Monday, September 2, 2013

=Mengenang Sahabat- sahabat Lama =




Alhamdulillah....
kewujudan jalur lebar memberikan manafaat yang amat besar dlm merapatkan kembali ukhwah sesama kita...siapa sangka selepas hampir 7 - 8 tahun terpisah kami dikumpulkan semua dalam medan web based ini....Hihihi walau hakikatnya ku dan seorang sahabat lagi yang manja di sebut Yus, antara insan yang lewat menyertai kalian semua...bak kata omputih.."better late, than never" :-)
Di SMKANI dlu persahabatn kami lebih kepada ikatan adik-beradik. Jadi panggilan kami dah jd seperti ahli keluarga..ada Long, Ngah, Chik, Alang, Yong, Teh, Cheq dan ada juga yg dh xda nama nk dipanggil, sudahnya dipanggil dgn nama jer spt Cda, Yus n Jid.
Dalam entry kali nih aku ingin menzahirkan kegembiraan apabila para sahabat yg sebelum ini berlainan 'group' (hahahaha) tetapi bergabung menjadi satu group di sini... Group "KaumHawa X-SMKANI"...wahhhh kuasa semakin membesar terrrr... "...Ultraman bergabung...!!!!"

Image result for best friend pictures
 Mula-mula alang (panggilan utk aku...) nk story pasal sue...lama kami bersahabat, semenjak dari sekolah rendah...sehingga ke menengah... sampai ke KUSZA dan akhirnya berpisah apabila masing-masing menerima tawaran ijazah di universiti yang berbeza...Di sekolah dulu, hihihi sue nih kategori org pandai, xbyk cakap...ckp benda perlu dan berfaedah je la...yg kaki merapunya aku, cheq, yong (kdg2...) Alhamdulillah, mmg sesuai perwatakan sue dgn menjadi seorang ustazah....dan sekarang Sue jauh nun disebarang lautan sana...kat Sabah bah....Alang harap sue dapat tukar usai pembinaan Teratak Feesa sue selesai...balik mengajar di tpmt sendiri dan mendiami rumah sendiri...mesti best!! Alang sendiri pun xsabar untuk meletakkan kaki ke teratak feesa tu..semoga tahun 2014 kita semua dapat menumpang raya di rumah Sue...amen....
Image result for best friend pictures
 Yg tudung pink gojes nih kami panggil Yong....kami mula kenal sejak sekolah rendah...sekolah berlainan tp kenal bila ada pertandingan bola jaring, bola baling dan sebagainya...kiranya masa tu menjadi 'lawan'...nih la satu2nya kawan aku yg paling jiwang pernah aku jumpa...adusss klu curi2 baca surat cinta dia kpd abg o**r dulu alahai mahu gugur jantung...tangkap leleh (jgn marah...rs mcm pernah baca yg terselit2 dlm buku tu hahhahah) ...semasa kat SMKANI dlu dia la wakil pidato...wakil pantun..wakil segala la...dan alang nih seperti biasa juga akan sama menjadi wakil tetapi sebagai calon simpanan hahahah lucu pulak bila mengenangkan memori itu...maniskan yong?
Tapi tu dulu... skrg nih Yong antara sahabat alang yg paling berjaya plus kaya... :-) tengok sunglass atas kepala tu sudah ler....mahai tu hahhaha Sbg kawan, alang bangga dgn yong, go go my lady....my future millionare!!  
Yong bekerja sendiri dan memiliki beberapa perniagaan yang pada aku sgt2 menuntut komitmen yg tinggi utk diusahakan...Yes, this is another iron lady in the making... 


Image result for best friend pictures

 Yg melentuk comel mcm makan leher ayam terlebih ni adalah kawan paling kacik dlm group kami dan di panggil cheq...bab buat benda2 yang merapu inilah partner aku... kat sini alang nk buka satu rahsia (huhuhu semua jgn marah alang tau...)...Ingat tak pada satu mlm yg aspuri kita diserang hysteria tu..yg ramai sgt kena...sampai kita terpaksa panggil ustaz semua tu...yong n yus pun kena sekali...ceritanya bermula apabila mlm tu aspuri kan black-out...alang masa tu kan duk bilik AJK tingkat 2, tetiba dpt idea utk balutkan diri dgn cadar dan naik tingkat 3, buat lompat2 kat tingkap bilik yus kot...dr situ la bendanya merebak...
Lastnya yong yg paling 'keras' xmo keluar...rasa semua masih ingat stori mistik kat aspuri tu kan...hihihi "Alang minta maaf kepada semua ya...alang nih niat nak main2 jer...xsangka jd teruk mcm tu...." Cheq oooo cheq....
 Image result for best friend pictures
 Mak dara pink kat atas nih kakak sulong dlm group kita...tu pasal kita panggil dia Long...kira paling tua la hahhahah....Alang kira bakat meniaga yang ada dalam diri long adalah datang dr ayah long...bak kata pepatah moden 'ke mana tumpahnya bolognese kalau tidak ke spaghetti...' :-) Alhamdulillah, sahabat alang yg ni pun mempunyai bakat yg tersendiri dan skrg nih mengusahakan perniagaan tudung yg semua gojes2...dah ada kedai sendiri...Spt juga Yong, Long pun bakal menjadi usahawan yg berjaya...teruskan berusaha my lady...Alang akan sentiasa mendoakan sahabat2 alang sekalian...

