Tuesday, September 30, 2014

Mengenang Ayah Mertua Hj. Ahmad Bin Saad (16 Nov 1944 - 03 Sept 2014)


 Bismillahirrahmanirrahim.....
== Daripada ALLAH kita datang, kepada ALLAH jua kita kembali == 

Hampir 3 bulan telah berlalu....tiada coretan...tiada perasaan....byk yg telah berlaku....gembira....sedih...duka...lara...semua terimpun menjadi satu rasa..... 
3 September 2014 (Rabu), kami sekeluarga sekali lagi di uji dengan kehilangan Ayahanda (FIL) Hj. Ahmad Bin Saad....Berada dalam situasi kematian ahli keluarga bukan sesuatu yang seronok untuk dikongsi....airmata di sana...airmata di sini....

MIL kol mama lebih kurang jam 10am....dengan suara yang panik meminta mama untuk segera pulang....mama sebenarnya tidak jelas apa butir bicara MIL tp mama beranggapan sesuatu yg serius sdg berlaku....i've been call papa for so many times but didn't get...Gelabah dalam hati mama payah utk dijelaskan....mama went to the ofis...tell my cc that mama want to go home...i have an intention that something bad happen there....then vrooommmmm mama start the engine and going back home. 

In the middle of that kecelaruan mama nekad go to Along's school to take him along together with mama....i'm keep calling papa sampai lah panggilan yg ke berapa kali ntah...papa jawab call mama.... i asked him go to home quickly....dan sempat bercerita lagi pasal panggilan MIL tadi....2 or 3 minit after, papa call informed that FIL really passaway :-( Innalillahiwainnailaihirajiun......

Mama dan along sampai rumah 10minit slps tu....terus mama masuk ke ruang tengah tempat FIL selalu berada....it's was mcm ada sebuah perasaan yg sgt sayu dlm jiwa....sukar untuk bernafas...Air mata suddenly jatuh...perlahan..perlahan...laju dan semakin laju....Mama pandang MIL....masih lagi ada rs tidak percaya....baru pagi tadi mama tenung FIL sblm bergerak ke pejabat....mmg menjadi kebiasaan mama apabila bangun or sblm ke pejabat utk tgok FIL...semenjak FIL keluar hospital (masa aidilfitri ke 4 tu) agak jarang untuk mendengar suaranya...malah 2 minggu sebelum pemergian FIL mmg sgt2 jrg dpt mendengar suara....As usual, that morning mama tenung dada FIL...just to make sure ada gerakan nafas...then i know FIL still alive...i always do that...everyday....

Arwah ayahanda mertua mama ('wan' kalian) adalah sebaik-baik insan pernah mama jumpa...I'm never heard FIL tinggikan suara kat anak8nya....dengan cucunya yang tersangat nakal pun xpernah....cucu buat bising mcmn pun (event ms FIL sdg sakit teruk) FIL xpernah marah...Sangat2 menjaga waktu solatnya walau pun ketika sakit....memandangkan usia FIL yang menjangkau 70 tahun, ada perkara yg FIL lupa (nyanyuk) namun FIL tetap mencuba utk menunaikan tanggungjawab sbg hamba Allah dengan sebaik2nya...Ya, ada masanya FIL lupa bacaan dalam solat....namun FIL tetap lakukan kerana itu adalah perkara wajib untuknya.... Allahuakbar, terkadang timbul perasaan malu dlm diri...sedang kita yang masih sihat segar bugar pun ada masanya penuh lalai meninggalkan solat tanpa kesal... 
Sewaktu arwah FIL sihat sempurna....1/3 mlm mmg arwah akan bangun untuk menunaikan solat sunat taubat, solat tahajjud dan sebagainya sehinggalah sebelum azan subuh berkumandang FIL akan ke masjid berdekatan utk solat subuh berjemaah... 
Masya Allah....Selalu berpuasa...hari Isnin dan Khamis adalah kemestian untuk FIL berpuasa sunat. Mmg sgt2 mulia pekertinya...Ilmu yang diperolehi semasa arwah menuntut di Mesir mmg dimanafaatkan sebaik-baiknya....Subhanallah....
Mama harap mama akan mempunyai amalan seperti arwah jua kelak...
Kalau tidak banyak, sikit pun jadilah...In Sha Allah....

