Tuesday, November 8, 2011

Coretan Pertama di 2011

MasyaAllah cepatnya waktu berlalu...tinggal lebih kurang sebulan lebih tirai 2011 akan dilabuhkan...dan mama tak pernah pun menulis di sini sepanjang 11 bulan nih!!!!.... Ya, mama tahu kekangan masa dan kesibukkan mama selaku ibu, isteri, pekerja, anak etc menghalang mama utk aktif seperti waktu2 yg lalu...Tp xper, drp xder lgsg, dpt publish 1 entry pun dh kira ok per...? hikhikhik....
Gambar di atas diambil pada 20 Okt yg lalu sempena Majlis AKC 2010 dan mama adalah selah seorang penerimanya...Alhamdulillah, rezeki Mawar...Dan, yg paling mengujakan mama kini sedang membawa kehamilan menjangkau 7 bulan!!!!! Sekali lagi Alhamdulillah, doa mama utk menambah bilangan anak tahun ini dimakbulkan TUHAN....murahnya rezeki mama dan papa....
Bercerita pasal kehamilan kali ini...hukhukhuk mama sempat di 'drid' 4 botol air ..muntah, sakit belakang, pening, letih, lesu. xlalu makan...etc...semuanya mama rasa...Parrt yg paling best pabila mama diberikan petua utk mengulum buah pinang bg menghilangkan loya...ya, petua tu menjadi utk mama...sehingga bulan ke 6, mama bersama buah pinang hatta dlm tidur sekalipun!!! Thanks utk papa yg sentiasa menyediakan stok pinang utk mama...heheheh
Memasuki bulan ke 7, mama diserang batuk yg agak teruk dan buat pertama kali dlm hidup mama perlu menggunakan inhaler....Oh! No......semua ini mama lalui demi Mawar....Mama rela apa sahaja demimu sayang.....Sehingga sekarang ternyata Mawar seorang yg sgt aktif...malah setiap gerakan, tendangan.....dpt mama rasai. Rasanya aksi akrobatik Mawar pun jelas dirasai dan semua tu sgt mengujakan walaupun kadang kala agak menyakitkan!!! EErrrmmmm Mawar naughty yer kat dalam sana......jaga2 bila keluar nanti mama cubit pipi Mawar tu.....
InsyaAllah...pertengahan January 2012 nanti Mawar akan melihat dunia...meliat papa...melihat along...melihat abg baby dan of course melihat mama....xsabar mama menunggu saat itu sayang...semoga semua berjalan lancar dan kita berdua selamat melalui proses kelahiran tersebut....semoga juga kelahiran Mawar semudah kelahiran abg2mu....ok????

Pada awal tahun 2011 yg lalu mama sempat mengembara sehingga ke China, selain Hong Kong, Sarawak dan Sabah....ini semua trip sebelum mama disahkan hamil....Berada di negara China selama 7 hr 6 mlm sgt menyeronokkan....cuaca masih lagi sejuk so kena bw longjohn ler...apa tu longjohn? hehehehe bj utk memanaskan badan la...ala2 girdle gitu....
Cuma mungkin bab makan agak sedikit sukar.... yer la, mana nak ada sambal belacan ke...budu ker...tempoyak ker...ikan masin ker kat sana kan? hehehhe asyik2 telur goreng, daging kambing, sayur2 dan semua tu dimasak dgn myk bijan...hukhukhuk itu semua bukan selera kita...tp kena la juga makan...klu tak lapor ler jawabnya....Banyak tempat2 menarik yg dilawati...pendek citer ok la....Tahun 2012 nanti mama plan nak ke Vietnam la pulak. Papa kata kat sana pun byk gak tempat yg boleh shop!!! So, apa lagi...moh ler kita.....

Sebelum ke China, mama sempat juga ke Sarawak bersama rakan2 terdekat...percutian kali ini membawa kami sehingga ke Taman Negara Bakun...melihat monyet hidung merah kihkihkih... Walau bagaimanapun agak memenatkan kerana kami terdampar di sana sehingga jam hampir 3 petang semata2 menunggu bot datang selepas air pasang...Ohhhhh...klu tahu akan jd mcm nih, tobat la xmai sini..tp pengalaman ini mana nk dptkan? klu xpi xtau...dh pi baru hang tau kahkahkah.....By the way, percutian ini pun menyeronokkan dan mengeratkan lagi hubungan kami....Tahun 2012 nanti kita pi Phuket tau????
Klu dah ke Sarawak tu xsah la klu xshop PAsu Sarawak dan Kek Lapis Sarawak...byk la juga mama membeli sampaikan time nak loading luggage kat Airport tu senget la bahu...Pasal makanan pulak, selain Mee kolok dan Laksa sarawak ada la beberapa menu lain yg mama cuba namun yg pasti...masakan Kelantan dan Terengganu tetap number 1....bolehla nak rasa hidangan depa tu tp bukan taste mama la...setakat rasa ok la....hukhukhuk oooooo..cerewet yer....!!!!

Pulang dr China, mama sempat menguruskan family vacation ke Sabah....Amboiiiii...bab2 berjalan, ronda2...perabih duit...mama la orgnya.....!!! hehehheh nak buat mcmn, dh kelazimannya setipa tahun kita bercuti..so, apa salahnya utk percutian tahun 2010 nih kita fly pulak...lg pun along n baby belum merasa lg naik 'belon'....Bercerita psl experience membawa anak2 kecil fly utk tempoh yg agak pnjg....boleh dikatakan mencabar jiwa dan menguji tahap kesabaran!!!! hahhahaha apa taknya kat airport kan byk jual sweet....so, 'perok' punya pasal, semua benda depa nak...sudahnya mama kena byr hampir RM50!!!! hanya kerana sweets.... Dlm flight pulak...nak lari2..nak jalan2....mana boleh anak oiiii!!! last dia tanya kita balik..tu kakak yg baju merah tu berjalan boleh jer.....!!! Adoi....sakitnya kepala n jiwa mama nih....
Di sana kami sempat sampai ke kaki Gunung Kinabalu...ke Ranau...pengalaman bersama ikan2 kelah di sg ranau mgkn xkan dilupakan...seronok sgt, ikan2 tu mkn ditangan dan mana2 bahagian badan yg terdedah dan berada dlm air semuanya digigit!!! walaupun geli tp syok....kiranya seronok la kat situ...Kat sana pun bab makan menjadi hal penting utk mama... xlalu la dgn mknn mereka....Last day, sempat juga ke Pasar Filipina....belia la apa yg patut, biasa la bab perabih duit nih, yg xperlu beli pun nak dibeli...mcm la kat Penang xdak jual Ikan Bilis tp nak gak beli kat sana...sudahnya kena marah...hah! padan muka!!!! hehehhehe.....

Dan, inilah lelaki2 terpenting dlm hidup mama....tanpa kalian hidup mama pasti tidak lengkap.....malah lebih teruk mama juga mungkin akan mati.....Seorang menjadi nyawa mama...seorang lagi menjadi jantung mama....dan seorang lagi of course hati mama....Kalian adalah segala2nya utk mama....
Semoga kehadiran Mawar nanti akan melengkapkan lagi family kita...semakin membahagiakan kita...semakin memberikan rezeki yang meruah utk kita..semakin mematngkan papa dan mama...paling penting semoga kita semua sentiasa di bawah RahmatNYA, di bawah RedhaNYA, dibawah BerkahNYA....
MAMA SAYANG PAPA...
MAMA SAYANG ALONG....
MAMA SAYANG BABY...