Tuesday, September 30, 2014

Mengenang Ayah Mertua Hj. Ahmad Bin Saad (16 Nov 1944 - 03 Sept 2014)


 Bismillahirrahmanirrahim.....
== Daripada ALLAH kita datang, kepada ALLAH jua kita kembali == 

Hampir 3 bulan telah berlalu....tiada coretan...tiada perasaan....byk yg telah berlaku....gembira....sedih...duka...lara...semua terimpun menjadi satu rasa..... 
3 September 2014 (Rabu), kami sekeluarga sekali lagi di uji dengan kehilangan Ayahanda (FIL) Hj. Ahmad Bin Saad....Berada dalam situasi kematian ahli keluarga bukan sesuatu yang seronok untuk dikongsi....airmata di sana...airmata di sini....

MIL kol mama lebih kurang jam 10am....dengan suara yang panik meminta mama untuk segera pulang....mama sebenarnya tidak jelas apa butir bicara MIL tp mama beranggapan sesuatu yg serius sdg berlaku....i've been call papa for so many times but didn't get...Gelabah dalam hati mama payah utk dijelaskan....mama went to the ofis...tell my cc that mama want to go home...i have an intention that something bad happen there....then vrooommmmm mama start the engine and going back home. 

In the middle of that kecelaruan mama nekad go to Along's school to take him along together with mama....i'm keep calling papa sampai lah panggilan yg ke berapa kali ntah...papa jawab call mama.... i asked him go to home quickly....dan sempat bercerita lagi pasal panggilan MIL tadi....2 or 3 minit after, papa call informed that FIL really passaway :-( Innalillahiwainnailaihirajiun......

Mama dan along sampai rumah 10minit slps tu....terus mama masuk ke ruang tengah tempat FIL selalu berada....it's was mcm ada sebuah perasaan yg sgt sayu dlm jiwa....sukar untuk bernafas...Air mata suddenly jatuh...perlahan..perlahan...laju dan semakin laju....Mama pandang MIL....masih lagi ada rs tidak percaya....baru pagi tadi mama tenung FIL sblm bergerak ke pejabat....mmg menjadi kebiasaan mama apabila bangun or sblm ke pejabat utk tgok FIL...semenjak FIL keluar hospital (masa aidilfitri ke 4 tu) agak jarang untuk mendengar suaranya...malah 2 minggu sebelum pemergian FIL mmg sgt2 jrg dpt mendengar suara....As usual, that morning mama tenung dada FIL...just to make sure ada gerakan nafas...then i know FIL still alive...i always do that...everyday....

Arwah ayahanda mertua mama ('wan' kalian) adalah sebaik-baik insan pernah mama jumpa...I'm never heard FIL tinggikan suara kat anak8nya....dengan cucunya yang tersangat nakal pun xpernah....cucu buat bising mcmn pun (event ms FIL sdg sakit teruk) FIL xpernah marah...Sangat2 menjaga waktu solatnya walau pun ketika sakit....memandangkan usia FIL yang menjangkau 70 tahun, ada perkara yg FIL lupa (nyanyuk) namun FIL tetap mencuba utk menunaikan tanggungjawab sbg hamba Allah dengan sebaik2nya...Ya, ada masanya FIL lupa bacaan dalam solat....namun FIL tetap lakukan kerana itu adalah perkara wajib untuknya.... Allahuakbar, terkadang timbul perasaan malu dlm diri...sedang kita yang masih sihat segar bugar pun ada masanya penuh lalai meninggalkan solat tanpa kesal... 
Sewaktu arwah FIL sihat sempurna....1/3 mlm mmg arwah akan bangun untuk menunaikan solat sunat taubat, solat tahajjud dan sebagainya sehinggalah sebelum azan subuh berkumandang FIL akan ke masjid berdekatan utk solat subuh berjemaah... 
Masya Allah....Selalu berpuasa...hari Isnin dan Khamis adalah kemestian untuk FIL berpuasa sunat. Mmg sgt2 mulia pekertinya...Ilmu yang diperolehi semasa arwah menuntut di Mesir mmg dimanafaatkan sebaik-baiknya....Subhanallah....
Mama harap mama akan mempunyai amalan seperti arwah jua kelak...
Kalau tidak banyak, sikit pun jadilah...In Sha Allah....