I've such a memorable memory yg boleh dikenang bersama arwah...terutama sekali berkaitan Along....Angah dan juga Indah. Selalunya menjadi kebiasaan kami suami isteri akan meminta pendapat (dan perkenan hihihi) berhubung nama yang akan diberikan kepada anak3 mama....Ketika mama mengandungkan Along...nama Irsyad Nasri tidak mendapat perkenan diperingkat awalnya....FIL sukakan nama Mohsin....hahhaha Mama menangis mengenangkan nama yg kami telah sepakat untuk dinamakan kepada along tidak di'gemari' FIL.....byk kali papa proposed nama tu....last, hr ke 7 slps kelahiran barulah FIL setuju dengan nama Irsyad Nasri tu... :-) Momen sewaktu arwah FIL bangun utk solat sunat ketika mama masih dlm pantang melahirkan Along akan sentiasa mama ingat selagi hayat dikandung badan....Solat tersebut dilakukan bersebelahan dengan tempat tidur along....Ya, FIL mendoakan cucunya itu menjadi seorang Doktor.... Mama dengar dengan jelas setiap bait2 doa yg dimohon oleh FIL kepada Allah...Sayunya hati hanya Allah yg tahu...Tingginya harapan FIL untuk cucu sulongnya ini...Along satu2nya cucu yang sempat meronda menaiki motor setiap petang dengan FIL...pusing2 kampung....pergi tengok bendang...ambil buah mempelam...sehinggalah kaki kiri FIL terpaksa dipotong ekoran dari penyakit kencing manis yg dihidapi...
In Sha Allah ayah, akan kami (suami isteri) berikan yang terbaik agar harapan ayah untuk along menjadi seorang doktor tercapai....Semoga Allah memakbul doa dari insan semulia ayah.... :-(

Proposal ke dua utk penama Irfan Nazmi tiada bantahan....ok!! Perfect!!
But, when it come to Indah Nisrina....mama proposed di suatu petang ketika sedang bersantai2 minum petang di dapur....
"Ayah, murni cdg nk letak nama Irbah untuk nama anak perempuan ni...ok tak ayah?"
"Irbah?"
"Ya ayah....maksud, yg tajam fikiran..."
Lama FIL terdiam....
"Kenapa ayah?...ayah xsuka ke nama Irbah tu?"
Fil senyum.....lantas menyambung,
"Irbah yer.....alif, ra, ba, alif, ha..."
"ba tu huruf iqlab...berat sikit bunyinya kan ayah...?"
Fil angguk...masih lagi dalam senyum yang xputus....
Mama sambung lagi bicara....
"kalau ayah xberapa berkenan...murni ada lg satu cadangan nama....mcmn klu kita letak nama Indah?"
FIL gelak besar hahahahhaha....
"Yer la...Indah lawan Intan....biaq jd teman bergaduh dgn tok depa...."
Setuju!! Akhirnya anak dara mama (cucu perempuan pertama FIL) dinamakan dengan nama Indah Nisrina.....(seindah mawar putih)

Berbalik pada momen2 akhir sebelum pengkebumian FIL....ia adalah waktu yg sukar dan sgt2 menyedihkan...Mama sebagai menantu pun tidak dpt menahan rs kehilangan...apatah lagi bagi MIL dan anak8....Papa, Pak Ngah, Pak Tam adalah antara anak2 yg tidak berjaya menyembunyikan tangis...Sayu hati mama melihat kesedihan di wajah masing2...Pak Tih anak yg paling kuat mama kira, hanya tona wajah bertukar merah namun tiada titisan air mata....dan paling membanggakan, anak ke 2 paling kecil (Cik Tih) telah mengimamkan solat jenazah utk ayah... Subhanallah.....Alhamdulillah....Allahuakbar.

Jasad FIL sebelum dikafankan sgt cantik dimata mama....kulit putih mulus dan wajah seperti sedang lena....Alhamdulillah, FIL telah dilepaskan dari segala kesakitan dunia yg hampir 8 tahun ditanggung...Semoga Allah mengurniakan syurgaNYA utk FIL.... 
Isteri kehilangan satu-satunya seorang suami...
anak8 kehilangan ayah...
menantu4 kehilangan mertua...
cucu10 kehilangan wan...
Al-Fatihah untuk ayah...
Semoga ayah gembira dan tenang di sana...
Bersama Sang Penciptanya....
Sesungguhnya daripada Allah kita datang...kepada Allah jua kita kembali....




