Thursday, August 14, 2014

Kisah Raya Kami


Bismillahirrahmanirrahim.... 
Ya Allah...lamanya mama tidak berkongsi cerita di sini...sungguh!! masa seringkali menghambat mama dan menjadikan hari2 mama tersangat singkat.... Subhanallah... Sesungguhnya peringatan Allah itu adalah benar...
"Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian..."  
Ingat 5 sebelum 5...Sihat Sebelum Sakit...Muda Sebelum Tua...Kaya sebelum Miskin... Lapang sebelum Sempit dan Hidup Sebelum Mati....

Jun dan Julai berlalu dengan padat dengan tuntutan kerja... tambahan pula bila FIL mama jatuh sakit dan hampir 3 minggu menjadi penghuni hospital... ianya menuntut bukan sedikit komitmen... Bahkan tahun 2014 ini buat pertama kalinya, Raya Aidilfitri family in-law mama disambut di hospital. Nikmat lapang dan nikmat sihat adalah antara dua nikmat yang telah Allah tarik untuk seketika dari kami semua... Ya! ianya sangat2 berlainan rasanya...kami (MIL, papa, mama bahkan anak3) terpaksa twist everything turn around....at 360!! Alhamdulillah, kasih Allah masih bersama kami dan pada hari raya ke4, FIL telah discharge dan kembali ke rumah seperti sediakala.... 

Sehingga coretan ini dinukil, keadaan kesihatan FIL masih tidak berapa baik dan kami sedaya mungkin cuba untuk membantu meneruskan rawatan seperi yang disarankan oleh doktor....Mama lihat pengorbanan yang MIL dan papa lakukan dalam menguruskan FIL adalah sangat2 mulia dan menuntut sabar yang sangat tinggi....Semoga ganjarannya nanti adalah Syurga....In Sha Allah.

Mama dan Papa decided utk balik hometown mama bagi menyambut aidilfitri kali ini... Keputusan ini terpaksa kami ambil bagi membolehkan Indah 'dipinjamkam' kepada maktok supaya komitmen papa untuk menjaga dan menguruskan FIL dapat dilakukan 100%. Hati mama? Jangan ditanya tentang hati mama....hanya Allah yang mengetahuinya.... Allahuakbar... Semoga anakanda mama dan bonda mama complete each other....bahagia dan teruja meneruskan hari2 bersama... 

It's weird actually when hari2 biasa semasa mama come back from office and there's one little beautiful angle yang akan sambut mama di pintu sambil melompat-lompat riang dan keletah berkata..."...mama balik...mama balik... rinduuu mama!!" sambil mendepakan tangan untuk diangkat dukung dan dicium....sudah tiada lagi... :-( 

Sometime...when mama arrived home and felt empty inside my heart...mama akan duduk lama di kerusi (kat dapur) dan membayangkan semua rutin2 tersebut...habis layan feeling then baru mama masuk bilik....other than that..mama akan call Indah dan we having some short conversation....telling missing2 and loving2 muahhh muahhhh :-) dan after that baru mama rasa dunia mama kembali berwarna....so colourfull as usual... Ikhlas dan redha adalah 2 sifat yang perlu mama semat dalam hati...lebih tepat lagi...mama memang perlu ada 2 sifat tersebut, indeed!!...Ini perlu supaya hati mama lebih tenang dan mama bisa meneruskan hari2 seperti biasa....

But somehow, bila kita bertandang ke rumah sanak saudara and they start asking about Indah...mama felt bad..really bad! Hati mama menangis...Bahkan bila ada yg mempersoalkan how tega we are as a parent tinggalkan Indah jauh nun di Terengganu...mama felt like want to 'sedekahkan' a solid punch right into her/his face!! Sakit hati vs puas hati!!! Nasihat mama, jika kita tidak mengalami apa yang orang lain alami...jangan sesekali menghakimi...setiap kita ada jalan cerita yang berbeza....bicara kena jaga...and try to understand the situation...Siapa yang tak sayang anak woooooo....(oh! pls mama xnak menc%*$t kat sini...x elok utk bacaan anak3 mama nanti...)

Okey...lets forget the difficult chapter of my life....Jom, we move to a new book with a beautiful story... Kami kembali ke Terengganu pada hari Sabtu which is 2 days before hari raya... Perjalanan seperti biasa cuma ada la sedikit jem there and there but not too much...still can slowly drive khususnya when we arrived at Tanah Merah-Machang... (During hari raya or cuti2 panjang this area akan jem yang teramat....i'm telling u guys, it's take 3hours++ even untuk jarak perjalanan xsampai 3km pun....fuhhhhh sakit/lenguh habis tulang punggung :-P hihihihi!!!) 

Tapi biasa la...perjalanan dengan anak2 nih tetap mengambil masa yang lebih panjang...maklum la 3 anak bermaksud ada 3 perangai yang nak kena handle...kejap yang tu nak poo-poo...kejap yang ni nak pee-pee...but most of all...everyone's behave well dan tidak menimbulkan masalah yang besar...Surprisingly, this time no more gaduh2 and jengjengjeng...ada yang xpuasa dek xtahan mengharungi perjalanan yang lebih panjang dari biasa hikhikhik...guess who?? Alhamdulillah, selepas hampir 9jam... kita semua selamat sampai ke pangkuan keluarga mama....sukeeeeeee!!!