I've such a memorable memory yg boleh dikenang bersama arwah...terutama sekali berkaitan Along....Angah dan juga Indah. Selalunya menjadi kebiasaan kami suami isteri akan meminta pendapat (dan perkenan hihihi) berhubung nama yang akan diberikan kepada anak3 mama....Ketika mama mengandungkan Along...nama Irsyad Nasri tidak mendapat perkenan diperingkat awalnya....FIL sukakan nama Mohsin....hahhaha Mama menangis mengenangkan nama yg kami telah sepakat untuk dinamakan kepada along tidak di'gemari' FIL.....byk kali papa proposed nama tu....last, hr ke 7 slps kelahiran barulah FIL setuju dengan nama Irsyad Nasri tu... :-) Momen sewaktu arwah FIL bangun utk solat sunat ketika mama masih dlm pantang melahirkan Along akan sentiasa mama ingat selagi hayat dikandung badan....Solat tersebut dilakukan bersebelahan dengan tempat tidur along....Ya, FIL mendoakan cucunya itu menjadi seorang Doktor.... Mama dengar dengan jelas setiap bait2 doa yg dimohon oleh FIL kepada Allah...Sayunya hati hanya Allah yg tahu...Tingginya harapan FIL untuk cucu sulongnya ini...Along satu2nya cucu yang sempat meronda menaiki motor setiap petang dengan FIL...pusing2 kampung....pergi tengok bendang...ambil buah mempelam...sehinggalah kaki kiri FIL terpaksa dipotong ekoran dari penyakit kencing manis yg dihidapi...
In Sha Allah ayah, akan kami (suami isteri) berikan yang terbaik agar harapan ayah untuk along menjadi seorang doktor tercapai....Semoga Allah memakbul doa dari insan semulia ayah.... :-(

Proposal ke dua utk penama Irfan Nazmi tiada bantahan....ok!! Perfect!!
But, when it come to Indah Nisrina....mama proposed di suatu petang ketika sedang bersantai2 minum petang di dapur....
"Ayah, murni cdg nk letak nama Irbah untuk nama anak perempuan ni...ok tak ayah?"
"Irbah?"
"Ya ayah....maksud, yg tajam fikiran..."
Lama FIL terdiam....
"Kenapa ayah?...ayah xsuka ke nama Irbah tu?"
Fil senyum.....lantas menyambung,
"Irbah yer.....alif, ra, ba, alif, ha..."
"ba tu huruf iqlab...berat sikit bunyinya kan ayah...?"
Fil angguk...masih lagi dalam senyum yang xputus....
Mama sambung lagi bicara....
"kalau ayah xberapa berkenan...murni ada lg satu cadangan nama....mcmn klu kita letak nama Indah?"
FIL gelak besar hahahahhaha....
"Yer la...Indah lawan Intan....biaq jd teman bergaduh dgn tok depa...."
Setuju!! Akhirnya anak dara mama (cucu perempuan pertama FIL) dinamakan dengan nama Indah Nisrina.....(seindah mawar putih)

Berbalik pada momen2 akhir sebelum pengkebumian FIL....ia adalah waktu yg sukar dan sgt2 menyedihkan...Mama sebagai menantu pun tidak dpt menahan rs kehilangan...apatah lagi bagi MIL dan anak8....Papa, Pak Ngah, Pak Tam adalah antara anak2 yg tidak berjaya menyembunyikan tangis...Sayu hati mama melihat kesedihan di wajah masing2...Pak Tih anak yg paling kuat mama kira, hanya tona wajah bertukar merah namun tiada titisan air mata....dan paling membanggakan, anak ke 2 paling kecil (Cik Tih) telah mengimamkan solat jenazah utk ayah... Subhanallah.....Alhamdulillah....Allahuakbar.

Jasad FIL sebelum dikafankan sgt cantik dimata mama....kulit putih mulus dan wajah seperti sedang lena....Alhamdulillah, FIL telah dilepaskan dari segala kesakitan dunia yg hampir 8 tahun ditanggung...Semoga Allah mengurniakan syurgaNYA utk FIL.... 
Isteri kehilangan satu-satunya seorang suami...
anak8 kehilangan ayah...
menantu4 kehilangan mertua...
cucu10 kehilangan wan...
Al-Fatihah untuk ayah...
Semoga ayah gembira dan tenang di sana...
Bersama Sang Penciptanya....
Sesungguhnya daripada Allah kita datang...kepada Allah jua kita kembali....