Thursday, August 14, 2014

Kisah Raya Kami


Bismillahirrahmanirrahim.... 
Ya Allah...lamanya mama tidak berkongsi cerita di sini...sungguh!! masa seringkali menghambat mama dan menjadikan hari2 mama tersangat singkat.... Subhanallah... Sesungguhnya peringatan Allah itu adalah benar...
"Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian..."  
Ingat 5 sebelum 5...Sihat Sebelum Sakit...Muda Sebelum Tua...Kaya sebelum Miskin... Lapang sebelum Sempit dan Hidup Sebelum Mati....

Jun dan Julai berlalu dengan padat dengan tuntutan kerja... tambahan pula bila FIL mama jatuh sakit dan hampir 3 minggu menjadi penghuni hospital... ianya menuntut bukan sedikit komitmen... Bahkan tahun 2014 ini buat pertama kalinya, Raya Aidilfitri family in-law mama disambut di hospital. Nikmat lapang dan nikmat sihat adalah antara dua nikmat yang telah Allah tarik untuk seketika dari kami semua... Ya! ianya sangat2 berlainan rasanya...kami (MIL, papa, mama bahkan anak3) terpaksa twist everything turn around....at 360!! Alhamdulillah, kasih Allah masih bersama kami dan pada hari raya ke4, FIL telah discharge dan kembali ke rumah seperti sediakala.... 

Sehingga coretan ini dinukil, keadaan kesihatan FIL masih tidak berapa baik dan kami sedaya mungkin cuba untuk membantu meneruskan rawatan seperi yang disarankan oleh doktor....Mama lihat pengorbanan yang MIL dan papa lakukan dalam menguruskan FIL adalah sangat2 mulia dan menuntut sabar yang sangat tinggi....Semoga ganjarannya nanti adalah Syurga....In Sha Allah.

Mama dan Papa decided utk balik hometown mama bagi menyambut aidilfitri kali ini... Keputusan ini terpaksa kami ambil bagi membolehkan Indah 'dipinjamkam' kepada maktok supaya komitmen papa untuk menjaga dan menguruskan FIL dapat dilakukan 100%. Hati mama? Jangan ditanya tentang hati mama....hanya Allah yang mengetahuinya.... Allahuakbar... Semoga anakanda mama dan bonda mama complete each other....bahagia dan teruja meneruskan hari2 bersama... 

It's weird actually when hari2 biasa semasa mama come back from office and there's one little beautiful angle yang akan sambut mama di pintu sambil melompat-lompat riang dan keletah berkata..."...mama balik...mama balik... rinduuu mama!!" sambil mendepakan tangan untuk diangkat dukung dan dicium....sudah tiada lagi... :-( 

Sometime...when mama arrived home and felt empty inside my heart...mama akan duduk lama di kerusi (kat dapur) dan membayangkan semua rutin2 tersebut...habis layan feeling then baru mama masuk bilik....other than that..mama akan call Indah dan we having some short conversation....telling missing2 and loving2 muahhh muahhhh :-) dan after that baru mama rasa dunia mama kembali berwarna....so colourfull as usual... Ikhlas dan redha adalah 2 sifat yang perlu mama semat dalam hati...lebih tepat lagi...mama memang perlu ada 2 sifat tersebut, indeed!!...Ini perlu supaya hati mama lebih tenang dan mama bisa meneruskan hari2 seperti biasa....

But somehow, bila kita bertandang ke rumah sanak saudara and they start asking about Indah...mama felt bad..really bad! Hati mama menangis...Bahkan bila ada yg mempersoalkan how tega we are as a parent tinggalkan Indah jauh nun di Terengganu...mama felt like want to 'sedekahkan' a solid punch right into her/his face!! Sakit hati vs puas hati!!! Nasihat mama, jika kita tidak mengalami apa yang orang lain alami...jangan sesekali menghakimi...setiap kita ada jalan cerita yang berbeza....bicara kena jaga...and try to understand the situation...Siapa yang tak sayang anak woooooo....(oh! pls mama xnak menc%*$t kat sini...x elok utk bacaan anak3 mama nanti...)