 Image result for best friend pictures
 Mak buyung nih mesra di sapa Jid, agak lewat menyertai group kami sebab bertukar masuk ke SMKANI semasa kita semua tingkatan 4 kot...Jid nih anak pengetua kami, Ustaz Saufi...pd awalnya kami ingat dia sombong...maklum la anak pengetua, muka pun payah nak senyum kihkihkih rupanya tidak...mesra orgnya..baik budi..lemah lembut... Jid nih best buddy Long la....kat mana ada jid kat situ la ada long hahahha..
Hari nih (ketika entry ini ditulis) Jid dalam perjalanan ke HUSM utk kelahiran anaknya yg ke 3...semoga semuanya dipermudahkan dan semoga Jid mendapat baby boy... Memandangkan Jid kahwin dgn 'Pak Arab' yg di'tawan' semasa jid belajar di Jordan dulu...so anak2 jid mmg comel2...tang hidung pun dah boleh kenal hihihih...
doa kami sentiasa mengiringi Jid...In Sha Allah...

Image result for best friend pictures

Usahawan seterusnya dlm group kami adalah Yus...kategori budak baik yus nih... Lama xjumpa yus...Perjalanan kita selepas habis belajar dulu membawa kita ke haluan yg pelbagai...tapi rata2 sahabat2 alang memilih utk melibatkan diri dlm perniagaan.. which is mmg suatu keputusan yg tepat...Nabi kita sendiri pun pernah berkata 9 drp 10 punca rezeki adalah dari berniaga...Go go Yus...alang tahu Yus akan berjaya kelak...sudah menjadi lumrah dlm perniagaan utk ditipu oleh pelanggan..tp jgn jadikan ianya pematah semangat...jgn jadikan dendam...anggap ianya sebagai dugaan...cabaran...Alang tahu yus kuat, malah lebih kuat dari apa yang disangkaan... In Sha Allah...

Image result for best friend pictures
 
 Seterusnya yg bertudung cream nih adalah sahabat aku yg paling gojes...Cda (mesti mu suka giler aku buh ayat tu...) Sama seperti yong, kita kenal sejak sekolah rendah...melaui acara sukan yang kita joint...kenal sbg team lawan hihihi...
Cda, aku kira mu antara sahabat aku yg paling kental dan bersemangat waja....Bila aku baca perjalanan hidup mu dari Kusza ke UUM seterusnya ke Kuantan dgn hanya menaiki bas dan seorang diri...aku sebak...aku jd kagum!! Semangat yg ada dlm diri mu tu langsung tiada dlm diri aku...malah mungkin juga payah utk dicari pada diri insan2 lain...Sebab TUHAN kurniaan semangat tu pdmu, lantas DIA jodohkan mu dgn lelaki yg juga tidak setiap masa berada disampingmu dan anak2...Ya, kurniaan Tuhan padamu bukan setakat tu da, DIA balas semuanya dgn kesenangan hidup kpdmu...agar mu bisa melupakan semua kesedihan yg lepas-lepas tu...Aku ralat sgt xdpt jumpo mu dan time yong raya baru2 nih...Aku akan sentiasa doakan mu agar sentiasa berada di bawah lindungan rahmah dan inayahNYA...Ameen... Ingatlah DIA ada sentiasa .

..
Image result for best friend pictures

Taraaa...ini si gojes berlesung pipit, Na....Alang rasa gembira dapat kenal Na lebih lagi skrg berbanding masa kita sekolah dulu...Ye la dulu kita group lain2 hahhaha... Tapi alang xpernah lupa lesung pipit yg buat Na nampok sweet giler...ntah2 abg pramugara Na tu berkenan kat Na sebab dimple comel tu hihihi...Lama alang tak jumpa Na sehinggalah kita menghadiri makan free yg Ayu plan tu...Walau pertemuan tu singkat tp Alhamdulillah...kembali menyatukan ukhwah sesama kita....

