Saturday, April 26, 2014

Kisah Sepasang Kasut & Besarnya Kuasa Ucapan TERIMA KASIH


 25 April 2014, 5.00pm -----> Mama kira hari-hari kita semenjak beberapa 4 hari ini sangat sunyi dan kosong... Indah berada di Bertam, 'bercuti' bersama tok di rumah baru Pak Ngah yang mewah :-)...so, yang tinggal hanya mama, along dan angah...Sudahnya mama cuba untuk menghilangkan kebosanan tersebut dengan membawa kalian ke shopping complex... Asalnya mama plan nak tengok movie tambah pulak skrg ni banyak cerita baru salah satunya cerita Captain America...tapi cerita tu hanya akan start showing jam 9.30mlm...ohhhh lamanya terpaksa menunggu, sekarang belum pun jam 5.30ptg...sudahnya mama ajak along dan angah pusing2 kat dalam...mana tahu kot2 terjumpa dan terbeli mana2 yang berkenan hihihih......

Kanak-kanak manapun kalau melalui bahagian toys akan excited!! Along dan angah apatah lagi...semua barang permainan hendak dibeli...mcm la mama ni berduit sangat kihkihkih....tp xper, mama biarkan depa dua pusing2 dan tengok2 semua permainan yang ada untuk kepuasan...ada juga permainan yang dicuba...bila berdua tu maklum saja la...shopping complex pun dh jd mcm kat umah...oh no!!!! Tapi mama biarkan...sebab mama suka melihat wajah keterujaan kalian...hahahhaha tp angah merungut juga, semua yg dia nak mama xmo beli...ada juga dia sebut nanti2 dia nak dtg dgn papa... mesti papa akan belikan tk dia....katanya la :-)

Pada mama keterujaan Angah melebihi keterujaan Along...mungkin faktor usia dan faktor fizikal...Yer la dengan usia along dan susuk badannya yang agak besar, dia mungkin segan untuk menapak masuk dan mencuba pelbagai permainann yang disediakan di kids corner tu...tidak bagi si angah...semuanya dicuba... sebanyak mana ada permainan di situ, sebanyak tu la juga mulutnya bertanya itu...ini...naik penat juga mama melayan setiap biji butir bicara dia tu... talkative sungguh!! 

Dalam kami berpusing2 menjamu mata dan mencari- cari apa yang kami berkenan....mama terlintas untuk membelikan track bottom utk along...teringat dia duk komplen pasai seluar panjangnya xda... "Iskhhhh rsnya mcm berlambak sampai xhabis pakai :-P hihihihi" mama dptkan 2 helai dan seterusnya berpusing2 lagi mencari apa benda pulak untuk angah...Lantas mama teringat tentang kasut!! Angah nih kasutnya kerap putus, yg hilang pun ada...kadang beli xsampai 3 bulan dh putus..pelik gak mama sebab along pakai berbulan2 xda pun putus or rosak or hilang....Lama mama habiskan masa di tempat kasut-kasut tu...dia nih bole tahan gak fussy, xkena gaya klu beli yang dia xsuka idok dipakainya :-)... Mama barikan sampai 6 pasang kasut dan minta angah pilih mana yang paling dia suka...Akhirnya inilah yang dipilih...! Not bad then hihihi Masing2 heppy coz dapat apa yang dikehendaki...Untuk indah, mama belikan denim skirt n cotton dress (sale gila2...selai Rm15 jew...) Dan, walaupun tiada apa2 utk mama tp kebahagian dan kegembiraan kalian lebih dari segala-galanya :-)



Image result for thanks you picturesBerbalik cerita pasal kasut.... sesampai di rumah ketika hampir jam 7.30mlm.... dengan kalut2 untuk solat maghrib, angah datang dan memeluk paha mama (mama on da way nak ke bathroom utk ambil wudhuk...) "Terima kasih mama....belikan angah kasut tu...cantik! angah suka!!" Mama pandang dan pegang wajah comel angah dan ucap "...sama-sama..kalau angah buat perangai elok, apa pun mama akan beli :-)" ayat bodek mama agar angah berperangai elok utk selama-lamanya...hihihi, In Sha Allah...
"Eh Along, u dah cakap ke terima kasih kat mama? i dah cakap.." sapanya pada along yang ralit mengadap TV..."Terima kasih mama..." dan dari jauh mama dengar ucapan dari along  :-) hihihi jangan xtahu...depa dua nih sometime ber i - u jer kalau bercakap... moden la sgt!! hahahhaah Sungguh....anak mama yang sorang nih sangat2 sweet dan sangat2 pandai mengambil hati....plus, mulutnya sangat manis dan suka dimanja....

Moral of the story yang mama nak kongsikan di sini adalah betapa ucapan terima kasih itu boleh memberi impak seolah2 mama menerima berbakul2 emas dan permata bahkan juga berjuta2 RM dari anak2...harga kasut angah hanya RM23.90, tetapi ucapan TERIMA KASIH itu seperti kata2 penghargaan yang sangat tinggi nilainya...dan sampai sekarang berbekas di hati mama...Mama harap usia mama dipanjangkan agar mama bisa melihat kejayaan kalian pada masa hadapan...Mama yakin, kalian akan berjaya kerana itulah doa yang xputus2 mama minta dariNYA...

Oooohhhh...pasal janji nak tengok movie tu? ya...kita kan ke sana lagi pada 1 Mei utk opening The Amazing Spiderman 2...see ya..... :-) Tak sabar pulak rasanya...


No comments:

Post a Comment