 (Cerita disambung selepas ter'hang' 6hr...arghhhh seriously, kerja xpernah nak habis...) Sambutan raya kali ini terasa mmcm sedikit kurang garam gulanya here and there just b'coz of 2 adik mama iaitu Che Ngah and Poqqie tidak dapat pulang beraya bersama2.... Kebetulannya, Poqqie baru shj selamat menimang cahayamatanya yang pertama iaitu baby Qaseh Nur Qisha pada 27 Ramadhan dan Che Ngah pula tidak dapat pulang atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan (makaihhhh reason ala2 surat gomen tu hahahaha)..... Hurmmmmm.....Tapi jgn xtahu start dr mlm raya sampai ke tghr raya pun ada lagi yang keep calling mom n crying like a newborn baby...."i wanna go home... i wanna go home.... huhuhuhu" Ohhh God...adik2 mama ni baru tahu rupanya how raya's doesn't meant anything without mak, abah and adik-beradik....it's ok dear... hahahaha so take the experience and try to cheer up yourself walau dimana anda berada, okey??? Ok what raya rumah MIL kihkihkih...


So, malam raya kat rumah maktok mmg sentiasa meriah...Mama and Poqdeq sempat membeli sedikit mercun untuk memeriahkan lagi sambutan...In fact, atas desakan along and angah huhuhuhu.....We brought some firework kat bazaar...beli yang biasa2 je...So mlm tu mmg suatu mlm utk membakar duit aje la...membazirkan? Tp mama pejam mata ajelah demi melihat kegembiraan anak3 mama yang tersayang....Oppssss esok2 jangan kalian fikir mama mendedahkan kalian dengan bahaya mercun tu ya...coz mama hanya beli mercun pop-pop aje hihihi....5 kotak RM2 hahahaha dan adalah sedikit bunga api yang pusing2 tu....it's just fo fun and kalian sendiri pun mmg beria nakkan bunga api tu...Tapi betulla....tiada bunga api mcm xlengkap raya...Namun, perlu diingatkan akan bahaya mercun tu...jangan sesekali memandai ye anak2...Mama xnak anak2 mama mendapat kecelakaan akibat dari mercun tu...sangat2 tidak berbaloi...Ianya hanya akan membuahkan derita untuk sepanjang hayat. Ingat ye....!
Collection duit raya utk Along, Angah dan Indah semuanya dah selamat mama bank-in dlm ASB masing-masing... Alhamdulillah....walaupun xbanyak namun tahun demi tahun ada peningkatan dari segi jumlah simpanan kalian... Alhamdulillah juga, duit-duit yang disedekahkan utk kalian semenjak dari hari pertama kalian mengenali dunia dan menyedut udara di bumi Allah ini sehingga sekarang mama simpan dan tidak pernah digunakan untuk kegunaan peribadi mama mahu pun papa... Itu adalah hak kalian maka suatu hari nanti ianya akan menjadi milik kalian secara mutlak. Bab duit kalian nih mmg mama particular....In Sha Allah, jika kalian itu adalah amanah dari Allah yang perlu mama jaga sebaik mungkin... Amanah dari manusia yang berupa 'harta benda' ini juga akan mama jaga agar kelaknya mama tidak akan dipersoalkan....Akaun TH kalian juga akan mama pastikan bertambah jumlahnya dari tahun ke tahun....Semoga Allah merahmati kita dan memberi peluang untuk kita sekeluarga menjejakkan kaki menjadi tetamuNYA untuk menunaikan Islam yang ke-5 suatu hari nanti bersama-sama...In Sha Allah.... 

Till to this words, my dearest and lovely Indah Nisrina berada dalam jagaan maktok...I miss you my beautiful little angle... Banyak rindu itu anak...it's like sebanyak bintang dilangit...cannot be count... Sebanyak itu jualah rindu mama untukmu... Bukan mama membezakan kasih sayang mama untuk anak-anak mama... namun ketiadaanmu meninggalkan banyak ruang-ruang kosong dalam hati mama... Ia seumpama tiada irama dalam lagu... Tiada jiwa dalam kehidupan... Tiada cinta dalam rindu... Tiada segala-galanya.... So empty... I wish, end of this month mama can see you... Can hug you tight...Can kiss you puas-puas...Seketika, when mama listen to the song by Akim.. it's call "Mewangi"... Mama felt soooo in deep missing you my dear.....RINDUNYA HANYA DIA YANG TAHU....



MEWANGI...
Selamanya....
Hati ini akan selalu memujamu...
Mencintaimu...
Seumur hidupku hanyalah padamu
Waktu...Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya
Indah...Ku menutup mata
Satukanlah hati...
Jadikan malamku lebih indah...
Jadikan siangku lebih terang....
Biarkan bungaku mewangi...
Selamanya...Selamanya.....
Hati ini akan selalu memujamu....
Mencintaimu.....
Seumur hidupku hanyalah padamu...
Jadikan malamku lebih indah....
Jadikan siangku lebih terang....
Biarkan bungaku mewangi...
Selamanya...

Salam sayang..
MamaMurni-18 Syawal 1435H