Okey...lets forget the difficult chapter of my life....Jom, we move to a new book with a beautiful story... Kami kembali ke Terengganu pada hari Sabtu which is 2 days before hari raya... Perjalanan seperti biasa cuma ada la sedikit jem there and there but not too much...still can slowly drive khususnya when we arrived at Tanah Merah-Machang... (During hari raya or cuti2 panjang this area akan jem yang teramat....i'm telling u guys, it's take 3hours++ even untuk jarak perjalanan xsampai 3km pun....fuhhhhh sakit/lenguh habis tulang punggung :-P hihihihi!!!) 

Tapi biasa la...perjalanan dengan anak2 nih tetap mengambil masa yang lebih panjang...maklum la 3 anak bermaksud ada 3 perangai yang nak kena handle...kejap yang tu nak poo-poo...kejap yang ni nak pee-pee...but most of all...everyone's behave well dan tidak menimbulkan masalah yang besar...Surprisingly, this time no more gaduh2 and jengjengjeng...ada yang xpuasa dek xtahan mengharungi perjalanan yang lebih panjang dari biasa hikhikhik...guess who?? Alhamdulillah, selepas hampir 9jam... kita semua selamat sampai ke pangkuan keluarga mama....sukeeeeeee!!!

 (Cerita disambung selepas ter'hang' 6hr...arghhhh seriously, kerja xpernah nak habis...) Sambutan raya kali ini terasa mmcm sedikit kurang garam gulanya here and there just b'coz of 2 adik mama iaitu Che Ngah and Poqqie tidak dapat pulang beraya bersama2.... Kebetulannya, Poqqie baru shj selamat menimang cahayamatanya yang pertama iaitu baby Qaseh Nur Qisha pada 27 Ramadhan dan Che Ngah pula tidak dapat pulang atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan (makaihhhh reason ala2 surat gomen tu hahahaha)..... Hurmmmmm.....Tapi jgn xtahu start dr mlm raya sampai ke tghr raya pun ada lagi yang keep calling mom n crying like a newborn baby...."i wanna go home... i wanna go home.... huhuhuhu" Ohhh God...adik2 mama ni baru tahu rupanya how raya's doesn't meant anything without mak, abah and adik-beradik....it's ok dear... hahahaha so take the experience and try to cheer up yourself walau dimana anda berada, okey??? Ok what raya rumah MIL kihkihkih...


So, malam raya kat rumah maktok mmg sentiasa meriah...Mama and Poqdeq sempat membeli sedikit mercun untuk memeriahkan lagi sambutan...In fact, atas desakan along and angah huhuhuhu.....We brought some firework kat bazaar...beli yang biasa2 je...So mlm tu mmg suatu mlm utk membakar duit aje la...membazirkan? Tp mama pejam mata ajelah demi melihat kegembiraan anak3 mama yang tersayang....Oppssss esok2 jangan kalian fikir mama mendedahkan kalian dengan bahaya mercun tu ya...coz mama hanya beli mercun pop-pop aje hihihi....5 kotak RM2 hahahaha dan adalah sedikit bunga api yang pusing2 tu....it's just fo fun and kalian sendiri pun mmg beria nakkan bunga api tu...Tapi betulla....tiada bunga api mcm xlengkap raya...Namun, perlu diingatkan akan bahaya mercun tu...jangan sesekali memandai ye anak2...Mama xnak anak2 mama mendapat kecelakaan akibat dari mercun tu...sangat2 tidak berbaloi...Ianya hanya akan membuahkan derita untuk sepanjang hayat. Ingat ye....!
Collection duit raya utk Along, Angah dan Indah semuanya dah selamat mama bank-in dlm ASB masing-masing... Alhamdulillah....walaupun xbanyak namun tahun demi tahun ada peningkatan dari segi jumlah simpanan kalian... Alhamdulillah juga, duit-duit yang disedekahkan utk kalian semenjak dari hari pertama kalian mengenali dunia dan menyedut udara di bumi Allah ini sehingga sekarang mama simpan dan tidak pernah digunakan untuk kegunaan peribadi mama mahu pun papa... Itu adalah hak kalian maka suatu hari nanti ianya akan menjadi milik kalian secara mutlak. Bab duit kalian nih mmg mama particular....In Sha Allah, jika kalian itu adalah amanah dari Allah yang perlu mama jaga sebaik mungkin... Amanah dari manusia yang berupa 'harta benda' ini juga akan mama jaga agar kelaknya mama tidak akan dipersoalkan....Akaun TH kalian juga akan mama pastikan bertambah jumlahnya dari tahun ke tahun....Semoga Allah merahmati kita dan memberi peluang untuk kita sekeluarga menjejakkan kaki menjadi tetamuNYA untuk menunaikan Islam yang ke-5 suatu hari nanti bersama-sama...In Sha Allah.... 