 Image result for best friend pictures
 
Next is Nda...alahai...susuk tubuh xberubah..macam budak tingkatan 5 jugak...Apa rahsianya terrrrr... hahahaha. Nda dulu nih group sama ngan Na and Ani..kiranya kat mana ada Nda disitula ada depa berdua tu....geng comam SMKANI gitu pheewiiitttt kihkihkih...Alang mmg xsangka sgt2 Nda ada bakat yg besar dlm menjahit manik...
Mmg hasil tangan Nda sgt awesome...gojes...meletop...Ya Allah Nda...cantik2 semuanya...Alang harap Nda akan gunakan bakat yang dikurniakan ini sehingga menjadi sesuatu yang diluar jangkaan...
contohnya, dapat adakan akademi menjahit or sebagainya...
Paling penting Nda kena ada anak pompuan utk wariskan bakat Nda tu hahahaha...
Alang akan doa Nda agar hasrat Nda utk mempunyai anak perempuan termakbul,
In Sha Allah...




Image result for best friend pictures

Nih dia kak ton kita a.k.a Ani...Pheeewwwiiittt gojes terrrrr!!! Cemburu alang huhuhuhu....Ani mkn apa sampai badan pun xnaik2...Alang nih xlarat nak kayuh dah basikal kat umah tu..tetap gak mcm kena pam huhuhu jarum penimbang tu xpernah nak turun...asyik mencanak naik jer...haiiyyyaaaaa menci menci menci!!!!
Ani skrg terlibat dalam bisnes emas..OMG....alang suka!!!! Sure, semua perempuan pun suka pertakaan EMAS tu...wahhh berkilau2 terrrrr...Semoga Ani sukses dalam bidang yang diceburi...In Sha Allah...


Image result for best friend pictures 

Erra....
(gapolah aku nak tulih pasa mu nih Rra....pening paloo duk mikir....hok aku ingat dooh gak tahik lalat mung tu la...hahahaha mesti lornih koho besar dop?)
Erra skrg jadi Teacher....Teacher Erra....fuhhh class terrrr...cair la bahaso inggeris mu...Aku bangga dgn mu, sapa sangka akhirnya mu jd teacher...
aku yg konon2nya 'Cikgu Murni' nih sampai sudah xdpt jd cikgu..
(cikgu dlm filem jer la hihihi) Aku harap persahabatan kita akan lebih erat dari dulu ya...mungkin dulu pengaruh group2 membuatkan kita sekadar kawan...tp hari ini kita adalah sahabat...sahabat yang berkongsi semua cerita (luar dan dalam kihkihkih)
Terima kasih add aku dlm group kita.....Alhamdulillah....
Rra, sbg admin aku v task ko mu utk cari lagi saim2 kita seperti Azilawati, Nora, Nik Zaleha, etc....hahahah buleh ko?
Image result for best friend pictures

Nih dia tokey kedai makan tersohor kite....Yu...tng hidung mmg alang xpernah lupa ke Yuu...Ala2 mami penang gitu hahhahah...comam terrrrr....Alang nih bab masak memasak mmg sentiasa fail huhuhu...tp alang sangat senang hati bila sahabat2 alang kat sini semua otai dlm bab2 makanan...Suatu hari klu kita dapat berkumpul kita buat kelas masakan yer...? Kita bawa satu hidangan bersekali dengan resepi dan kita edarkan dlm group kita... seronoknye.....Sejak2 alang makan kat kedai mak yu tu pasti alang akan cari ruang utk pergi setiap kali balik kampong...Alhamdulillah, Yu pun mewarisi kepandaian 'Mokyah' dalam bab2 masak memasak....huhuhu bab nih pun alang cemburu tau....hurrrmmmmmm
Nih pic tuan punya tanah yer Datin2 lakow....jange maroh..mmg gojes kihkihkih
Alang nih xtau ada bakat gapo...nok jahit manik gak bui ko Nda, nok beli tudung gak g kat long...agok2 esok nok beli emas gak keno g juppo Ani..nok beli tanoh plop hello2 ko Yong...hukalossss untung jugok ado saim2 yg hebak nih...buleh la dapat rego diskaun after diskaun terrrr hahhahaha
 Dolu2 waser ada bakat nok buat modelling tp gok keno maroh ko abah hahhaha
Pastu konon nok jd wartawan tu yg g amik bidang komunikasi tp gak last2 buleh kijo di pejabat...tp tetap maintain penuh bergayo
(waalaupun ditepi tong nasik kaler hijau n pink hahahha kelassss ko jah!!!)
Alang gembira dengan penyatuan kita semua di sini...Siapa sangka ya, akhirnya setelah lebih 10tahun akhirnya kita semua dpt berhubung seolah2 kita semua berjumpa setiap hari....kihkihkih ada juga hari yg alang kena sound dgn abam sbb asyik duk mengadap HP dan terbahak2 ketawa dlm selimut mlm2....haru wei....
Utk semua sahabat tersayang....
 Sue, Yong, Cda, Cheq, Long, Na, Nda, Yus, Jid, Ani, Erra, Yu.....
Bersama2 kita jaga dan kekalkan ikatan silaturrahim ini agar jalinannya akan kekal ke hujung nyawa...
Semoga kita semua akan berjaya baik di dunia mahupun di akhirat sana...
Ameen....

No comments:

Post a Comment