Sunday, April 6, 2014

Perpisahan Sementara Yang Menyesakkan Jiwa :-(

(SURAT UNTUK PAPA -
Coretan dari jiwa seorang isteri untuk seorang suami yang beraja dihati....) 


Image result for lovely picturesAwal tahun yg lalu usai permohonan pertukaran mama diluluskan oleh kementerian dan mama memulakan kerja di sini...papa juga seperti diberi 'bayangan' akan bertukar dan bertugas di cawangan dalam daerah ini juga...Mama mula memasang angan yang indah untuk kita sekeluarga menjalani kehidupan dalam sebuah keluarga dalam erti kata yang sebenarya....Dan, tiga bulan telah berlalu (cepatnya!!)...harapan mama seakan pudar, namun sekalung doa tidak putus mama titipkan setiap kali selesai solat....

Mama kira ini adalah dugaan yang didatangkan Allah SWT untuk mama dan papa apabila perencanaan kami tidak seperti ketentuanNYA. Apalah sangat dugaan sebegini berbanding dugaan lain yang dialami oleh hambaNYA yang lebih berat...seperti kehilangan insan tersayang melalui Tragedi MH370. Mama mendoakan agar semuanya selamat walau ketika coretan ini ditulis, kehilangan tersebut telah menjangkau hari ke-30!!


Allah berfirman yang bermaksud: Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya, kerana Kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya. (al-Kahfi:7)

Image result for lovely picturesJelaslah bahawa manusia diuji dalam pelbagai bentuk ujian dan cubaan juga musibah. Semua itu adalah ujian Allah SWT untuk melihat manusia mana yang paling baik perbuatannya, iaitu keimanannya. Lantaran itu, kalangan mereka yang diuji dan diduga mestilah sabar, reda dan pasrah menerimanya setelah berusaha mengatasinya.

Dan, papa masih belum dapat bertukar lantas mama meneruskan kahidupan tanpa suami untuk 24h5d seminggu...Ya, sukar pada hakikatnya... namun anak3 adalah penguat semangat mama.... 'kesusahan' ini juga turut dirasai oleh papa...sayu hati mama mendengar luahan papa, betapa papa melalui kehidupan seharian yg sunyi, kehidupan papa hanya kerja dan pulang ke rumah hanya untuk melelapkan mata setelah seharian bekerja...Papa juga dipagut perasaan sepi yang panjang (juga 24h5d....) hilang semua hilai canda kita...tiada gurauan, tiada rajukan, tiada gaduhan... segalanya kosong.... Bahkan ada ketikanya urusan peribadi papa pun tidak dapat papa lakukan dengan sempurna.... lantaran ketiadaan kita semua....Mama dengan keyakinan yang tinggi menaruh rasa percaya di sebalik ujian dan dugaan dari Allah SWT ini pasti tersembunyi hikmah yang besar jika kita terima dengan ikhlas, redha dan sabar. makanya mama akan terus bersabar sehingga pada suatu saat nanti DIA mendatangkan kita dengan ilham dan jalan penyelesaian yang terbaik!! In Sha Allah....Dengan sifat Ar-Rahman dan Ar-RahimNYA, segalanya mudah bagi DIA....semudah melafaz ayat "...kun fayakun..."

Image result for lovely picturesNabi SAW bersabda,  "Besarnya pahala sesuai dengan besarnya ujian dan cubaan. Sesungguhnya Allah SWT apabila menyenangi sesuatu kaum, Allah menguji mereka. Barang siapa bersabar maka baginya manfaat kesabarannya dan barang siapa marah maka baginya murka Allah".. (riwayat al Tirmizi)

Oleh itu, setiap ujian, cubaan serta musibah yang didatangkan kepada kita adalah semata-mata bertujuan untuk menguji tahap keimanan kita. Malah, secara tidak langsung ianya dapat mendekatkan kita kepada Sang Pencipta.... Secara tidak langsung membuatkan mama tersedar dari kehidupan  serba sempurna yang dianugerahkanNYA kepada kita... Mama syukur kerana mama 'dipukul' awal dan diberikan kesedaran lantas terbuka hati untuk ingin kembali menjadi hambaNYA yang sedar akan segala kekurangan yang sebelum ini tidak mama sedari (bahkan juga, berpura-pura untuk tidak menyedari....)  