Till to this words, my dearest and lovely Indah Nisrina berada dalam jagaan maktok...I miss you my beautiful little angle... Banyak rindu itu anak...it's like sebanyak bintang dilangit...cannot be count... Sebanyak itu jualah rindu mama untukmu... Bukan mama membezakan kasih sayang mama untuk anak-anak mama... namun ketiadaanmu meninggalkan banyak ruang-ruang kosong dalam hati mama... Ia seumpama tiada irama dalam lagu... Tiada jiwa dalam kehidupan... Tiada cinta dalam rindu... Tiada segala-galanya.... So empty... I wish, end of this month mama can see you... Can hug you tight...Can kiss you puas-puas...Seketika, when mama listen to the song by Akim.. it's call "Mewangi"... Mama felt soooo in deep missing you my dear.....RINDUNYA HANYA DIA YANG TAHU....



MEWANGI...
Selamanya....
Hati ini akan selalu memujamu...
Mencintaimu...
Seumur hidupku hanyalah padamu
Waktu...Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya
Indah...Ku menutup mata
Satukanlah hati...
Jadikan malamku lebih indah...
Jadikan siangku lebih terang....
Biarkan bungaku mewangi...
Selamanya...Selamanya.....
Hati ini akan selalu memujamu....
Mencintaimu.....
Seumur hidupku hanyalah padamu...
Jadikan malamku lebih indah....
Jadikan siangku lebih terang....
Biarkan bungaku mewangi...
Selamanya...

Salam sayang..
MamaMurni-18 Syawal 1435H
  

Saturday, April 26, 2014

11 Perkara Elak Anak Degil

Image result for naughty kid pictures


Sumber: Keluarga, © Utusan Melayu (M) Bhd
 
Pertama kita perlu tahu apakah yang dinamakan DEGIL??. Degil ialah bila seseorang itu tidak mahu melakukan apa yang kita minta dia lakukan atau membuat apa yang kita tidak mahu dia lakukan.


Kenapakah ini berlaku? Ini adalah kerana kedua-dua pihak mempunyai gambaran yang berlainan mengenai perkara yang menjadi isu. Sehinggalah gambaran di minda itu boleh menjadi sama atau hampir sama, maka degil boleh berlaku lagi.

Persoalannya, bagaimana hendak menyamakan gambar di minda itu? Jawapannya ialah MEMPENGARUHI. Bagaimana pula hendak mempengaruhi? Jawapannya, membina perhubungan rapat atau rapport. Apabila ada perhubungan rapat, apa pun mudah diterima.

Dalam NLP kata-kata ini sering dinyatakan; "Resistance is an indication of a lack of rapport" (Tak mendengar kata, degil, adalah petunjuk bahawa kurangnya hubungan rapat.) Bila anda sudah faham ini, maka anda boleh memikirkan apakah yang menjadikan hubungan rapat 'rapport' dengan anak anda terjejas? 

Ibu beri kesan kepada 11 perkara besar dalam pembentukan peribadi anak2. Antara yang disenaraikan adalah seperti:-


Image result for naughty kid pictures1-Hati anak selalu dilukai sehingga dia tidak merasakan kasih anda. Bila anak dapat adik, perasaannya dibiarkan. Bila marah, tiada penjelasan yang memuaskan. Anak akan degil bila hatinya menjadi 'Closed Heart'. ini banyak berlaku kepada remaja.


2-Bergaduh suami isteri di hadapan anak, sehinggakan anak tidak nampak contoh teladan yang baik dari anda.


3-Mungkir janji dan tidak benar-benar meminta maaf kerana tidak dapat menunaikan janji.

4-Menyuruh dan mengarah tetapi sendiri tidak melakukan. Marah anak bercakap kasar, tetapi sendiri bercakap kasar dengan anak.
 5-Tidak mendengar apakah pendapat anak itu. Walaupun anda tidak setuju, dengarlah dahulu.

