk mengatasi tekanan...paling bagus apabila kita cuba menyelesaikannya... ada juga mengambil pendekatan untuk cuba menggelakkannya...Aku? Pada aku tekanan adalah suatu yg menyedihkan....yang terpaksa ditanggung...ada ketika aku cuba untuk selesaikan dengan mencari punca dan sebabnya....tetapi, for sure dalam banyak kedaan aku try to aviod dengan membuat sesuatu sebagai usaha untuk menghiburkan diri senndiri.... Dalam kedaan banyak komitmen seperti sekarang, membaca novel (satu hobi yg terpaksa dipinggirkan....) dan menonton DVD or going for cinema...bukan suatu yg efektif....justeru kegembiraan yg boleh didapati dengan tempoh masa yg cepat adalah SHOPPING!!!! Suatu terapi yg sungguh mujarab!!!! I really do like it....
  Image result for women go shops pictures

Untuk tekanan yg ku hadapi kali ini.....cuba untuk tidak terus-terusan bershopping...tambahan pula pertengahan bulan mcm nih kena fikir untuk ke 100x jika hasrat untuk bershopping tu tetiba muncul.....So, aku dapat idea untuk mewarnakan jari jemariku dengan inai mekah yg telah dihadiah oleh seorang sahabat sedikit masa lalu.....ahaks....rasanya sekilas pandang terasa manis!!! dan.....oh tidak, aku juga telah menukar beli barang kemas!!! Ini bukan shopping yang giler2...just, tetiba terasa mcm set gelang n cincin kat jari tu telah jemu dipakai...so, tukar jer la!!! lagi pulak harga yg ditawarkan juga murah dan dijamin takkan dapat kat kedai emas lain...sure!! Aarrrgghhhh...kenapa tiada satu pendekatan yang standard utk mengatasi tekanan...knp mesti berbelanja???? Knp mesti shopping???? Cuma yg pasti, sekarang aku happy......happy sgt2....



Monday, June 14, 2010

Sempurna.......



Sebegitu cepatnya masa berlalu...begitulah juga cepatnya anak2 mama membesar...sedar tak sedar tanggal 12 Jun, anak kecil kesayangan IRFAN NAZMI sudah pun menjangkau 2 tahun!! oh Tuhan....Alhamdulillah, anak ini telah bertambah usianya....semakin pintar dan dikurniaan kesihatan yang baik. Apa lagi yang seorang ibu perlukan untuk anaknya...?? Pada mama, cukup sekiranya anak mama dikurniakan kesihatan dan dipanjangkan usia kerana mama tidak pernah berfikir utk kehilangan kalian. Nauzubillah....Sayang mama pada anak2 mama biarlah kehujung nyawa mama.... bukan nyawa kalian....Tidak!





Mama masih mengingati setiap saat ketika awal kehamilan sehingga ke saat kelahiran baby...Ternyata sungguh cepat putaran waktu...anak yg telapak kaki hanya sebesar dua jari kini sudah pandai mengangkat kaki untuk menyepak bola (malah kadang-kala bergurau untuk menyepak mama)!!!! yang ketika itu kemerah-merahan warnanya...kini semakin bertukar wajah...semakin cerah...putih...gebu....Subhanallah, Kejadian TUHAN untuk yang satu ini sungguh menakjubkan....


Menjaga baby juga bukan perkara sukar berbanding along....cuma baby kerap dijangkiti 'something' di bahagian dalam telinga...malah kadang-kala setia 2-3 bulan ianya pasti berulang...kerap juga telinga baby di 'suction'....kesian anak mama ini...Mengalir air mata setiap kali membawa baby untuk rawatan untuk penyakit yang selalu berulang ini...tapi, alhamdulillah, semenjak 4 bulan kebelakangan ini jangkitan tersebut tidak lagi datang...doa mama semoga biarlah ini berterusan... lebih bagus sekiranya ianya tak berlaku terus...Mungkin disebabkan oleh pertambahan umur baby yang secara tak langsung mematangkan lagi struktur dalaman tersebut...lega mama, pakar ENT bukan lagi 'rakan' kita....





Sehari sebelum tanggal kelahiran baby, mama telah mengadakan majlis meraikan baby... sungguh meriah dan terima kasih pada semua yang hadir....pada cik Idah yang telah bersusah payah menyediakan hampir kebanyakkan hidangan...sedap semuanya.....baby pun mendapat banyak hadiah...sampaikan dia tak tahu nak capai yg mana satu...suma nak bolot...suma nak buh celah kangkang hahahahha....suma baby unyo....comelnya keletah anak mama nih...






Masih mama terasa tendangan kaki baby semasa dlm rahim mama....terutama saat mama menyanyi-nyanyi kecil lagu sempurna....mama suka sgt lagu tu sepanjang kehamilan baby...semestinya baby juga menyukainya...Justeru coretan ini mama hadiahkan lagu tersebut untuk tatapan baby pabila dikau semakin memahami kelak. Untuk anak mama... dikau memang sempurna....sangat indah untuk menatap wajahmu walau dunia hampir berhenti berputar....semoga dikau menjadi anak yang soleh, yang baik budi pekertinya, yang dijauhi oleh segala pandangan kejahatan, yang berjaya dunia akhirat, yang elok parasnya.....Dikau kan selamanya di hati mama....menjadi darah mama...menjadi jantung mama....dan, menjadi nyawa mama...





SEMPURNA – GITA GUTAWA

Kau Begitu Sempurna
Dimataku Kau Begitu Indah
Kau Membuat Diriku
Akan Selalu Memujamu...........

Di setiap Langkahku
Ku kan Selalu Memikirkan Dirimu
Tak Bisa Kubayangkan Hidupku......
Tanpa Cintamu............

Janganlah Kau Tinggalkan Diriku
Takkan Mampu Menghadapi Semua
Hanya Bersamamu Ku Akan Bisa........
Kau Adalah Darahku.............
Kau Adalah Jantungku............
Kau Adalah Hidupku..........
Lengkapi Diriku............

Oh Sayangku, Kau Begitu
Sempurna...... Sempurna.......
Kau Genggam Tanganku
Saat Diriku Lemah Dan Terjatuh
Kau Bisikkan Kata Dan Hapus Semua Sesalku............