Dugaan ini membuatkan mama sering terjaga dipertiga malam untuk menadah tangan dan mengadu dalam tangisan kepadaNYA dengan perasaan yang sangat rendah hati... Mama berdoa dan mengulangi doa yang sama setiap malam agar dipermudahkan segala perencanaan kami, diperluaskan pintu rezeki untuk kami, dirahmati kehidupan kami, dikurniakan anak3 yang soleh dan solehah...mama pinta apa sahaja...kerana mama tahu DIA Maha Mendengar....DIA akan mendengar pada setiap permintaan hambaNYA tanpa gagal....dan DIA juga akan memakbulkan doa hambaNYA yang terpilih....Mama yakin doa mama juga akan dimakbulkan suatu ketikanya nanti... Sehingga itu mama akan terus bersabar dan berdoa....tanpa letih, tanpa jemu!!


Image result for kata kata cinta islamNabi SAW bersabda yang bermaksud: "Barang siapa dikehendaki Allah kebaikan baginya, maka dia diuji (dicuba dengan sesuatu musibah)". (riwayat Bukhari)

Untuk suamiku, pastinya ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk kita... mintalah kepada DIA apa sahaja...nescaya DIA takkan sesekali menghampakan kita...  Mungkin kita pernah terlupa dan alpa seketika sehingga diarahkan olehNYA Malaikat Jibrail untuk datang menyedarkan kita...Subhanallah, beruntungnya kita kerana ALLAh masih lagi kasih dan sayang kepada kita...Papa jangan terlalu bimbang dan resah, DIA akan ada sentiasa untuk membantu kita...yang penting kita minta dariNYA untuk ditolong...untuk dibantu...Mama faham apa yang ada dalam hati papa, mama juga rasa apa yang papa rasa....kita akan bersama-sama bergandingan bahu untuk mencari 'jalan keluar' dari pergolakkan ini....Ujian ini bisa kita atasi, In Sha Allah...Yang penting, jangan lupa utk bermohon pada NYA...DIA xpernah jauh daripada kita...bahkan kita yang selalu jauh daripada DIA :-( Ampunkan kami Ya Allah....ampunkan kami.....Tariklah kembali kami ke jalanMU, ke jalan yang KAU redhai...jalan menuju ke syurgaMU....Ameen.

"Abang...ayang ibarat mentari yang takkan pernah lelah untuk terus menyinari dan berada disamping abg.... kerana Allah telah mentakdirkan ayang sebegitu semenjak di Luh Mahfuz lagi... Ayg akan sentiasa bersama abg dalam apa jua keadaan, baik susah mahupun senang... Kita akan saling melengkapi dan menyempurnakan antara satu dengan yang lain.... Sampai ke syurga! Cinta, kasih dan sayang ayg hanya untuk abg...Ya, sampai ke syurga..!"  (In Sha Allah, semoga diperkenankan oleh Yang Esa...)

Lewat suatu petang nan lalu, kita pernah berbicara... andainya salah seorang antara kita 'pergi' dahulu, tegakah kita mengalihkan rasa cinta ini kepada insan yang lain... hahaha ayg gelak usai menjawab "of course la...xkan nak tido sorang2..!" huuurrrmmmmm it's was deadly lying...Itu semua bohong abg...!! Kerana hakikatnya rasa cinta yg Tuhan hadirkan dalam diri ayg ini hanya untuk abg...16 tahun lalu...somewhere in year 1998 or maybe 1999 (sorry dear, i cannot remember exactly the date! it's happen because of u la...coz u always said everyday is a special day for us hihihihi...) when the 1st time i'm saying that i can't live without u....i am meant it...until now...So ujian yg sedang mendatangi kita skrg ni showing me the true color of u...I'm proud saying that it make me more and more falling in love with u...again and again!! (fuhhhh dah lama xjiwang karat!! berpeluh jap hihihihi...)


Image result for kata kata cinta islamAbang, Allah sayangkan kita...dan Allah ingin kita sentiasa dekat denganNYA...
Kita akan bersama-sama berjalan menuju redhaNYA...menuju RahmahNYA...
Kita akan tinggalkan yang terbaik untuk legasi keturunan kita... 
In Sha Allah...

Bahu ayg sentiasa ada utk abg melepas resah...
Telinga ayg selalu ada untuk mendengar abg meluah rasa gundah...
Jemari ayg selamanya ada untuk mengelap air mata abg yang mengalir....
Semangat ayg takkan padam untuk terus menyalakan semangat abg....
Ayang akan sentiasa ada untuk abg...
I'll stand by your side till the end of my breath...
Hingga ke hujung nafas..... :-)

Cinta ke hujung nyawa,
Mama Murni @ Ayang
---------------------------- 
(asal sebut jer mesti dpt call, hihihihi...mcm tahu2 jer!! ada chemistry la tu! opsss td xterbalas ungkapan dr mu...and now, I love u too....muahhhh)


No comments:

Post a Comment