6-Terlampau mengikut kehendak anak, sehinggakan anak menjadi tuan. Janganlah menjadi ibu bapa yang lemah dan membiakan sahaja anak-anak memanjat kepala, tetapi tidak perlu juga untuk garang dan keras. Pegang teraju kepimpinan anda. Jadilah pengasih dan tegas.

Image result for naughty kid pictures 7-Tidak mempunyai ilmu dan skil berkomunikasi berkesan yang menyebabkan payah untuk menjual idea kepada anak lalu anak tidak mengikut kata. Apabila tiada skil dan ilmu, maka ibu bapa menggunakan arah dan perintah. Ini menjadikan anak menjadi bertambah degil. Sedarilah ibu bapa kepimpinan di dalam korporat pun sudah berubah. Bos-bos yang asyik memerintah dan mengarah dibenci oleh anak buah. Corak kepimpinan sudah berubah.
8-Selalu mengatakan kepada anak dia degil dan selalu sangat bersangka bahawa dia degil. Ini menjadi doa. Jagalah mulut dan lidah. Jangan mudah mengeluarkan kata-kata kesat yang menjadi doa yang terlafaz.


9-Anak tidak dididik untuk menghormati ibu bapa. Atau cara menyuruh anak menghormati ibu bapa adalah dengan kasar dan bukan dengan penuh kesabaran dan kasih-sayang. Maka anak tidak menghormati ibu bapa. Sebab hormat adalah sesuatu yang diberi bukan boleh dipaksa.


10-Anak tidak dididik dengan agama. Bila tiada agama, tiadalah tiang untuk berpaut. Nilai murni pun akan mengikut apa yang sempat sahaja. 


11-Elakkan menggunakan bahasa yang anak tidak faham. Gunalah bahasa yang mudah mereka fahami. Bila berkomunikasi dengan anak, janganlah hendak menunjuk anda hebat. Tunjukan bahawa bila dia melakukan saranan baik anda kehebatannya akan lebih meningkat. 

Ingatlah kuncinya, ialah hubungan rapat. Apabila anda membina hubungan anda dengan anak, tiada lagi perkataan degil dalam kamus anda mengenai anak anda.

Sedarilah kepentingan membina perhubungan kebal dengan anak-anak agar kesejahteraan keluarga terkawal. Bila keluarga sejahtera, rezeki membuak-buak datangnya. In Sha Allah
========================================================

Di sini  mama listkan beberapa doa yang boleh diamalkan untuk menangani kerenah anak2 yang tersangat degil. Antara ayat yang boleh dijadikan amalan ialah ayat dari Surah As-Syura:19 seperti di bawah...
 
Image result for islamic kid pictures
  Maksudnya...."Allah Maha Lembut terhadap hamba-hambaNYA. DIA memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNYA dan DIA lah yang Maha Kuat lagi Maha Perkasa..."

*Baca sebanyak 19 kali pada air dan bagi minum kapada yang berkenaan. Baca 19 kali pada ubun2 (anak2 yang degil atau pada sesiapa yang dihajati). Jika orang itu jauh, baca 19 kali selepas solat dan diniatkan kepadanya.

Selain itu potongan ayat dari  Surah Ali Imran ayat 200 juga boleh diamalkan. Ayat berbunyi sepeti di sebelah dan bermaksud "...Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang kebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kemu lebih daripada kesabaran musuh (di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)..."

*Ayat terakhir daripada surah Ali Imran ini hendaklah dibaca ketika memasak/ menyediakan makanan dan dihembus ke dalam makanan tersebut bertujuan untuk melembutkan hati anak-anak.

Image result for islamic kids pictures

Surah Al-Isra': 82 di sebelah juga digalakkan untuk diamalkan sebagai usaha untuk menjadikan anak lebih berlembut hati dan mendengar kata. Ayat tersebut bermaksud

  "...Dan kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Ayat-ayat suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadaNYA: dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim )disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua..."

In Sha Allah, Allah manjanjikan kejayaan dan balasan yang setimpal pada ibubapa yang tidak jemu2 berusaha...Bersama-samalah kita istiqamah dalam mendidik amanah yang telah dikurniakan kepada kita semua dengan sebaik mungkin. Selebihnya, berserahlah kepada ALLAH...Hanya DIA tempat untuk kita bergantung harap...

Ya Latif...
Ya Aziz, 
Ya Jabbar, 
Ya Mutaqabbir....